Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Tuberkuloosi uhkaa Aasian taloutta

Kulovalkean tavoin leviävä tuberkuloosi uhkaa pysäyttää talouden suotuisan kehityksen monissa Aasian maissa, todetaan YK:n lastenjärjestön Unicefin torstaina julkistamassa raportissa.

Aasiassa todetaan noin 70 prosenttia maailman kaikista tuberkuloositapauksista ja vuosittain alueella kuolee tautiin noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Unicefin mukaan tauti ei koske vain siihen sairastuneita, vaan sen seurauksista saa kärsiä koko perhe ja suku: epidemiana leviävä tuberkuloosi ajaa perheitä köyhyyteen ja mm. estää lasten koulutuksen.

Pelkästään Intiassa vuosittain 300 000 lasta keskeyttää koulunsa, kun perhe yrittää selviytyä tuberkuloosin hoidon kustannuksista. Maailmanlaajuisesti tuberkuloosi on suurin yksittäinen nuorten naisten kuolinsyy.

- Tuberkuloosin sairastuneet naiset eristetään usein yhteisön ulkopuolelle ja tämä taas on tuhoisaa heidän lapsilleen, perheilleen ja koko yhteiskunnalle, toteaa Unicefin Itä-Aasian ja Tyynenmeren osaston johtaja Kul C. Gautam raportissa, joka julkaistiin kansainvälisen tuberkuloosipäivän aattona.

Raportissa huomautetaan, että tuberkuloosi voidaan tavallisesti parantaa kuuden kuukauden lääkekuurilla, joka maksaa vain 11 dollaria eli alle 70 markkaa.

Unicefin mukaan tuberkuloosin vaivaamien maiden hallitusten olisi yhdistettävä voimansa yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotta taudin leviäminen saataisiin hillityksi.


EMTV ostaa puolet Formula ykkösistä

Saksalainen mediakonserni EM.TV on sopinut ostavansa 50 prosentin osuuden Formula 1 -liiketoimintaa kontrolloivasta SLEC-omistusyhtiöstä. 10 miljardin markan kauppasumma koostuu sekä käteisestä että EM.TV:n omista osakkeista.

Saksalaisyhtiö osti kahden investointipankin osuuden Formuloista, loput SLEC:stä omistaa Ecclestonen perhesäätiön kautta Formula-pomo Bernie Ecclestone.

Viime kauden 16 Formula-kisaa televisioitiin yli 200 maahan, ja niillä oli yli 4,5 miljardia katsojaa. EM.TV uskoo kaupan kohentavan yhtiön tulospotentiaalia selvästi, ja kutsuu ostopäätöstä tärkeimmäksi kaupaksi yhtiön historiassa.


Britannian inflaatio kiihtyi helmikuussa

Hinnat Britanniassa nousivat helmikuussa vuositasolla 2,3 prosenttia. Hintojen nousutahti kiihtyi nyt selvästi tammikuusta, jolloin vuotuinen inflaatioprosentti oli 2,0.

Kansallisen tilastotoimiston mukaan kotimaista inflaatiota mittaava hintaindeksi kohosi tammikuusta puoli prosenttia pistelukuun 167,5.

Hintojen nousuvauhti oli odotusten mukainen, eniten nousuun vaikuttivat asumiskulut. Myös vaatteiden ja tupakkatuotteiden kallistuminen joudutti inflaatiota, kun taas ruoka ja taloustavarat halpenivat.


Saksan yritysilmapiiri jatkoi parantumistaan

Läntisen Saksan yritysilmapiiri jatkoi helmikuussa kohentumistaan odotettuakin enemmän, ilmenee taloustutkimuslaitos Ifon tuoreista luvuista. Ifon yritysilmapiiri-indeksi nousi Länsi-Saksan osalta 100,9:ään tammikuun lukemasta 100,2.

Indeksiä varten tutkitaan 7 000 yritystä, lähtölukema vuonna 1991 oli 100. Indeksi kuvaa yritysten arviota liiketoimintansa nykytilasta ja odotuksia seuraavalta kuudelta kuukaudelta.

Itäsaksalaiset yritykset olivat helmikuussa vieläkin optimistisempia kuin länsisaksalaiset. Itä-Saksan yritysilmapiiri-indeksi loikkasi miltei kolme pistettä 107,8:aan tammikuun lukemasta 104,9.


Viron talous noussut kuopasta

Viron talous on noussut vuoden 1998 tasolle, joten voi sanoa, että lasku on selvästi takana päin. Asiantuntijat odottavat kasvun hieman laantuvan nykyisestä, mutta suunnan jatkuvan edelleen ylöspäin.

Helmikuussa maan teollisuustuotannon myynti oli 14 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tuotanto kohosi Tilastokeskuksen selvitysten mukaan kaikilla toimialoilla.

Teollisuuden pyörien pyörimisestä kertoo se, että energiantuotanto kasvoi viime vuodesta seitsemän prosenttia, vaikka lämmitykseen tarvittavan energian määrä oli lähes 14 prosenttia vähäisempi kuin viime vuoden helmikuussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat tammikuusta 0,5 prosenttia ja viime vuoden helmikuusta 3,7 prosenttia. Eniten nousivat kemianteollisuuden tuotteet (6,1 pros.). Koneiden ja laitteiden hinnannousu oli 2,6 prosenttia ja vaatetustuotannon 2,0 prosenttia.

Vientihinnat nousivat tammikuusta 0,7 prosenttia ja viime vuoden helmikuusta 10 prosenttia. Vastaavasti tuontihintojen nousu tammikuusta oli 0,7 prosenttia ja viime vuoden helmikuusta 5,1 prosenttia.


Euroalueen inflaatio kaksi prosenttia helmikuussa

Euroalueen kuluttajahinnat nousivat helmikuussa kaksi prosenttia, ilmenee EU:n tilastoviraston Eurostatin maanantaina julkaisemista tilastoista.

Tammikuussa inflaatioprosentti oli 1,9. Suomessa hinnat nousivat helmikuussa 2,7 prosenttia eli enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Suomea nopeampaa inflaatio oli vain Irlannissa (4,6 pros.) ja Espanjassa (3,0 pros.).

Euroalueen suurimmassa taloudessa eli Saksassa kuluttajahinnat nousivat 2,1 prosenttia ja toiseksi suurimmassa maassa Ranskassa 1,5 prosenttia. Hintojen nousuun vaikutti ennen kaikkea öljyn hinnan kallistuminen.

Koonnut: IA
24.3.2000


Talous-sivulle