|
Kesäiltoina nousee grilleistä kautta maan upeita tuoksuja. Ruokapöytiin kannetaan niin grillattua makkaraa, lihaa kuin kalaakin. Uuden sadon odotetuimpia herkkuja ovat tietenkin uudet perunat. Ne maistuvat hyviltä sellaisenaan, tillin kanssa keitettynä. Aterioijat, joiden ei tarvitse kantaa painostaan huolta, sipaisevat myös voinokareen perunalle. Erilaiset sillit ovat herkkua uusien perunoiden kera. Grillaaminen on yksi vähärasvaisista ruoanlaittotavoista, tähdennetään Painonvartijoiden Kesäheila -lehtisessä. Se on myös mukavaa puuhaa, johon voi osallistua koko perhe.
Grillimestarin vartaat
Pujota kasvikset sekä kevytlenkki- ja lihapalat varrastikkuihin värikkäiksi vartaiksi. Kypsennä vartaat tasaisen, melko kuuman hiilloksen päällä. Tarjoa grillivartaat raikkaan tuoresalaatin ja uusien perunoiden kanssa. Vartaat voi mainiosti koota myös pelkistä kasviksista. Lihan marinointi öljyllä sopii myös painonpudotusvaiheeseen; raaka liha ei ime rasvaa.
Kirjolohta foliossa
Aseta kirjolohifilee suuren foliopalan päälle nahkapuoli alaspäin. Sekoita keskenään sitruunamehu, soijakastike, sitruunapippuri ja basilika. Valuta kalafileen päälle. Lisää purjoviipaleet ja sulje tiiviiksi nyytiksi. Kypsennä grillissä, kuumalla hiilloksella noin puoli tuntia, kunnes kala on kypsää.
Kylmä kastike kalalle
Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
Kirjolohi-kasvisvartaat
Marinadi:
Sekoita marinadin ainekset ja laita kalapalat marinadiin maustumaan tunnin ajaksi huoneenlämpöön. Valuta marinadi mahdollisimman tarkkaan pois kalapaloista. Pujota vartaisiin vuorotellen kalaa ja vihanneksia. Grillaa tasaisen hiilloksen päällä, kunnes kalapalat ovat läpikypsiä ja kasvikset saaneet kauniin värin.
Kurkku-kesäkurpitsakeitto
Kypsennä kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon kanaliemi, kurkku ja suolakurkku sekä mausteet. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Tarjoa höyryävän kuumana.
Tonnikala-perunasalaatti
Laita tarjoiluvadille ensin jäävuorisalaatti, sitten perunat, pavut ja tonnikala. Koristele kananmunan lohkoilla, sipulirenkailla ja oliiveilla. Tarjoa esimerkiksi sitruunaisen öljykastikkeen kera.
Sitruunainen öljykastike
Sekoita mausteet sitruunamehuun ja lisää öljy. Anna hieman vetäytyä. Tarjoa kastike erillisestä astiasta.
Marjainen hedelmäsalaatti
Laita marjat ja hedelmät suoraan annoskulhoihin, makeuta halutessasi makeutusaineella ja kaada päälle marjamehu. Koristeeksi lusikallinen maitojäätelöä kuhunkin kulhoon.
Katso myös:
STT-IA
|