Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Taloyhtiöiden vanhat keskusantennit joudutaan remontoimaan digi-tv:n vuoksi



Lähivuosina tapahtuva televisiolähetysten digitalisointi vaatii useimmiten antennijärjestelmän saneerauksen taloyhtiöissä, joissa järjestelmä on rakennettu yli 10 vuotta sitten.


Digitaalitelevisiojärjestelmän "maahantuonnista" vastaavan Digita Oy:n mukaan pelkät vahvistinlisäykset todennäköisesti riittävät, jos taloyhtiön antennijärjestelmä on rakennettu tai kunnostettu 1990-luvulla. Vanhemmat antennit vaativat isomman remontin.

Digita on lähestynyt helmikuussa isännöitsijöitä ja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia antennien uusimisen aloittamiseksi. Ensin pitäisi teettää kuntoarvio, jossa selvitettäisiin mitä toimenpiteitä mahdollisesti tarvitaan.

- Antennijärjestelmien uudistaminen on meille tulleiden kyselyjen perusteella jo lähtenyt liikkeelle taloyhtiöissä, Digita Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Kontula kertoo.

Vaikka mitään tulenpalavaa hoppua antennien ajanmukaistamiselle ei vielä ole, Digitasta suositellaan että uudistustöihin ryhdytään hyvissä ajoin.
- Näin vältytään ruuhkilta, joita syntyy, jos kaikki taloyhtiöt alkavat uusia antennejaan samanaikaisesti.

Omakotitalouksissa, joissa tv:tä katsellaan omalla antennilla, ei tarvitse välttämättä ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin, vaan oma antenni kelpaa sellaisenaan. Kaapelitalouksissa digitalisoinnin vaatimat toimenpiteet kuuluvat kaapeliyhtiön huolehdittaviksi.


Sydneyssä digitaalit liikkeelle

Ensimmäiset digi-tv-lähetykset alkavat syksyllä Sydneyn olympialaisten yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että digitalisoinnille kintaalla viitanneen tv:n katsojan vanhasta "asavisiosta" näkyisi enää pelkkiä nollia ja ykkösiä.

"Vanhanmalliset" analogiset lähetykset jatkuvat entiseen tapaan ja iäkkäämpikin vastaanotin toimii edelleen.
- Ensimmäisessä vaiheessa eli ensi syksynä digitaalilähetykset tulevat nykyisiltä pääkanavilta ja ne ovat siis samoja kuin analogisetkin lähetykset, Kontula kertoo.

Digitaalisia lähetyksiä ymmärrettävään muotoon tulkitsevat ns. set-top-boksit tulevat markkinoille laitevalmistajien lupausten perusteella talvella 2001.

- Uudet toimiluvan haltijat tulevat mukaan sen jälkeen, eli vasta silloin varsinaiset digi-tv-lähetykset alkavat, Kontula selventää.

H-hetkeksi on sovittu 27. elokuuta 2001, jolloin digitaalista tv-ohjelmaa pitäisi alkaa virrata usemmastakin tuutista. Vielä silloinkin kelpaa vastaanotin, joka on välittänyt jo Kekkosen uudenvuoden puheita. "Musta laatikko" eli ns. set-top-boksi kuitenkin tarvitaan, jos digitaalilähetykset kiinnostavat.


Kuva ei sovi ruutuun

Televisioteknologian kehitys on viime vuosina ollut yhtä soutamista ja huopaamista mm. standardiristiriitojen vuoksi. Milloin päivän sana on HDTV, milloin joku muu.

TV-ruutujakin on kahta mallia, mutta ongelmana on se, että vastaanotettavan kuvan ja kuvaruudun muodon yhteensovittaminen on kuin ympyrää neliöisi. Mustat palkit kuvaruudun laidoilla suututtavat, eikä kuvan vääristäminen tv:n zoom-toiminnallakaan paljon lämmitä.

- Hieman hämäävää on ollut sekin, että jotkut tv-liikkeet mainostavat, että heillä on myynnissä "digitaalitelevisioita". On totta, että tällainen vastaanotin on uusinta tekniikkaa, mutta varsinainen digitaali-tv-vastaanotin on eri asia.

- Nyt kaupan olevissa laitteissa ei ole sisäänrakennettuna digi-tv:n vuorovaikutteisuuden mahdollistavaa tekniikkaa, Kontula muistuttaa.

- Sinänsä olemme kyllä suositelleet laajakuvaisia 16:9 -kuvasuhteen vastaanottimia, jos uutta televisiota ollaan hankkimassa. Se on kuitenkin se formaatti, jota kohti ollaan menossa, Kontula toteaa.

STT-IA
24.3.2000


Kotimaa -sivulle