Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Makunautintoja Ahdin antimista



Kala on monipuolinen ravintoaineiden lähde. Ravitsemussuositusten mukaan sitä pitäisi syödä ainakin kahdesti viikossa, eri lajeja vaihdellen. Me suomalaiset olemmekin EU:n kolmanneksi ahkerinta kalansyöjäkansaa. Edellemme tässä pääsevät vain espanjalaiset ja portugalilaiset.


Maailmanlaajuisesti ajatellen vielä enemmän Ahdin antimia popsivat japanilaiset, norjalaiset ja islantilaiset, kerrotaan Kotimainen Kala -yhdistyksestä.

Nykyisin ei kalaruokaa tarvitse välttämättä valmistaa perkaamattomasta kalasta vaan tarjolla on monin tavoin käsiteltyä ja jalostettua kalaa.

Tuoretta kalaa saa perattuna, nahallisena ja nahattomana fileenä, kyljyksinä ja medaljonkeina sekä jauhettuna.

Kaupoista löytyy myös marinoituja kalasuikaleita ja paistovalmiina pihvejä sekä monenlaisia kypsennettyjä kalatuotteita. Valikoimiin kuuluvat niin ikään graavatut, savustetut, hiillostetut ja friteeratut tuotteet.

Paistettua kuhaa

ja tillikastiketta

  • 2 kuha- tai ahvenfilettä
  • vehnäjauho-korppujauho-suolaseosta
  • paistamiseen voita tai margariinia

Kastike:

  • 1 tlk kermaviiliä
  • 1 pussi tillidippiä

Kierittele kalafileet jauho-suolaseoksessa. Paista molemmin puolin miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia/puoli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.


Silakkakeitto

  • 1 l kalalientä kuutiosta
  • 125 g kasvissuikaleita (pakaste)
  • 500 g perunasipulisuikaleita (pakaste)
  • 300 g silakkafilettä paloina
  • (1-2 dl kermaa)
  • tilliä

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Lisää liemeen kasvis- ja perunasipulisuikaleet. Anna kiehua pari minuuttia.

Lisää silakkafileepalat ja anna kiehua 2-3 minuuttia. Lisää kerma ja tilli ja anna keiton vielä kuumentua.


Uunilahna

  • 1,5 kiloinen lahna
  • 1 tl suolaa
  • 20 g rasvaa
  • 1 muna
  • 3 rkl korppujauhoja
  • puolikas sitruuna
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl vettä

Pane suolattu kala voidellulle uunipellille. Sivele lahna vatkatulla munalla tai valkuaisella. Ripottele kalan pinnalle siivilöityä korppujauhoa. Paista kala vaaleanruskeaksi 200 asteessa. Tiputtele kalan pinnalle sitruunanmehua.

Laske uunin lämpöä tarvittaessa, jottei kalan pinta pala eikä pannu pääse pinnaltaan kuivumaan. Paistoaika on noin 40 minuuttia. Siirrä kala pois pannulta.

Sirottele jauhot pannulle ja sekoita koko ajan vispilällä. Lisää pannulle vielä tilkka vettä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Siivilöi kastike kattilaan ja keitä viisi minuuttia.


Kala- ja kasvisnyytit

Neljä annosta

  • 300 g silakka- tai muuta kalafilettä
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 1 rasia tuoreita herkkusieniä
  • noin 1/2 tl suolaa
  • 1 rasia (180 grammaa) maustettua tuorejuustoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • mustapippuria myllystä
  • tilliä, basilikaa tai timjamia muutama oksa per nyytti

Paloittele kalafileet annospaloiksi. Jaa neljälle alumiinifolioarkille pieneksi suikaloidut kasvikset ja kalapalat kerroksittain. Ripottele kaloille hieman suolaa ja sitruunamehua. Lisää silputut yrtit.

Notkista hunaja esimerkiksi mikroaaltouunissa ja yhdistä tuorejuustoon. Lusikoi seos kasviksille, kierrä myllystä pippuria päälle ja ummista foliot nyyteiksi.

Kypsennä noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.


Savukalapiirakka

8 annosta

  • 1 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g voita tai margariinia
  • 1 dl maitoa

Täyte:

  • sipuli
  • 1/2 purjoa
  • 1 tl voita tai margariinia
  • 150 g savustettua kirjolohifilettä
  • 50 g juustoraastetta
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu voi ja maito. Levitä taikina pyöreän uunivuoan (halkaisija 25 cm) pohjalle ja reunoille. Hienonna sipuli ja purjo ja hauduta ne voissa pannulla.

Pilko kalafile paloiksi ja levitä palat ja sipuliseos täytteen päälle. Lisää juustoraaste. Sekoita munat, kerma ja pippuri ja kaada seos täytteen päälle.

Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia.

STT-IA
24.3.2000


Ajassa -sivulle