Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti



Euroopan työvoimareservit suurempia kuin luullaan

Euroopalla on suuret, hyödyntämättömät työvoimavarastot, ilmenee keskiviikkona julkaistusta Euroopan neuvoston tutkimuksesta.

Euroopan ei mahdollisesti tarvitse avata oviaan laajemmin maahanmuuttajille seuraavan vuosikymmenen aikana pitääkseen yllä kasvavaa työvoiman tarvetta, tutkimuksessa todetaan.

Raportin mukaan työssäkäyvien naisten kasvava määrä, työttömien reservit ja nouseva tuottavuus auttavat Euroopan työvoimatarpeeseen huolimatta miestyöntekijöiden määrän laskusta.

YK:n maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan Euroopan maiden täytyisi laskea maahanmuuton esteitä lisätäkseen työvoimaa ja rahoittaakseen hyvinvointiyhteiskuntaa, koska syntyperäinen väestö vanhenee.

Euroopan neuvoston tutkimuksen mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että Eurooppa joutuu kohtaamaan työvoiman vähenemisen lähitulevaisuudessa. Siihen vaikuttaa nykyinen työttömien määrä ja viimeaikaiset tuotannonparannukset.

Tutkimuksen mukaan laaja maahanmuutto voisi aiheuttaa poliittisia ongelmia Euroopan maissa. Maahanmuuttajien tulva voisi myös pahentaa työttömyyttä, joka on jo valmiiksi melko korkea.


Euroopan ihmiskauppa halutaan kuriin

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj haluaa taistella entistä tehokkaammin ihmiskauppaa vastaan. Tiistaisessa lausunnossaan järjestö lupaa pureutua ongelmaan niin poliittisella kuin käytännönkin tasolla.

Järjestö haluaa auttaa jäsenmaitaan saamaan kiinni ihmiskauppiaat ja antaa tukea heidän uhreilleen. Lähes 200 000 naista otetaan vuosittain vangiksi ihmiskauppaverkostojen kautta. Sieppauksia tapahtuu varsinkin Balkanin maissa, joissa kansainvälistyminen on lisännyt kaupan kysyntää.

ETYJ ehdottaa yhteistyötä eri kansainvälisten, kansallisten ja vapaaehtoisjärjestöjen välille, jotta ihmiskaupan uhreille saataisiin järjestettyä apua. Uhrien avuksi halutaan perustaa suojataloja, antaa lääke- ja oikeusapua sekä perustaa kuntoutusohjelmia.

Turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö suunnittelee myös raja- ja oikeusviranomaisten kouluttamista ihmiskaupan vastaiseen taisteluun. Tämän lisäksi järjestö tukisi jäsenmaiden omien kansallisten toimintatapojen kehittämistä. Ihmiskauppa vaikuttaa jokaiseen järjestön 54 jäsenmaahan. Ihmisiä kaupataan työvoimaksi, prostituutioon tai adoptioon.


Yhdysvallat vähensi Pohjois-Korean pakotteita

Yhdysvallat on vähentänyt Pohjois-Koreaa vastaan kohdistettuja taloudellisia pakotteitaan. Taloudelliset pakotteet ovat olleet voimassa lähes 50 vuotta.

Useimpien tuotteiden kauppa on nyt sallittu maiden välillä, samoin kuin suorat yksityiset ja kaupalliset rahansiirrot, investoinnit, rahtilaivaliikenne sekä kaupalliset lennot.

Amerikkalaisten on nyt myös mahdollista matkustaa Pohjois-Koreaan ja viedä mukanaan dollareita maassa käytettäväksi. Sotatarvikkeiden ja teknologian vienti Pohjois-Koreasta ei ole edelleenkään sallittua.

Yhdysvallat haluaa pakotteiden helpottamisella osoittaa pohjoiskorealaisille, ettei taloudellisten rajoitusten tarkoituksena ole eristää Pohjois-Koreaa. Samalla halutaan korostaa sitä, että rajoitusten taustalla ovat taloudelliset tekijät, ei Yhdysvaltain politiikka.

Presidentti Bill Clinton ilmoitti Pohjois-Korean taloudellisten pakotteiden helpottamisesta viime syyskuussa. Tarkoituksena on parantaa valtioiden välisiä suhteita sekä rohkaista Pohjois-Koreaa luopumaan pitkän matkan ohjusten testauksesta.


Sata kaivosmiestä murhattu kiristysjupakoissa Kiinassa

Kiinan poliisi aikoo tehdä lopun järkyttävistä kiristystapauksista, joiden takana on useita kaivosyhtiöitä huijannut rikollisjoukko, kertoi China Coal News -lehti maanantaina.

Rikolliset ovat palkanneet kaivoksiin työläisiä, jotka on myöhemmin murhattu. Kuolemat on lavastettu kaivosonnettomuuksiksi, ja uhrien omaisiksi tekeytyen kiristäjät ovat vaatineet rahaa kaivosyhtiöiden johtajilta. Jopa sata työläistä on kuollut tapauksissa.

Maassa toimii tuhansia yksityisiä, usein laittomia hiilikaivoksia.

Rikolliset ovat kuolemantapausten jälkeen kiristäneet kaivosyhtiöitä uhaten ilmoittaa viranomaisille huonoista turvajärjestelyistä. Kiinan, hiilikaivoksissa kuolee noin 7 000 ihmistä vuosittain onnettomuuksissa. Kiina on maailman suurin hiilentuottaja.

Monet kiinnijääneistä murhiin ja kiristyksiin osallistuneista on tuomittu kuolemaan ja loput pitkiin vankeusrangaistuksiin, viranomaiset kertovat.


Amnesty: Egyptin vankiloissa kidutus on systemaattista

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Egyptiä ihmisoikeusrikkomuksista. Amnestyn mukaan Egypti pitää tuhansia ihmisiä vankiloissa ilman oikeudenkäyntiä. Vankiloissa osa vangeista kuolee kidutukseen tai lääkärinhoidon puutteeseen.

Viime vuonna ainakin seitsemän ihmistä on kuollut poliisin hoiviin oloissa, joissa kidutus ja huono kohtelu ovat mahdollisesti aiheuttaneet tai vaikuttaneet kuolemantapauksiin.

Amnestyn tietojen mukaan vankien kidutus jatkuu systemaattisena poliisiasemilla ja valtion turvallisuuspoliisin toimipaikoissa. Yleisimpiä kidutusmuotoja ovat sähkösokit, lyöminen, ranteista tai nilkoista riiputtaminen sekä erilaiset henkiset kidutusmuodot.

Koonnut: IA
23.6.2000


Ulkomaat -sivulle