Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itävalta pettyi Lissabonissa - Halosen lausunnosta virisi toivoa



Itävallan toiveet lievennyksistä boikottiin osoittautuivat Lissabonin huippukokouksessa turhiksi. EU-johtajien keskustelu asiasta jäi hyvin lyhyeksi, eikä mitään päätöksiä tehty.


- Itävallan suhteen ei ole mitään uutta kerrottavaa, kuittasi Portugalin pääministeri Antonio Guterres perjantaina huippukokouksen jälkeen.

Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmoitti, ettei mikään muutu niin kauan kuin Itävallan hallituksessa istuu äärioikeistolainen ja muukalaisvihamielinen puolue, viitaten vapauspuolueeseen.
- Kokouksessa vallitsi tästä yllättävän suuri päättäväisyys, Chirac tulkitsi.

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel toivoi, että EU-maat edes määrittäisivät ehdot, joiden perusteella boikotti voitaisiin purkaa.

Muiden puolesta vastasi Portugalin pääministeri Antonio Guterres, joka selvitti jälleen perusteet, joiden takia neljätoista EU-maata päättivät jäädyttää kahdenvälisen kanssakäymisen Itävallan sinimustan hallituksen kanssa.

Schüssel arvioi jälkeenpäin, että EU-maat jakaantuvat kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä ovat haukat, Ranska ja Belgia, jotka ajavat tiukennusta EU-maiden linjaan, toinen ovat välinpitämättömät ja kolmas ne jotka haluaisivat lieventää pakotteita. Nimiä Schüssel ei maininnut, mutta oli hyvin tyytyväinen suomalaisten lausuntoihin.


Halonen peräsi ratkaisua

Presidentti Tarja Halonen herätti Itävallan leirissä toiveikkuutta. Hän toivoi torstai-illan keskustelun jälkeen, että Itävallan boikottiin saataisiin ratkaisu viimeistään kesäkuun lopussa, ennen Portugalin puheenjohtajakauden loppua.

Hänen mielestään konservatiivien ja vapauspuolueen hallituksen eroa ei voi asettaa ehdoksi Itävalta-boikotin lopettamiselle.

- Uskon ja toivon, että puheenjohtajamaa joutuu nyt miettimään strategiaa jatkossa. Uskallan myös olla toiveikas sen suhteen, että Portugalin kaudella päästään eteenpäin, vaikka tämä huippukokous ei niin paljon etenekään, Halonen sanoi.

Halonen pelkäsi, että boikotti voi pitkittyessään viedä kehitystä Itävallassa kielteiseen suuntaan.


Niinistö yhä kriittinen

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) totesi, ettei Lissabonin kokouksessa vielä nähty mitään vakavampaa keskustelua boikotin jatkotoimista.
- Liittokansleri Schüssel kyllä itse osoitti hallituksensa olevan valmis sen toiminnan kaikenlaiseen tutkintaan, Niinistö sanoi.

Hän toisti oman kritiikkinsä boikottilinjausta vastaan; koska Itävallan ei voida osoittaa rikkoneen EU:n perussopimusta ja periaatteita vastaan, ei toimilla ole perustaa. Hänkin toivoi ratkaisua Portugalin kaudella.
- Olen täysin samaa mieltä Halosen kanssa. Se olisi hyvä aikataulu, Niinistö sanoi.

Niinistö uskoi, että Halosen lausunto voi saada muitakin EU-maita harkitsemaan linjaansa. Hän ei suostunut spekuloimaan, voisiko Suomi yksin irtautua boikottipäätöksestä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi, että koska neljätoista maata päätti boikotista, on neljäntoista maan myös päätettävä jatkosta yhdessä.


Itävalta toivoo Suomelta tukea

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel iloitsi perjantaina suomalaispolitiikkojen tuesta ja toiveista, että Itävallan vastainen boikotti saataisiin purettua ennen kesäkuun loppua.

Kansleria lämmitti erityisesti presidentti Tarja Halosen toive ratkaisusta ennen kesäkuun loppua.
- Suomessa vaikuttaa vallitsevan yhteisymmärrys yli puoluerajojen, mitä minä arvostan aivan erityisesti, Schüssel tulkitsi.

Tukea liittokansleri katsoi Itävallan saaneen niin pääministeri Paavo Lipposen (sd.), valtiovarainministeri Sauli Niinistön ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan tahoilta.

Oppositiokin on osoittanut ymmärtämystä. Schüssel kertoi keskustelleensa sanktioista pari viikkoa sitten keskustan puheenjohtaja Esko Ahon kanssa, kun tämä kävi Itävallan Schladmingissä hiihtämässä.

Schüssel ei halunnut ottaa kantaa siihen, pitäisikö Suomen itse lähteä murtamaan neljäntoista maan boikottirintamaa, kuten keskustan eduskuntaryhmä torstaina ehdotti.

- Tietysti arvostaisin sitä paljon, mutta minun paikkani ei ole antaa neuvoja, hän sanoi.
- Se mitä erityisesti arvostan ovat suomalaisten tarkkaan pohditut ja myönteiset reaktiot, Schüssel sanoi.

Kanslerin mukaan moni muukin EU-maa kuin Suomi ovat valmiita harkitsemaan tilannetta uudelleen.
- Nyt on neljäntoista maan vuoro liikahtaa. Jos on mahdollista poistaa boikotti Portugalin puheenjohtajakauden aikana, olen siitä hyvin tyytyväinen.

STT-MH
24.3.2000


Politiikka -sivulle