Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Testejä tehty epäasianmukaisesti

Apulaisoikeusasiamies kaipaa koulujen huumetesteistä lakia



Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulut voivat tehdä huumetestejä vain, jos niistä tiedotetaan asianmukaisesti ja oppilaat ymmärtävät suostumuksensa merkityksen.


Testeistä ei saa myöskään olla lakiin perustumattomia seurauksia, joten koulun rehtorilla tai vanhemmilla ei ole oikeutta kuulla testitulosta ilman nuoren lupaa.

Apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunio katsookin, että oppilaitosten huumetestausta varten tarvittaisiin omat lakipykälänsä. Ilman lain perustaa testauksessa ollaan "heikoilla jäljillä".

Oikeusasiamiehelle oli kanneltu Savitaipaleen koulujen sekä vantaalaisen ammattioppilaitoksen huumetestauksesta. Molemmissa tapauksissa testaus oli Paunion mukaan osittain epäasianmukaista, vaikka testit olivat periaatteessa vapaaehtoisia.

Lisäksi Opetushallitus on informoinut oppilaitoksia riittämättömästi huumetestien järjestämisestä, todetaan päätöksessä.


Testitulos on terveystieto

Savitaipaleella testejä tehtiin osana yläasteen ja lukion kouluterveydenhuoltoa. Yhteensä noin 300 oppilaasta testeihin joutui 137, jotka kahta lukuunottamatta olivat yli 15-vuotiaita.

Paunion mukaan lukiolaisille jaettu tieto ei ollut lainmukaista, kun kieltäytymisestä luvattiin ilmoittaa kotiin ja positiivisesta tuloksesta lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi asiasta keskusteltaisiin poliisin kanssa ja koulussa "seuraamusvaihtoehtoina" saattaisi olla kirjallinen varoitus tai ero.

Paunio toteaa, että kyse on terveystiedoista, joihin vanhemmilla tai rehtorilla ei ole oikeutta ilman nuoren lupaa. Tuloksesta ei myöskään voi ilmoittaa poliisille tai sosiaaliviranomaisille.

Koulun vallassa ei myöskään ole rankaista oppilasta positiivisesta testituloksesta. Paunion mielestä testin vapaaehtoisuus vaikuttaa tiedotteen vuoksi kyseenalaiselta.


Harjoittelua ei voi kieltää

Oikeusasiamiehelle oli myös kanneltu Vantaan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksesta, joka nykyään on osa Vantaan ammatillista koulutuskeskusta.

Siellä testeistä kieltäytyvät opiskelijat eivät ole voineet osallistua työharjoitteluun, joten testaus ei Paunion mielestä ollut aidosti vapaaehtoista.

- Opiskelijoiden poissulkeminen yleisesti opintoihin kuuluvasta käytännön harjoittelusta ei ole nähdäkseni lainmukaista, koska ammatillista koulutusta koskevassa lainsäädännössä ei ole tähän oikeuttavia säännöksiä, toteaa Paunio.


Koulut: Huumetestiohjeita kaivataan kipeästi

Savitaipaleen kunnassa apulaisoikeusmiehen päätös koulujen huumetesteistä otettiin vastaan jokseenkin tyytyväisinä, koska oppilaiden testaamista ei tyystin kielletty.

Sekä yläasteen rehtori Risto Huusari että ylilääkäri Jouko Saramies korostavat, että testaamisessa kyllä noudatettaisiin ohjeita, kunhan joku niitä antaisi.

Opetushallitus on tähän mennessä antanut huumetestauksesta ohjeet vain ammattioppilaitoksille. Saramies kaipaa sosiaali- ja terveysministeriöltäkin lisätietoa huumetestien järjestämisestä.

Huusari jäi päätöksestä kuultuaan pohtimaan sitä, miksei vanhemmille voi ilmoittaa huumetestien tuloksesta samoin kuin vaikkapa oppilaan tupakoinnista. Hän toteaa myös tehneensä joskus puhalluskokeen juopuneelta vaikuttavalle oppilaalle.

Rehtori sanookin, ettei huumetestituloksia ole mielletty samanlaiseksi salassapidettäväksi tiedoksi kuin terveydenhoitajan tiedossa olevia arkaluontoisia asioita yleensä.


Potilaiden turvallisuus pohdituttaa

Vantaan ammatillisen koulutuskeskuksen sosiaali- ja terveysalan opetusalajohtaja Raija Vallisaari puolestaan pohtii, millaisia seurauksia apulaisoikeusasiamiehen päätöksellä on potilasturvallisuuden kannalta.

Hän huomauttaa, että työssäoppimisjaksojen aikana opiskelijoilla on suuri vastuu. Opiskelijat harjoittelevat muun muassa päiväkodeissa, lasten- ja nuorisokodeissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, vammaistyössä ja mielenterveystyössä.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan opiskelijoilta ei voi evätä oikeutta työharjoitteluun sillä perusteella, että he kieltäytyvät huumetestistä. Huumetestejä alettiin vantaalaisoppilaitoksessa tehdä tammikuussa 1997.

Aiemmin kunta- ja alueministeri Martti Korhonen (vas.) on eduskuntakyselyn vastauksessa todennut, etteivät huumeseulonnat kuulu kunnan toimivaltaan. Ainakin Savitaipaleella apulaisoikeusasiamiehen kantaa pidettiin tähän verrattuna myönteisenä.

STT-IA
23.6.2000


Kotimaa -sivulle