Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Turkilta vaaditaan edistystä ihmisoikeuksien parantamiseksi

EU aikoo pysyä laajenemisen aikataulussa



Euroopan unioni vahvisti sitoutumisensa ottaa uusia jäsenmaita, kun valtiojohtajat päättivät huippukokouksensa Portugalissa.


EU haluaa tukea laajentumista ja pysyä tavoitellussa aikataulussa, mutta toisaalta hakijamaita kohdellaan sen mukaan, miten ne edistyvät liittymisneuvotteluissa. Jäsenehdokas Turkkia kehotetaan erikseen kohentamaan ihmisoikeustilannettaan.

EU on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis ottamaan uusia jäsenmaita vuodesta 2003 lähtien. Sitä ennen tehtävistä EU-instituutioiden muutoksista on määrä sopia tämän vuoden loppuun mennessä. Epäonnistuminen rakenteiden uudistamisessa voisi lykätä laajentumista.

EU neuvottelee parhaillaan jäsenyydestä 12 Itä- ja Keski-Euroopan maan kanssa. Niin sanotun ensimmäisen aallon maat ovat Kypros, Puola, Slovenia, Tshekki, Unkari ja Viro.

Kuusikon kanssa on neuvoteltu jo keväästä 1997 lähtien, ja neuvottelut on aloitettu kaikilla muilla aloilla paitsi toimielinten osalta.

EU päätti joulukuussa Helsingissä aloittaa neuvottelut myös Bulgarian, Latvian, Liettuan, Maltan, Romanian ja Slovakian kanssa. Valtiojohtajat kehottivat Feirassa, että näistä maista edistyneimpien kanssa avattaisiin viimeisetkin neuvottelukappaleet jo ensi vuoden aikana.

EU aikoo seurata tarkasti jäsenehdokkaiden edistymistä. Unioni toivoo ehdokkaiden toteuttavan yhteisön edellyttämät uudistukset todella myös käytännössä eikä vain kirjaamaan säännöksiä lainsäädäntöön.

Hakijamaiden kärsivällisyys on koetuksella, sillä erityisesti liittymisen ajankohta kiinnostaa niitä. Tähän kiinnitti huomiota myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.).
- Ei hakijamaita voida pitää piinassa ikään kuin loputtomasti, Lipponen sanoi.

Laajentumisesta käytävää keskustelua ovat aikataulujen osalta sotkeneet esimerkiksi laajenemisesta vastaavan EU-komissaarin Günter Verheugenin ristiriitaiset lausunnot.


Turkilta vaaditaan käytännön edistystä

Helsingissä myös Turkki hyväksyttiin jäsenehdokkaaksi. Maan pyrkimys EU-kriteerien täyttämiseen noteerataan loppupäätelmissä, mutta toisaalta Turkilta vaaditaan käytännön edistymistä ihmisoikeuksien noudattamisessa sekä lainsäädännön ja oikeuslaitoksen toiminnan parantamisessa.

EU:n komissiota kehotetaan erittelemään, miten Turkki on edistynyt tavoitteiden toteuttamisessa. Maan kanssa on määrä aloittaa kumppanuusyhteistyön valmistelut tänä vuonna.

Tämä on edellytys mm. sille, että Turkki pääsee mukaan unionin taloudellisen avun ohjelmiin.

* * *


Feiran huippukokouksen päätöksiä

  • Korkotulojen verotuksesta syntyi monimutkainen ja monipolvinen paketti Itävallan luovuttua vastustuksestaan.
  • Itävallan vastainen boikotti ei ollut asialistalla, mutta keskusteluja käytiin kokouksen yhteydessä ja Portugali lupasi aloitetta lähipäivinä.
  • Kreikan EMU-jäsenyys hyväksyttiin, ja se alkaa ensi vuoden alusta.
  • EU:n perussopimusuudistukseen otetaan uutena aiheena joustavuus eli ehdot, joiden perusteella ryhmä jäsenmaita voi syventää yhteistyötään rajatulla alueella. Uudistus on saatava valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
  • EU:n kriisinhallintakyvyn kehittämistä jatketaan sovitun aikataulun mukaan. Lopullisia ratkaisuja tehdään vuoden lopulla Nizzan huippukokouksessa.
  • Jäsenehdokkaaksi hyväksytyltä Turkilta edellytetään parannuksia ihmisoikeuksiin.
  • Ranska aikoo omalla puheenjohtajakaudellaan järjestää Balkanin tilannetta tarkastelevan huippukokouksen, jonne kutsutaan alueen demokraattiset maat. Alueen maat mainittiin mahdollisina tulevina EU-jäseninä.
  • Suhteita Venäjään lämmiteltiin.
  • Pohjoisesta ulottuvuudesta hyväksyttiin toimintaohjelma, ja Ruotsi aikoo omalla puheenjohtajakaudellaan ensi vuonna tehdä raportin työn edistymisestä. Tilannetta tarkastellaan Göteborgin huippukokouksessa ensi vuoden kesäkuussa.
  • EU-maat hyväksyivät yhteisen Välimeri-strategian, jolla pyritään edistämään vakautta, rauhaa ja taloudellista kehitystä unionin lähiympäristössä.
  • Sisämarkkinoiden kehittämistä jatketaan; komissiolta odotetaan pian ehdotuksia telemarkkinoiden lisäliberalisoimisesta ja yhteisön patenttijärjestelmästä.
  • Syrjäytymisen ehkäisy otetaan yhteiseksi tavoitteeksi. Joka maassa laaditaan suunnitelmat, joita sovitetaan EU:n tasolla yhteen.

Katso myös Feiran kokouksesta:

  • Lipponen: EU:n ytimeen kuuluminen etu Suomen turvallisuudelle
  • EU liennyttää suhteensa Putinin Venäjään
  • Itävallan vastainen boikotti jatkuu
  • Korkoveroista syntyi ratkaisu

    STT-IA
    23.6.2000


    Ulkomaat -sivulle