Elintarvikkeiden tuonti ulkomailta lisääntynyt
Professori Raija Tahvonen: Suomalaisten elintarvikkeiden valttina laatu
Suomeen tuodaan yhä enemmän elintarvikkeita ulkomailta. Vaikka elintarvikkeiden kontrolli EU-alueella on tiukasti säänneltyä, markkinoille pääsee tuotteita, jotka sisältävät terveydelle haitallisia, jopa vaarallisia aineita.
Professori Raija Tahvonen Turun yliopiston Biokemian ja elintarvikekemian laitokselta kertoo, että Euroopan mittakaavassa valvontaa heikentävät osin käytännön syyt, mutta myös taloudelliset tekijät.
Tullilaboratorio tutki vuonna 1999 yhteensä 2480 maahantuotua
elintarvike-erää, joista määräysten vastaisiksi osoittautui 241 erää, eli
9,7 % tutkituista. Hylättyjen erien suhteellinen osuus tutkituista oli vähän
korkeampi kuin edellisvuonna (7 %).
Määrällisesti tullilaitoksen tuontielintarvikkeiden valvonta kasvoi noin 12 %
edellisvuodesta. Kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä valvonta
on viime vuoteen verrattuna jonkin verran supistunut. Myös hylättyjen erien
suhteellinen osuus on hieman laskenut verrattuna vastaavaan ajankohtaan
vuonna 1999.
Tammi-maaliskuun aikana kulutuksen kannalta merkittävimmistä tuotteista
määräysten vastaisia eriä löytyi mm. appelsiineista, pakastetuista
vadelmista, paprikasta sekä maapähkinöistä.
Viime vuonna tulli yllättyi ananassäilykkeiden korkeista tinapitoisuuksista.
Tilanne niiden osalta huononi jo vuonna 1998, mutta vuonna 1999 tilanne
heikkeni merkittävästi. Tulli hylkäsi kaikkiaan 17 thaimaalaista
ananassäilyke-erää, eli joka kymmenennen, yhteismäärältään noin 350 tonnia.
Alkuvuonna ananassäilykkeiden tinapitoisuudet on saatu hallintaan, ja
kaikki alkuvuonna tutkitut 26 säilyke-erää olivat elintarvikemääräystemme
mukaisia.
Loppuvuonna 1999 valvonnassa nousi esille syöpävaaralliseksi luokiteltu
klooripropanoli (3MCPD) soijakastikkeissa sekä makaronivalmisteissa
(nuudelit). Tämän vuoden alussa korkeimmat löydetyt pitoisuudet ovat
merkittävästi alentuneet, mutta paprikasta löytyi edelleen varsin runsaasti
metamidofossitorjunta-aineen jäämiä, jotka ylittivät sallitun pitoisuuden.
Suurimmat syyt määräysten vastaisuuteen olivat torjunta-ainejäämät ja
pakkausmerkinnät. Muita syitä olivat mikrobiologinen laatu, muut vieraat
aineet ja lisäaineet.
EU muutti lisäainelainsäädäntöä
- Elintarvikkeiden tuonti yleisesti on lisääntynyt. Tulee uudenlaisia kasviksia, ja esimerkiksi eksoottisia tuotteita.
- Tämä ei koske pelkästään EU-aluetta esimerkiksi nuudeleiden osalta, professori Tahvonen sanoo.
- Elintarvikkeiden tuonti on EU:n liittymisen jälkeen kyllä helpottunut,
Tahvonen toteaa.
Tahvosen mukaan elintarvikkeiden lisäaineita koskeva lainsäädäntö oli
selkeämpi aikana ennen EU-jäsenyyttä.
- Lisäainelainsäädäntö huononi EU-jäsenyyden myötä kuluttajan kannalta
selvästi. Aikaisemmin Suomessa oli selvä lista aineista, mitä mikäkin
elintarvike sai sisältää. Tämä EU-lista on vaikealukuisempi. Siinä
sallittujen lisäaineiden määrä kasvoi jonkin verran.
