Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Maanantainen ministerikokous täynnä jännitteitä

Teollisuusmaat vaativat OPEC:lta lisää öljyä



Öljynviejämaiden järjestön OPEC:n ensi maanantain ministerikokouksesta ei puutu jännitteitä. Wieniin kokoontuvien OPEC-maiden ministerien on määrä päättää öljyn tuotannon lisäämisestä.


OPEC:n viimekeväiset tuotantosupistukset, jotka kolminkertaistivat öljyn hinnan kymmenestä dollarista 30 dollariin tynnyriltä, umpeutuvat maaliskuun lopussa.

Ennakkotietojen mukaan OPEC-maat nostaisivat kartellin päivittäistä tuotantoa 1,5 miljoonaa tynnyriä. Nykyisten tuotantokiintiöiden mukaan OPEC voi pumpata öljyä 23 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä on noin 40 prosenttia koko maailman öljyntuotannosta.

Markkinoilla uskotaan tuotannon lisäyksen menevän läpi, koska öljyn hinta on tullut viime viikkoina selvästi alaspäin. Perjantaina iltapäivällä Euroopan tärkein öljylaatu, Pohjanmeren Brent maksoi runsaat 26 dollaria tynnyriltä eli viitisen dollaria alle kuluvan vuoden huippulukemien.

Öljyä tuovat teollisuusmaat, etenkin Yhdysvallat, patistelevat OPEC:ia hölläämään hanojaan runsaskätisemmin kuin mihin kartelli olisi valmis.

Huippukallis öljy on teollisuusmaille ongelma, koska se kiihdyttää inflaatiota ja ajaa korkoja ylöspäin. Tavallisten kansalaisten arjessa OPEC:n tiukka tuotantolinja näkyy selvimmin kohonneina bensiinilaskuina.


Yhdysvallat kovistelee

Teollisuusmaiden etuja valvova Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaatii OPEC:ia nostamaan päivittäistä tuotantoaan 2,3 miljoonaa tynnyriä.

IEA:n pääsihteeri Robert Priddle on OPEC:n ministerikokouksen alla tuonut useaan otteeseen julki huolensa maailman öljyvarastojen hupenemisesta. Yhtä niukkoja varastoja nähtiin viimeksi yli kymmenen vuotta sitten.

- Kun öljyn hinta nousee 30 dollariin tynnyriltä, hälytyskellot alkavat soida, Priddle varoitteli viime viikolla Tukholmassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvalloissa, joka kuluttaa maailman maista eniten öljyä, OPEC:n toimet ovat nostattaneet poliittisen myrskynpoikasen. Kongressin edustajainhuone vaatii OPEC-maiden sotilaallisen ja taloudellisen avun leikkaamista, jos öljyn tuotanto pysyy niukkana ja hinnat korkealla.

Mutta vaikka kallis öljy huolettaa teollisuusmaita, OPEC ei enää pysty vaikuttamaan niiden talouskehitykseen samalla tavalla kuin voimiensa päivinä 1970-luvulla.

Öljyn osuus teollisuusmaiden tuonnista on parissa kymmenessä vuodessa tippunut 13 prosentista neljään prosenttiin. Samalla tuotannon painopiste on siirtynyt pois öljyä kuluttavasta raskaasta teollisuudesta.


OPEC:n rivit rakoilevat

Teollisuusmaiden taholta tuleva painostus ei ole ainoa jännitteitä aiheuttava tekijä OPEC:n ministerikokouksessa. Kartellin omat rivit ovat aika lailla levällään.

OPEC:n mahtimaa Saudi-Arabia ajaa määrätietoisesti tuotannon lisäämistä, kun taas kartellin toiseksi suurin tuottaja Iran haluaisi pitää ruuvin edelleen tiukalla. Muiden yhdeksän OPEC-maan kannat jakautuvat enemmän tai vähemmän tuotannon lisäyksen puolesta tai sitä vastaan.

- Olen havainnut, että OPEC:n rivit jakautuvat kahtia. Ministerikokouksessa nähtäneenkin kiivasta mielipiteiden vaihtoa, Indonesian energiaministeri Susilo Bambang Yudhoyono totesi perjantaina.

OPEC:n pääsihteeri Rilwanu Lukman katsoo, että kartellin pitäisi tähdätä sellaisiin tuotantomääriin, jotka vakauttavat öljyn tynnyrihinnan 24 dollarin tasolle.

Lukmanin mukaan tuotannon mitoittamisessa täytyy ottaa huomioon öljyn kulutukseen vaikuttavat kausiluonteiset tekijät. Niinpä OPEC:n ei pitäisi hänen mielestään avata hanojaan liikaa, koska kevään mittaan öljyn kysyntä perinteisesti laskee.

Omat vaikeutensa tuotannon mitoittamiseen tuo vielä se, että OPEC-maat ovat säännönmukaisesti pumpanneet öljyä enemmän kuin kiintiöt sallisivat. Helmikuussa ylituotantoa kirjattiin 1,1 miljoonaa tynnyriä päivässä.

Markkinoita seuraavien analyytikkojen mukaan kuuma kysymys onkin se, lisääkö OPEC tuotantoaan virallisten kiintiöiden vai toteutuneen tuotannon perusteella. Jos päätöksissä tuijotetaan vain virallisiin kiintiöihin, markkinoille tulisi uutta öljyä vain teoriassa, mutta ei juurikaan käytännössä.

STT-MH
24.3.2000


Talous -sivulle