Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Sivilisaatioiden yhteentörmäyksiltä vältytään kun arvostamme eri uskontoja"



Maailman konflikteja voitaisiin estää toteuttamalla kaikissa uskonnoissa olevia eettisiä ohjeita ja opiskelemalla vieraita kulttuureita. Tätä mieltä oli Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt tiistaina Helsingissä.


- Papit, piispat, mullahit ja muut uskonnolliset johtajat eivät ole opettaneet ihmisille vieraiden uskontojen kannattajien kunnioittamista. Edes monet valtioiden johtajat eivät ole opetelleet vieraita kulttuureja, valitti Schmidt entisten valtiopäämiesten kokouksen IAC:n tapaamisessa.

Entinen Suomen pääministeri Kalevi Sorsa puolestaan muistutti, että kylmän sodan jälkeen Euroopassa on menettänyt henkensä yli 200 000 ihmistä konflikteissa, jotka johtuvat siitä, että toisia kulttuureja ja uskontoja ei kunnioiteta.

Schmidt korosti yksilön velvollisuutta kunnioittaa toisen uskonnollista vakaumusta, jotta sivilisaatioiden yhteentörmäyksiltä vältyttäisiin - etenkin, jos maailmasta tulee moninapainen entisen kaksinapaisen, kylmän sodan aikaisen maailman sijaan.

Maailmassa on yli miljardi muslimia, yli miljardi kristittyä ja myös yli miljardia hindua.


Rahaa riittää aseisiin, mutta ei ruokaan

"Valaistunut johtaminen" on hyvin harvinaista Costa Rican entisen presidentin Oscar Arias Sanchezin mielestä. Hän muistutti, että maailman asukkaista yksi kolmasosa elää köyhyydessä. Valtiot kuitenkin lisäävät puolustusmenojaan, vaikka suuri määrä ihmisiä kärsii nälästä ja sairauksista.

Esimerkiksi Yhdysvallat päätti lisätä puolustusmenojaan 60 miljardilla dollarilla, vaikka ne jo ennestään ovat 300 miljardia dollaria, sanoi Arias.

Australian entisen pääministerin Malcolm Fraserin mielestä Yhdysvallat on maailman johtaja vielä jonkin ajan. Mikäli EU olisi yhtenäisempi, se olisi tervetullut vastavoima Yhdysvalloille. Fraser on kokouksessa aiemmin arvostellut terävästi Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

IAC korostaa ihmisten yksilöllistä vastuuta. Kokous on laatinut vuonna 1997 ehdotuksen yleismaailmalliseksi ihmisen velvollisuuksien julistukseksi. Sen mukaan "parempaa yhteiskuntajärjestystä ei voida kansainvälisesti tai kansallisesti saada aikaan yksin lakien, määräysten ja sopimusten avulla".

Julistuksen mukaan uskonnollisten ryhmät ovat myös velvollisia kunnioittamaan toisten vapautta.


Globalisaatiosta seuraa epätasainen tulojen jakautuminen

Entisten valtiopäämiesten yhteislausunto kiinnittää huomiota maailmantalouden globalisaation aiheuttamaan entistä suurempaan tulojen epätasaiseen jakaantumiseen valtioiden ja kansalaisryhmien välillä.

Lausunnon mukaan informaatioteknologia keskittää valtaa ja taloudellista hyötyä rikkaille ja hyvin koulutetuille.

Entiset valtiopäämiehet pitävät myös tervetulleena Yhdysvaltain päätöstä vahvistaa yhden Kiinan politiikkaansa. IAC:n mielestä Kiinan muodollinen yhtenäisyys on merkittävää paitsi Aasian, myös koko maailman turvallisuudelle.

Yhdysvaltain yksipuolisella sotilaallisella väliintulolla on epäedullinen vaikutus maailman tasapainoon. Valtiopäämiehet pitävät Yhdysvaltain pyrkimystä rakentaa uusi ohjustentorjuntajärjestelmä haasteena maailman ydinasetasapainolle.

Mikäli järjestelmä otetaan käyttöön, se lisää sotilaallisten yhteenottojen mahdollisuutta, sanotaan lausunnossa.

Jos maailma haluaa siirtyä rauhanomaisesti uudelle vuosituhannelle, tarvitaan kokouksen mielestä uusia voimakkaita kansainvälisiä sääntöjä sekä järjestöjä.

IAC:n kokouksessa Suomessa vierailivat myös muun muassa Ruotsin entinen pääministeri Ingvar Carlsson, Islannin entinen presidentti Vigdis Finnbogadottir, Sambian ex-presidentti Kenneth Kaunda ja hänen brasilialainen virkaveljensä Jose Sarney.

Kunniavieraina kokouksessa olivat mm. Indonesian entinen presidentti B.J. Habibie, Liettuan entinen pääministeri Kazimiera Prunskiene ja Ecuadorin entinen presidentti Jamil Mahuad. Suomalaisia kunniavieraita olivat presidentti Mauno Koivisto ja valtioneuvos Johannes Virolainen.

Entisten valtionpäämiesten muodostama, kerran vuodessa kokoontuva IAC perustettiin vuonna 1983. Ryhmän jäsenet tekevät ehdotuksia käytännöllisiksi ratkaisuiksi ihmiskunnan poliittisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin

STT-IA
23.6.2000


Ulkomaat -sivulle