- Yksi esimerkki ovat allergikoille haitalliset atsovärit. Tuontielintarvikkeissa niitä voi olla, mutta kotimainen elintarviketeollisuus ei niitä pääsääntöisesti ole
käyttänyt, Tahvonen kertoo.
- Yleisesti ottaen täytyy kuitenkin muistaa, että elintarvikkeiden vieraat
aineet ja lisäaineet ovat kaksi eri asiaa, Tahvonen muistuttaa.
Esimerkiksi säilöntäaineiden määrät ovatkin uusien säädösten myötä
alentuneet, eikä elintarviketeollisuus ole lisännyt nitriitin käyttöä
Ainoa lisäaine, jonka käyttö uusien määräysten myötä on lisääntynyt, on
makkaroiden fosfaatti. Yleisesti tilanne suomalaisten lisäaineidensaannin
kannalta on hyvä, vähentämisen tarvetta olisi lähinnä nitriitin ja
bentsoehapon osalta.
Suomessa lisäaineiden valvontaa on viime aikoina suoritettu keskitetysti
Elintarvikeviraston ohjauksella ja rahoituksella. Paikallinen valvonta on
edelleen kuntien tehtävä.
- Varsinaista ohjesääntöä siitä, miten kunkin EU-maan pitäisi
elintarvikevalvontaa suorittaa, ei ole, Tahvonen toteaa.
Raha osasyynä valvonnan puutteisiin
Vaikka elintarvikkeisiin liittyvä lainsäädäntö on EU:n alueella tiukkaa ja valvonta tarkoin säädeltyä, laiminlyöntejä tapahtuu. Kohu BSE- eli "hullun
lehmän taudin" saastuttaman lihan ympärillä ei ole vieläkään laantunut ja
Belgian dioksiiniskandaali on tuoreessa muistissa.
Tahvosen mukaan elintarviketeollisuudessakin taloudelliset hyödyt nousevat joskus jopa
kuluttajan edun edelle.
- Oikein jos sanotaan, niin rahahan siinä on takana. Englantilaisilla on
vieläkin pakastamot täynnä hävitettäviä ruhoja. Kyse on hirveän suurista
summista.
- Toinen syy koskien esimerkiksi Belgian dioksiiniskandaalia on
pitoisuuksien määrittämisen ongelmat. Dioksiinin kemiallinen määrittäminen
vie aikaa kolmisen viikkoa. Jos saadaan yksi epäilyttävä tulos, ei tietoa
julkaista suoraan, vaan tulokset on ensin varmistettava. Tästä aiheutuu
helposti puolentoista, kahden kuukauden viive, Tahvonen kertoo.
- Ihmiset reagoivat erittäin voimakkaasti tietoon mahdollisista
dioksiiniesiintymistä elintarvikkeissa. Ihan käytännön syistä ei voida
luottaa pelkkiin epäilyihin.
Tahvonen kertoo, että EU on tiukentamassa elintarvikkeita koskevia
määräyksiään, mihin liittyy muun muassa erityisen elintarvikeviraston
perustaminen.
- EU:n elintarvikevirasto ei periaatteessa ole valvontavirasto, vaan
asiantuntijavirasto, joka seuraa mitä tapahtuu ja tekee taustatutkimusta,
Tahvonen täsmentää.
Suomalaisten elintarvikkeiden valttina laatu
Raija Tahvonen sanoo, etteivät muuttuvatkaan säädökset velvoita Suomea tinkimään korkeista elintarvikkeita koskevista laatuvaatimuksista.
- Valvontajärjestelmää kehitetään yhä paremmaksi. Se on osa
kansallista elintarvikepolitiikkaa. Laatu on se, millä pystymme
kilpailemaan, ei suinkaan määrillä.
- Mehän voimme Suomessa asettaa vaikka kuinka korkeat laatukriteerit, mutta
meidän on sallittava tuonti EU-kriteereillä. Suomessa tapahtuvalta
tuotannolta voidaan vaatia korkeammat kriteerit, Tahvonen selvittää.
