Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Moni kohtaa huumeriippuvaisia päivittäin - Käyttäjistä joka viides käy töissä



Moni suomalainen asioi päivittäin huumeriippuvaisten ihmisten kanssa, mutta ei tiedä sitä. Huumekoukussa olevista osa käy aivan tavallisesti töissä ja heitä on niin terveydenhuollon henkilöstössä kuin johtoportaassakin.


Esimerkiksi suonensisäisten huumeiden käyttäjien terveysneuvontapisteen Vinkin asiakkaista Helsingissä joka viides käy töissä. Ilman asuntoa olevia on yhtä paljon kuin työssäkäyviä.

Asiakkaista suurin osa on 30-39-vuotiaita, joukossa on myös käytön jo 70-luvulla aloittaneita. Asiakkaista 20-25-vuotiaat on yleensä varsin hyväkuntoisia. Aineiden käyttö näkyy päälle lähinnä syrjäytyneillä.

- Eihän jokainen alkoholin käyttäjäkään ole juoppo. En ole vielä tavannut ketään, joka olisi ainostaan narkomaani. Heistä jokainen on yksilö, jolla on tunteet ja toiveet ja ne tärkeät asiat, joiden varaan he rakentavat elämänsä, sanoo psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Jaana Helminen. Hän työskentelee kokopäiväisenä Vinkissä.


Salattava riippuvuus

Moni riippuvainen käyttäytyy kohteliaasti ja pyrkii toimimaan valtakulttuurin mukaisesti. Heidän elämänhistoriassaan on paljon samoja asioita kuin meidän muidenkin elämässämme, kuten lapsia.

- Joskus hirveän epäsiistiltä näyttävällä ihmisellä on hämmästyttävä tausta. Osa on kärsinyt vakavista psykiatrisista sairauksista nuoresta pitäen ja käyttää huumetta sairautensa hoitoon, Helminen toteaa.

Pidättyväiselle, pelokkaalle tai aggressiiviselle käyttäytymiselle löytyykin yleensä inhimillinen selitys.

Kovien huumeiden käyttöön liittyvät mielikuvat vapaudesta, bailauksesta ja ääritilojen saavuttamisesta eivät kanna ensimmäisiä kokeiluja pidemmälle.

Helminen kuvaa huumekoukussa olevan elämää ankeaksi, koska siihen liittyy salailua, pelkoja ja riippuvuus rajoittaa elämää. Jos on koukussa aineisiin, elämänpiiri kutistuu, koska aineen saanti on turvattava.

- Huumeista irti päässeet ovat kertoneet, kuinka he voivat jälleen matkustaa esimerkiksi maalle sukulaisiin, kun elämä ei ole enää ainaista aineen metsästämistä, Helminen kuvailee.

Moni huumeriippuvainen salailee käyttöään niin kauan kuin pystyy, joten omalle lähipiirille on valehdeltava ja keksittävä tekosyitä, miksi ei voi liikkua minnekään kauemmaksi.

Kovien huumeiden käyttö vie helposti rikoksiin, koska aineet ovat kalliita. Prostituutio on varsinkin suonensisäisiä huumeita käyttävien naisten ongelma. He myyvät seksipalveluja voidakseen ostaa aineita tai he vaihtavat palveluja suoraan aineisiin.

Myös miehet tekevät sitä, mutta se on vieläkin suurempi tabu kuin naisten prostituutio.


Hyppy tyhjyyteen

Huumeista irrottautuminen vaatii monasti luopumista asuinpaikasta, ystävistä ja kaikesta, mitä on elämässä ollut. Käyttäjä joutuu hyppäämään tyhjän päälle, mikä on vaikeaa.

Narkomaanit ovat monasti herkkiä ihmisiä, jotka ovat heikoilla yhteiskunnassa.

- Jos ihminen sairastaa yhteiskunnassa hyväksyttävää sairautta, hoitoon on helppo hakeutua. Narkomaaneilla kynnys on korkea, koska narkomaaniksi tunnustautuvan leima on kokonaisvaltainen ja raskas kantaa, Helminen toteaa.

Vaikka osa narkomaaneista pelkää vieroitusoireita, fyysiset vieroitusoireet eivät ole suurin este hoitoon hakeutumiselle. Moni pelkää vieroitukseen liittyvää masennusta, pelkoja ja tulevia vaikeuksia, kuten selvitettäviä velkoja.

Narkomaani tarvitsee tukea, jotta hän voi päästä aineista eroon. Helminen on tyytyväinen, koska Vinkistä on voitu ohjata ihmisiä hoitoon. Noin puolet asiakkaista harkitsee vakavasti aineiden käytön lopettamista.

He ovat aloittaneet pistämisen keskimäärin 18-vuotiaana ja pistävät yleensä 3-5 kertaa vuorokaudessa.


Sairaudet pelkona

Suonensisäisten huumeiden käyttöön liittyy paljon sairauksia, psykoosin ja yliannostuksen uhka. Jo 150:lle käyttäjälle on levinnyt HIV ja noin 10 000 käyttäjällä on vakava maksasairaus C-hepatiitti.

- Lisäksi he kärsivät suoni- ja sydäntulehduksista, seksitaudeista, horkasta ja paiseista, joita voi olla myös sisäelimissä, Helminen kuvailee.

Helmisen mukaan Vinkin asiakkaat ovat huolissaan omasta terveydestään, eivätkä halua levittää tauteja muihin.

- HIV-testissä positiivisen tuloksen saaneet varovat käyttämästä yhteisiä välineitä muiden kanssa ja kertovat hivistä heille, joiden kanssa käyttävät aineita. Toisaalta jos vieroitusoireet ovat hirveät, narkomaani pistää yhteisilläkin välineillä, Helminen toteaa.

Tartuntatautien ehkäisemiseksi Vinkissä vaihdettiin viime vuonna 300 000 puhdasta ruiskua ja neulaa. Niiden palautusprosentti on 98. Asiakaskäyntejä on 60-100 illassa.

STT-IA
23.6.2000


Kotimaa -sivulle