Makunautintoja Ahdin antimista
Kala on monipuolinen ravintoaineiden lähde. Ravitsemussuositusten mukaan sitä pitäisi syödä ainakin kahdesti viikossa, eri lajeja vaihdellen. Me suomalaiset olemmekin EU:n kolmanneksi ahkerinta kalansyöjäkansaa. Edellemme tässä pääsevät vain espanjalaiset ja portugalilaiset.
Maailmanlaajuisesti ajatellen vielä enemmän
Ahdin antimia popsivat japanilaiset, norjalaiset ja
islantilaiset, kerrotaan Kotimainen Kala
-yhdistyksestä.
Nykyisin ei kalaruokaa tarvitse välttämättä
valmistaa perkaamattomasta kalasta vaan tarjolla
on monin tavoin käsiteltyä ja jalostettua kalaa.
Tuoretta kalaa saa perattuna, nahallisena ja
nahattomana fileenä, kyljyksinä ja medaljonkeina
sekä jauhettuna.
Kaupoista löytyy myös
marinoituja kalasuikaleita ja paistovalmiina
pihvejä sekä monenlaisia kypsennettyjä
kalatuotteita. Valikoimiin kuuluvat niin ikään
graavatut, savustetut, hiillostetut ja friteeratut
tuotteet.
Paistettua kuhaa
ja tillikastiketta
- 2 kuha- tai ahvenfilettä
- vehnäjauho-korppujauho-suolaseosta
- paistamiseen voita tai margariinia
Kastike:
- 1 tlk kermaviiliä
- 1 pussi tillidippiä
Kierittele kalafileet jauho-suolaseoksessa. Paista
molemmin puolin miedolla lämmöllä 2-3
minuuttia/puoli.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Silakkakeitto
- 1 l kalalientä kuutiosta
- 125 g kasvissuikaleita (pakaste)
- 500 g perunasipulisuikaleita (pakaste)
- 300 g silakkafilettä paloina
- (1-2 dl kermaa)
- tilliä
Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Lisää liemeen
kasvis- ja perunasipulisuikaleet. Anna kiehua pari
minuuttia.
Lisää silakkafileepalat ja anna kiehua 2-3
minuuttia. Lisää kerma ja tilli ja anna keiton vielä
kuumentua.
Uunilahna
- 1,5 kiloinen lahna
- 1 tl suolaa
- 20 g rasvaa
- 1 muna
- 3 rkl korppujauhoja
- puolikas sitruuna
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl vettä
Pane suolattu kala voidellulle uunipellille. Sivele
lahna vatkatulla munalla tai valkuaisella.
Ripottele kalan pinnalle siivilöityä korppujauhoa.
Paista kala vaaleanruskeaksi 200 asteessa.
Tiputtele kalan pinnalle sitruunanmehua.
Laske uunin lämpöä tarvittaessa, jottei kalan
pinta pala eikä pannu pääse pinnaltaan
kuivumaan. Paistoaika on noin 40 minuuttia. Siirrä
kala pois pannulta.
Sirottele jauhot pannulle ja sekoita koko ajan
vispilällä. Lisää pannulle vielä tilkka vettä koko
ajan pohjaa myöten sekoittaen. Siivilöi kastike
kattilaan ja keitä viisi minuuttia.
Kala- ja kasvisnyytit
Neljä annosta
- 300 g silakka- tai muuta kalafilettä
- 2 porkkanaa
- 2 sipulia
- 1 rasia tuoreita herkkusieniä
- noin 1/2 tl suolaa
- 1 rasia (180 grammaa) maustettua tuorejuustoa
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl sitruunan mehua
- mustapippuria myllystä
- tilliä, basilikaa tai timjamia muutama oksa per nyytti
Paloittele kalafileet annospaloiksi. Jaa neljälle
alumiinifolioarkille pieneksi suikaloidut kasvikset
ja kalapalat kerroksittain. Ripottele kaloille
hieman suolaa ja sitruunamehua. Lisää silputut
yrtit.
Notkista hunaja esimerkiksi mikroaaltouunissa ja
yhdistä tuorejuustoon. Lusikoi seos kasviksille,
kierrä myllystä pippuria päälle ja ummista foliot
nyyteiksi.
Kypsennä noin 20 minuuttia 200-asteisessa
uunissa.
Savukalapiirakka
8 annosta
- 1 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 50 g voita tai margariinia
- 1 dl maitoa
Täyte:
- sipuli
- 1/2 purjoa
- 1 tl voita tai margariinia
- 150 g savustettua kirjolohifilettä
- 50 g juustoraastetta
- 2 dl kermaa
- 2 munaa
- 1/2 tl mustapippuria
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu
voi ja maito. Levitä taikina pyöreän uunivuoan
(halkaisija 25 cm) pohjalle ja reunoille.
Hienonna sipuli ja purjo ja hauduta ne voissa
pannulla.
Pilko kalafile paloiksi ja levitä palat ja sipuliseos
täytteen päälle. Lisää juustoraaste.
Sekoita munat, kerma ja pippuri ja kaada seos
täytteen päälle.
Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia.
STT-IA
24.3.2000
Ajassa -sivulle
|