Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Heroinistien vieroitushoitoon pääsyä helpotetaan



Opioidiriippuvaisten eli pääasiassa heroinistien vieroitus- ja korvaushoidon aloittaminen buprenorfiinia, metadonia ja levasetyylimetadolia sisältävillä lääkkeillä on vastaisuudessa mahdollista myös keskussairaaloissa.


Vieroitus- ja korvaushoidon rinnalla otetaan käyttöön myös ylläpitohoito. Hoidon aloituksen jälkeisessä jatkohoidossa velvoitetaan pyrkimään hoidon järjestämiseen mahdollisimman lähellä potilaan asuinpaikkaa esimerkiksi kotikunnan terveyskeskuksessa tai A-klinikalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi asiaa koskevan asetuksen keskiviikkona. Asetus tulee voimaan heinäkuun alusta.

Opioidiriippuvaisia arvioidaan olevan 1000-3000, mutta arviot kuitenkin vaihtelevat suuresti. Heidän määränsä on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Vastaavasti suonen sisäisiä huumeita käyttävien joukossa ovat vakavat tartuntataudit, kuten HIV, lisääntyneet jyrkästi.

Opioidiriippuvaisten potilaiden hoitoa buprenorfiinia, metadonia ja levasetyylimetadolia sisältävillä lääkkeillä on säädelty vuodesta 1997 lähtien sosiaali- ja terveysministeriön määräyksillä.

Vierotushoidossa on tänä aikana ollut noin 150 henkilöä ja korvaushoidossa noin 70 henkilöä. Vieroitushoito on voinut kestää enintään yhden vuoden. Vieroitushoidon voi aloittaa yliopistollinen keskussairaala tai Järvenpään sosiaalisairaala.

Korvaushoitoa on voitu antaa henkilölle, jonka vieroitushoito ei ole johtanut vieroittumiseen. Korvaushoidon aloittamisesta on voinut päättää vain Helsingin yliopistollisen keskussairaalan huumevieroitusyksikkö tai Oulun ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden psykiatrian klinikat.

Jatkohoito on voitu antaa mm. terveyskeskuksissa, erikoissairaanhoidon yksiköissä ja päihdehuollon yksiköissä, mutta käytännössä jatkohoitoa on ollut tarjolla harvassa paikassa.


Uutuutena ylläpitohoito

Heinäkuun alusta voimaan tulevan asetuksen mukaan vieroitushoito kestää enintään kuukauden ja tähtää päihteettömyyteen. Asetuksessa mainituista lääkkeistä siihen voidaan käyttää vain buprenorfiinia ja metadonia.

Myös korvaushoito tähtää päihteettömyyteen. Siinä voidaan käyttää buprenorfiinin ja metadonin lisäksi levasetyylimetadolia.

Uusi hoitomuoto on asetuksen mukaan ylläpitohoito. Sen välittömänä tavoitteena ei ole päihteettömyys, vaan huumeiden käytön haittojen vähentämisessä ja potilaan elämän laadun parantamisessa.

Ylläpitohoitoa voidaan antaa myös potilaille, joilla ei valmiuksia sitoutua päihteettömyyteen tähtäävään korvaushoitoon. Lääkkeinä käytetään buprenorfiinia, metadonia ja levasetyylimetadolia.

Vierotus-, korvaus- tai ylläpitohoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ei edelleenkään saa apteekista vaan ainoastaan hoitoyksiköstä.


Enemmän hoitopaikkoja

Opioidiriippuvaisten määrän lisääntyminen ja tartuntatautien leviämisvaara edellyttävät hoitoon pääsyn parantamista olennaisesti nykyisestä, sosiaali- ja terveysministeriöstä todetaan.

- Sen vuoksi hoidon tarpeen arviointiin, aloittamiseen ja seurantaan oikeutettuja hoitopaikkoja lisätään niin, että hoito on mahdollista yliopistollisissa sairaaloista, muissa keskussairaaloissa ja Järvenpään sosiaalisairaalassa.

Koska pitkäaikaisessa korvaus- ja ylläpitohoidossa on tärkeää, että potilas saa hoidon mahdollisimman lähellä asuinpaikkaansa, asetukseen on lisätty velvoite pyrkiä tähän jatkohoidossa.

Jatkohoito voidaan järjestää terveyskeskuksessa, erikoissairaanhoidon toimintayksikössä, päihdehuollon yksikössä tai vankeinhoidon hoitoyksikössä. Tähän saakka jatkohoitoa on annettu vain harvoissa yksiköissä.

Sosiaali- ja terveysministeriö painottaa, että jatkohoidon järjestäminen ei merkitse kunnille ja kuntayhtymille uusia tehtäviä, sillä kunnilla on muutenkin velvollisuus järjestää asukkaittensa sosiaali- ja terveyspalvelut.

- Esimerkiksi päihdehuoltolaki velvoittaa kunnat järjestämään päihdehuollon sisällöltään ja laajuudeltaan kunnassa esiintyvän tarpeen edellyttämällä tavalla, STM toteaa.

Yhden potilaan hoito buprenorfiinilla maksaa vuodessa noin 120 000 markkaa, josta lääkkeen osuus on vain noin 14 400 markkaa. Metadonia sisältävällä lääkevalmisteella hoito maksaa potilasta kohden noin 80 000 markkaa vuodessa, josta lääkkeen osuus on noin 1 800 markkaa.

Levasetyylimetadolivalmistetta ei toistaiseksi ole käytetty kyseisissä hoidoissa. Sillä annetun hoidon kustannukset olisivat todennäköisesti suuremmat kuin metadonihoidon mutta pienemmät kuin buprenorfiinihoidon kustannukset.

IA
23.6.2000


Kotimaa -sivulle