Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Grillataan ja nautitaan kesästä



Kesäiltoina nousee grilleistä kautta maan upeita tuoksuja. Ruokapöytiin kannetaan niin grillattua makkaraa, lihaa kuin kalaakin.


Uuden sadon odotetuimpia herkkuja ovat tietenkin uudet perunat. Ne maistuvat hyviltä sellaisenaan, tillin kanssa keitettynä.

Aterioijat, joiden ei tarvitse kantaa painostaan huolta, sipaisevat myös voinokareen perunalle. Erilaiset sillit ovat herkkua uusien perunoiden kera.

Grillaaminen on yksi vähärasvaisista ruoanlaittotavoista, tähdennetään Painonvartijoiden Kesäheila -lehtisessä. Se on myös mukavaa puuhaa, johon voi osallistua koko perhe.

Grillimestarin vartaat
8 varrasta

  • 300 g naudan ulkofilettä 2 x 2 cm:n kuutioina
  • 250 g kevyttä lenkkiä
  • 8 palaan viipaloituna
  • 8 pikkusipulia
  • 1 maissintähkä 8 palaksi viipaloituna
  • 1 pieni kesäkurpitsa 8 palaan viipaloituna
  • 8 kirsikkatomaattia

Pujota kasvikset sekä kevytlenkki- ja lihapalat varrastikkuihin värikkäiksi vartaiksi. Kypsennä vartaat tasaisen, melko kuuman hiilloksen päällä.

Tarjoa grillivartaat raikkaan tuoresalaatin ja uusien perunoiden kanssa.

Vartaat voi mainiosti koota myös pelkistä kasviksista. Lihan marinointi öljyllä sopii myös painonpudotusvaiheeseen; raaka liha ei ime rasvaa.

Kirjolohta foliossa
8 annosta

  • 1 (600 g) kirjolohifilee kokonaisena
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 purjo 1 cm viipaleina

Aseta kirjolohifilee suuren foliopalan päälle nahkapuoli alaspäin. Sekoita keskenään sitruunamehu, soijakastike, sitruunapippuri ja basilika. Valuta kalafileen päälle. Lisää purjoviipaleet ja sulje tiiviiksi nyytiksi.

Kypsennä grillissä, kuumalla hiilloksella noin puoli tuntia, kunnes kala on kypsää.

Kylmä kastike kalalle
4 annosta

  • 2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
  • 0,25 dl tuoretta tilliä silputtuna
  • 0,25 dl tuoretta ruohosipulia silputtuna
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl yrttisekoitusta

Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan.

Kirjolohi-kasvisvartaat
4 varrasta

  • 300 g kirjolohifileitä 3 x 3 cm kuutioina
  • 8 palaa kesäkurpitsaa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 8 pientä herkkusientä

Marinadi:

  • 1,5 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl hunajaa
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,5 tl aromisuolaa
  • 0,5 tl yrttimausteseosta
  • 0,25 tl valkopippuria

Sekoita marinadin ainekset ja laita kalapalat marinadiin maustumaan tunnin ajaksi huoneenlämpöön.

Valuta marinadi mahdollisimman tarkkaan pois kalapaloista.

Pujota vartaisiin vuorotellen kalaa ja vihanneksia. Grillaa tasaisen hiilloksen päällä, kunnes kalapalat ovat läpikypsiä ja kasvikset saaneet kauniin värin.

Kurkku-kesäkurpitsakeitto
6 annosta

  • 1 pieni kesäkurpitsa suikaleina
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuina
  • 1 tl ruokaöljyä
  • 1 l kanalientä
  • 1 pieni kurkku suikaleina
  • 2 suolakurkkua suikaleina
  • 1 tl sitruunapippuria
  • ruohosipulia silputtuna
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,5 tl curryjauhetta
  • tuoreita basilikanlehtiä

Kypsennä kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon kanaliemi, kurkku ja suolakurkku sekä mausteet. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Tarjoa höyryävän kuumana.

Tonnikala-perunasalaatti
4 annosta

  • 1 jäävuorisalaatti pilkottuna
  • 6-7 keitettyä uutta perunaa viipaloituna
  • 300 g keitettyjä vihreitä papuja
  • 1 prk tonnikalaa vedessä paloina
  • 2 keitettyä kananmunaa lohkoina
  • 1 sipuli renkaina
  • 20 pientä mustaa oliivia

Laita tarjoiluvadille ensin jäävuorisalaatti, sitten perunat, pavut ja tonnikala. Koristele kananmunan lohkoilla, sipulirenkailla ja oliiveilla.

Tarjoa esimerkiksi sitruunaisen öljykastikkeen kera.

Sitruunainen öljykastike
4 annosta

  • 3 rkl sitruunamehua
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,25 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl sokeria
  • 1,5 rkl ruokaöljyä

Sekoita mausteet sitruunamehuun ja lisää öljy. Anna hieman vetäytyä. Tarjoa kastike erillisestä astiasta.

Marjainen hedelmäsalaatti
4 annosta

  • 1 omena paloina
  • 1 dl mustaviinimarjoja
  • 2 dl vadelmia
  • 2 dl mansikoita
  • 100 g hunajamelonia paloina
  • makeutusainetta maun mukaan
  • 4 dl light vadelma-mansikkamehua
  • 4 rkl hieman sulanutta maitojäätelöä

Laita marjat ja hedelmät suoraan annoskulhoihin, makeuta halutessasi makeutusaineella ja kaada päälle marjamehu. Koristeeksi lusikallinen maitojäätelöä kuhunkin kulhoon.

Katso myös:

  • Kevyttä ja maukasta kesäruokaa vihanneksista

    STT-IA
    23.6.2000


    Ajassa -sivulle