Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nykyperhe elää parisuhteen varassa



Perhe elää nykyisin parisuhteen varassa. Se muotoutuu parisuhteen mukaan ja hajoaa jos parisuhde ei sitä kanna, toteaa professori Riitta Jallinoja.


Hän selvitteli parisuhteen piirteitä ja kehitysvaiheita perhetutkimuksen päivillä Jyväskylässä torstaina.

Jallinoja sanoi, että parisuhteen kestosta puhutaan edelleen, vaikka elinikäistä liittoa ei enää pidetäkään moraalisena tavoitteena.
- Nyt parisuhteen kesto on merkki sen laadusta. Laaduntarkkailusta on tullut yhä tärkeämpää.

Tutkija erottaa toisistaan kulttuurituotteissa esitetyn, kuvitellun parisuhteen ja toisaalta käytännössä eletyn parisuhteen. Elettykin suhde muuttuu osin kuvitelluksi heti kun siitä aletaan kertoa, koska kertomus heijastaa kuvitelmia siitä, millainen parisuhteen tulee olla.

Jallinoja näkee, että parisuhde esimerkiksi mediassa, kirjallisuudessa ja elokuvassa kiinnostaa ylivoimaisesti enemmän kuin perhe.

- Kuvitelma parisuhteesta taipuu edelleen noudattamaan romanttisen rakkauden kaavaa, jossa osapuolet raivaavat esteitä intohimoisen rakkautensa tieltä.

- Romanttisen rakkauden tilalle on kuitenkin tullut entistä korostetummin rakastuminen, joka on myös parisuhteen yksi kehitysvaihe eli sen alkuun kuuluva suhteellisen lyhytaikainen, suurenmoinen tunnekuohu, Jallinoja tulkitsee.


Tasa-arvosta vastavuoroisuuteen

Rakastuminen koetaan kohtalona, ulkopuolisena voimana, joka johdattaa ihmiset yhteen ja jonka voimaa he eivät voi vastustaa.

- Sen jälkeen kun tämä merkillinen voima ei enää kannattele parisuhdetta, se jatkuu vain osapuolten omien valintojen varassa. Tämä toinen vaihe alkaa usein lapsen syntymän jälkeen, jolloin alkaa myös suhteen laaduntarkkailu ja puhe parisuhteelle tarvittavasta omasta ajasta, Jallinoja luonnehtii.

Kertomuksiin eletystä parisuhteesta liittyy usein myös ajatus siitä, että kumppaneiden tulee puhua keskenään. Ensin riittää, että ylipäänsä puhutaan, mutta pian alkaa puhe itse parisuhteesta.

Rakastumisen vaiheen tilapäisestä tasa-arvoisuudesta siirrytään vastavuoroisuuteen, jossa punnitaan, mitä kukin suhteessa antaa ja mitä siinä saa.

- Oma lukunsa ovat parisuhteisiin liittyvät kauhukertomukset, jotka ovat muuten yhä suositumpaa viihdejulkisuuden sisältöä.

- On myös kysytty, voiko romanttista rakkautta enää ollakaan, kun lähes kaikki on sallittua eikä rakastavaisten välillä enää juuri ole pois raivattavia esteitä, Jallinoja lainaa alan tutkimusta.

Lähes ainoa este rakkauden kohteen saavuttamiselle on nyt yksilöiden itsenäisyys.
- Se että toinen on saavuttamaton, koska on yhtä itsenäinen ja seisoo omilla jaloillaan kuten tämä toinenkin osapuoli.

- Tämän saavuttamattomuuden voi tulkita myönteisesti juuri siksi hienoksi esteeksi, joka tekee mahdolliseksi rakkauden tunteen jatkumisen, Jallinoja pohtii.

STT-MH
24.3.2000


Kotimaa -sivulle