Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pursiainen: Putinilainen Venäjä pyrkii moderniksi suurvallaksi



Venäjä pyrkii presidentti Vladimir Putinin kaudella samoihin tavoitteisiin kuin 90-luvulla - Venäjän nostamiseen maailman kehittyneimpien maiden joukkoon ja takaisin suurvallaksi, ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Christer Pursiainen arvioi maanantaina.


- Päämäärä ei muutu. Sitä varten Venäjä tarvitsee lännen apua ja maan integroimista maailmantalouteen. Pursiainen arvelee päämäärään tähtäävien keinojen jossain määrin kovenevan vallanvaihdoksen myötä.

- Putinin psykologia näyttää sallivan häikäilemättömyyden, Pursiainen sanoo viitaten Tshetshenian sotaan.

Tutkijan mielestä sunnuntainen vaalitulos osoittaa, että Venäjän demokratiahuuma on hiipunut, ja toivo asetetaan vahvaan valtiojohtoon. Demokratiasta on tullut moniarvoisuuden sijasta liki synonyymi keskinäiselle riitelylle. Tästä kertoo liberaalipoliitikko Grigori Javlinskin heikko menestys.

- 90-luvulla lähdettiin liikkeelle maan demokratisoimisesta lyhyellä tähtäimellä, mutta nyt uudistuksiin pyritään ylhäältä käsin valtion toimesta. Periaatteessa tässä ei ole paljon eroa Jeltsinin kauteen: vahvan uudistajapresidentin tehtävä on tunkea lävitse uudistuksia.

Esimerkkejä Venäjän modernisoinnista ja länsimaistamisesta "lujalla kädellä" tai "pakolla" löytyy historiasta tsaari Pietari Suuresta neuvostodiktaattori Staliniin.

Pursiainen muistuttaa, että Venäjällä maan uudistaminen ei merkitse samaa kuin demokratisoiminen.
- Demokraattista järjestelmää ei ole hylätty, mutta uudistusprosessi korjataan valtion haltuun. Demokratia jää muodolliseksi vaaleineen ja parlamentteineen, mutta alhaalta päin lähtevään kehitykseen ei luoteta. Voidaan sanoa, että Putin on autoritaarinen uudistaja.

Putinin maine on kärsinyt lännessä Tshetshenian sodasta, mikä on ruokkinut pelkoa ihmisoikeuksien aseman heikkenemisestä Venäjällä ja pahimmillaan maan luisumisesta diktatuuriin.

Pursiainen muistuttaa, että Venäjä tarvitsee uudistuakseen länsisijoituksia ja länsitekniikkaa, ja diktatooriset otteet vieroittaisivat pian läntiset kumppanit kuten Euroopan unionin.

- En usko hänen turvautuvan kovin jyrkkiin ratkaisuihin muuten kuin kurinpitotoimissa kuten Tshetsheniassa, jossa on käytetty silmitöntä voimaa. Putin käyttää sen verran pakkoa kuin on tarpeen, mutta jos vähemmälläkin pärjää, hän voi tyytyä siihen, tutkija ennustaa.

Tavallisen ihmisen sanan- ja ajattelunvapauteen, matkustusvapauteen tai elinkeinonharjoittamiseen ja omistusoikeuteen tuskin puututaan. Pursiainen arvelee, että Kreml saattaa kuitenkin pyrkiä karsimaan mediavapauden "häiritseviä ilmiöitä".


Saappaat odottivat miestä

Putinin näyttäisi henkilönä olevan pikemminkin tehokas, esimiehilleen lojaali käskyjen toimeenpanija kuin omaperäinen ajattelija.

- Putinin linja ei ole hänen keksimänsä, vaan hän on vastaus Venäjän poliittisen eliitin huutoon ja kansan suuren enemmistön tarpeeseen.

- Putin on nyt astunut saappaisiin, jotka ovat odottaneet täyttäjäänsä. Nyt täytyisi lähteä kävelemään päämäärän viitoittamaan suuntaan, mutta kysymys on siitä, kuinka paljon hän horjahtelee matkalla. Edeltäjä Boris Jeltsinin loppukausi muuttui siksak-matkaksi, kun tämä useaan otteeseen vaihtoi luottomiehiään.

Pursiainen uumoilee Putinin kokoavan ensi alkuun oman hovinsa Pietarista ja turvallisuuspalvelun riveistä.
- Putinilla on kyllä jossain määrin paremmat lähtökohdat kuin Jeltsinillä, koska hänellä on uuden duuman tuki takanaan, Pursiainen muistuttaa.

Putinin suhtautumista Venäjän pieneen naapurimaahan Suomeen tulee Pursiaisen mukaan ohjaamaan hänen käsityksensä EU:sta.
- Venäjällä ei ole yleensä ymmärretty, että EU:lla on yhtenäinen poliittinen ja turvallisuuspoliittinen identiteetti. Viitteitä linjan muutoksesta on kuitenkin ilmaantunut.

- Venäjä näkee tällä hetkellä EU:n kokonaisuutena, ja sitä halutaan korostaa, koska silloin Yhdysvaltain vaikutus Euroopassa pienenee ja Venäjän kasvaa.

- Putinilainen Venäjä tulee todennäköisesti suhtautumaan Suomeen enemmän EU-maana, ja ymmärtää Suomen Venäjän etujen ajajaksi EU:n suuntaan. Se on samalla Suomen etu, että Venäjän ja EU:n välit pysyvät hyvinä. Tämähän on Suomen historiallinen missio, toimia sillanrakentajana.

STT-IA
27.3.2000


Ulkomaat -sivulle