Vaikka suomalaisten elintarvikkeiden korkeaan laatuun voi luottaa, samaa ei
voi sanoa kaikista ulkomailta tuotavista elintarvikkeista.
Yhtenä esimerkkinä elintarvikevirasto ilmoitti vastikään suosittelevansa käyttämään
ulkomaisia pakastevadelmia vain kunnolla kuumennettuina niiden mahdollisesti
aiheuttamien, eri puolilla maata esiintyneiden kalikivirusepidemioiden
vuoksi.
Virusten epäillään pääsevän marjoihin saastuneen veden välityksellä.
Virukset säilyvät hengissä ja tartuntakykyisinä myös pakastamisen
jälkeen. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan, tai vain
lievästi kuumentaen, virukset eivät tuhoudu.
- On aika mielenkiintoista, kun on tehty tutkimuksia siitä, mikä
lopullisesti ratkaisee ostopäätöksen. Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että
kotimaiset elintarvikkeet ovat turvallisia ja hyvänmakuisia. Kuitenkin, jos
tanskalaista kinkkua saa puolet halvemmalla, sen menekki on hyvä. Ja kyllä
tanskalaisetkin kinkut kriteerit täyttävät, Tahvonen toteaa.
Hormonilihaa ei Suomessa
Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu paljon ns. hormonilihan
mahdollisesta tarjonnasta. Hormonilihaa tuotetaan mm. Yhdysvalloissa, mutta
EU:n alueella sen myynti on kiellettyä.
Tahvonen kertoo, että Suomessakin hormonipitoisuuksia tutkitaan jatkuvasti, vaikka hormoneja ei suomalaisessa lihassa ole esiintynyt.
- Euroopan alueella ei ole sallittu hormonien käyttö, mutta se tarkoita, etteikö niitä käytettäisi.
- Esimerkiksi EU:n ohjeissa on erittäin tarkat ohjeet lihan tarkastuksesta.
Suomessakin ruhot on tarkastettava säännöllisesti. Hormoneihin liittyviä
tarkastuksia tehdään 2000-3000 vuodessa, eikä hormoneja ole löytynyt
kertaakaan.
- Hormonit ja niiden vaikutukset jakavat mielipiteitä korkean tason
tiedepiireissäkin. Asiasta käydään keskustelua jatkuvasti, Tahvonen toteaa.
Elintarvikkeissa nyt tieto ainesosien määrästä
Tämän vuoden helmikuusta alkaen pakkauksiin on pitänyt merkitä elintarvikkeiden sisältämien tärkeimpien ainesosien määrät.
Vaatimus
ainesosan määrän ilmoittamisesta perustuu kauppa- ja teollisuusministeriön
päätökseen, jolla implementoitiin Suomen lainsäädäntöön Euroopan parlamentin
ja neuvoston vastaava direktiivi.
Ainesosan määrä on ilmoitettava, jos elintarvikkeen nimessä mainitaan jokin
sen sisältämä ainesosa tai ainesosien ryhmä.
Myös elintarvikkeen alkuperämaa on edelleen ilmoitettava, jos alkuperämaan
pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikkeita valvotaan Suomessa tarkasti ja suomalaisen elintarvikkeen
korkea laatu on hyvä tavaramerkki myös maailmalla. Kuitenkin osin Suomesta
riippumattomista syistä markkinoille tulee paljon ulkomaisia
tuotteita, joiden alkuperästä tai sisällöstä ei voi olla yhtä varma kuin
vastaavasta kotimaisesta.
Hintakin on usein tärkeä valintakriteeri. Päätös siitä, mikä tuote ostoskärryihin päätyy, on aina viime kädessä kuluttajan.
- Elintarvikebisnes joutuu tottumaan siihen, että terveysasiat ovat tulleet
aika ratkaiseviksi. Tietyt kuluttajaryhmät valitsevat hyvinkin tarkkaan,
mitä he syövät, Tahvonen sanoo.
MIKKO LAITINEN
23.6.2000
Kotimaa -sivulle
|