Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Norjan hallitus aikoo uudistaa hyvinvointivaltiota



Norjan uusi hallitus haluaa sekä uudistaa että vahvistaa julkista sektoria.


Julkinen sektori ei kuitenkaan voi yksin vastata hyvinvointipalveluista, pääministerinä viime viikolla aloittanut Jens Stoltenberg, 41, sanoi keskiviikkona maansa parlamentissa, suurkäräjillä.

- Julkisen sektorin pitää palvella kaikkia, mutta se ei pysty hoitamaan kaikkia tehtäviä, pääministeri sanoi hahmotellessaan vähemmistöhallituksensa politiikkaa.

- Jos pidämme tiukasti kiinni vanhoista malleista, jotka eivät toimi, niin vähennämme hyvinvointia ja kasvatamme eroja. Silloin häviämme kaikki, Stoltenberg sanoi.

Hän kutsui suurkäräjät mukaan laajaan keskusteluun malleista, jotka johtaisivat maksimaaliseen tuotantoon ja samanaikaisesti hyvinvoinnin oikeudenmukaiseen jakaantumiseen.


Telenor yksityistetään

Työväenpuoluetta edustavan pääministerin mukaan hallitus aikoo tutkia mahdollisuuksia yksityistää osittain öljy-yhtiö Statoil.

Hallituksen tavoitteena on myös edelleen viedä valtion omistama Telenor pörssiin.
- Jos aiomme olla tietotekniikan etulinjassa, Telenor tarvitsee uutta pääomaa ja uusia impulsseja, sanoi Stoltenberg.

Hän ei suostunut kertomaan, kuinka suuri osa teleyhtiöstä on määrä siirtää yksityiseen omistukseen.

Pääministeri lupasi, että työväenpuolueen hallitus harjoittaa edeltäjäänsä aktiivisempaa politiikkaa edistääkseen Norjan etuja uudessa Euroopassa.

Hän ei kuitenkaan vihjaissut mitenkään siihen suuntaan, että hallitus yrittäisi käynnistää jälleen keskustelun Norjan EU-jäsenyydestä. Norjalaiset sanoivat EU:lle ei vuonna 1994 järjestetyssä kansanäänestyksessä.


Panostusta ympäristönsuojeluun

Stoltenberg lupasi Norjan olevan aloitteellinen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Norjan edellinen hallitus erosi, kun parlamentti päätti vastoin sen tahtoa hyväksyä maakaasuvoimaloiden rakentamisen.

Eronnut hallitus ja monet ympäristöaktivistit vastustavat kaasuvoimaloita, koska ne lisäisivät Norjan kasvihuonepäästöjä. Norja tuottaa suuren osan sähköstään saasteettoman vesivoiman avulla.

Stoltenberg kuitenkin puolusti kaasuvoimaloita sillä, että niiden avulla voidaan vähentää tarvetta tuoda maahan kivihiilellä tuotettua sähköä.

Stoltenberg kertoi hallituksensa haluavan toteuttaa ohjelmansa laajassa yhteistyössä opposition kanssa. Stoltenbergin työväenpuolueella on vain 65 edustajaa 165-paikkaisilla suurkäräjillä.

STT-MH
24.3.2000


Ulkomaat -sivulle