Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomalainen ympäristöosaamista markkinoidaan Kiinassa



Hongkongissa kyllä tiedetään, että ympäristönsuojelu on Suomessa korkealla tasolla. Nyt täytyy lisätä kiinnostusta myös Suomessa kehitettyihin käytännön ratkaisuihin.


Näin arvioi ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) tutustuttuaan kahden päivän ajan Hongkongin ympäristö- ja energiasektoriin.

Sasi johtaa suurta liikemiesvaltuuskuntaa, joka markkinoi noin viikon mittaisella matkallaan suomalaista ympäristö- ja energiateknologiaa Hongkongissa ja muuallakin Kiinassa.

Markkinoinen mahdollisuudet ovat huimaavat.
- Kiinassa talous kasvaa kymmenen prosenttia joka vuosi, mikä johtaa väistämättä myös vaikeisiin ympäristöongelmiin.

- Ennemmin tai myöhemmin Kiinan johdon on puututtava niihin. Meidän näkemyksemme mukaan ei kestä kauaa, ennen kuin heillä on suuri tarve ympäristöteknologialle ja tietotaidolle myös Suomesta, Sasi arvioi.

Tällä kertaa tarkoituksena on lähinnä esitellä suomalaisia yrityksiä mahdollisille kiinalaisille asiakkaille. Hongkongissa vierailun toivotaan johtavan myös konkreettisiin sopimuksiin.

- Lisäksi useat Hongkongin hallinnon edustajat ovat olleet hyvin kiinnostuneita meidän ympäristöverojärjestelmästämme ja sähkömarkkinoiden vapauttamisesta. Suomi voi näin ollen olla esikuvana kun Hongkongissa ryhdytään vastaaviin toimiin, Sasi sanoo.


Ratkaiseva WTO-jäsenyys

Sasin mielestä suomalaisyritykset ovat nykyään hyvin tietoisia mahdollisuuksistaan Kiinassa ja muualla Itä-Aasiassa. Samalla hän muistuttaa, että erityisesti Kiina on ollut tähän saakka ulkomaisille liikemiehille vaikea maa toimia.

- Siksi uskon, että kiinnostus Kiinaa kohtaa nousee huomattavasti kun maa liittyy Maailman kauppajärjestöön (WTO). WTO-jäsenyys merkitsee sitä, että Kiina kehittyy liberaalimpaan suuntaan ja että sääntöjä sekä määräyksiä ryhdytään noudattamaan nykyistä oikeudenmukaisemmin.

Tätä nykyä suuri osa Kiinasta ei ole tarpeeksi kehittynyttä, jotta sieltä voitaisiin olettaa saatavan suuria tilauksia suomalaiselle ympäristö- ja energiateknologialle.

Eräät kaupungit eteläisessä Kiinassa ja pitkällä rannikolla alkavat kuitenkin olla jo niin hyvinvoivia, että niillä alkaa olla varaa panostaa myös ympäristönsuojeluun.

Suomalaisvaltuuskunta vierailee muutamassa tällaisessa kaupungissa. Miljoonakaupunki ja erikoistalousalue Shenzhen on ollut viimeksi kuluneiden 20 vuoden ajan yksi Kiinan nopeimmin kehittyviä paikkakuntia, mutta kehitys on saavutettu osin ympäristön kustannuksella.

Shenzen sijaitsee Hongkongin vastaisella rajalla, ja kaupunkien johtajat ovatkin päättäneet aloittaa yhteistyön vakavimpien ympäristöongelmien torjumiseksi.

Tavoitteena on yhteistyö laajentuminen vähitellen myös läheiseen Guongzhoun miljoonakaupunkiin, missä Sasi avaa vierailunsa aikana suomalaisen kauppa- ja teknologiatoimiston.

Suomalaisvaltuuskunta vierailee myös pääkaupungissa Beijingissä, missä kaupunginjohto on niin ikään alkanut osoittaa kasvavaa mielenkiintoa ympäristöasioita kohtaan.


Jätteet polttopisteessä

Monet liikemiesvaltuuskunnan jäsenet kertoivat huomanneensa, että nyt on oikea aika panostaa Hongkongiin. Britannian entisen siirtomaan hallinto on tajunnut, että sen täytyy ryhtyä toimii ympäristöongelmien suhteen. Ympäristönsuojeluun löytyy kieltämättä myös riittävästi varoja.

Jätehuolto on eräs niistä aloista, jotka tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia. Jätehuolto toimii Hongkongissa kehnosti, kierrätys on minimaalista ja olemassa olevat kaatopaikat ovat kovaa vauhtia täyttymässä yli äyräidensä.

Näin ollen esimerkiksi suomalaisen Tanacorp-yhtiön tuotteille on yhä suurempi kysyntä. Tanacorp on kehittänyt koneita, jotka puristavat jätteen mahdollisimman tehokkaasti kokoon ja lisäävät näin ollen kaatopaikkojen kapasiteettia.

Hongkongin hallinto suunnittelee myös kierrätysjärjestelmän käynnistämistä vähentääkseen kuuden miljoonan asukkaan tuottamaa suunnatonta jätemäärää. Nykyisin kierrätykseen menevät vain jotkut tuotteet, kuten alumiinipurkit. Kaikki muu päätyy kaatopaikalle.

Jätteiden lajittelujärjestelmien kysynnän odotetaankin räjähtävän kun suunnitelmien toteuttaminen alkaa. Suomalainen Protekno Puzair valmistaa tällaisia järjestelmiä, ja toimitusjohtaja Pertti Värtö suhtautuukin toiveikkaasti yrityksen tulevaisuuteen Hongkongissa.

- Odotan allekirjoittavani ensimmäisen tuontisopimuksen muutaman viikon kuluttua suuren paikallisen yrityksen kanssa. Mahdolliset markkinat ovat valtavat, hän sanoo.

STT-IA
26.3.2000


Politiikka -sivulle