Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajan suunnassa lyhyesti



Kuluttajille ilmaisnäytteitä uutuusäänitteistä kampanjassa

Kuluttajat saavat ilmaisnäytteitä syksyn uutuusäänitteistä uudenlaisessa kampanjassa. Kampanja perustuu CD Opus -nimiseen lehteen, joka jaettiin keskiviikkona Helsingin Sanomien välissä noin 450 000 kotitalouteen.

CD Opuksen takakannessa on kilpailukuponki, jota vastaan saa hakea äänitekaupasta sampleri-cd-levyn. Levylle on otettu noin minuutin mittaiset ääninäytteet viidestäkymmenestä kappaleesta.

Näytteiden musiikkilinja liikkuu ulkomaisesta ja kotimaisesta popista sekä rockista aina iskelmään ja jazziin asti.

Kampanjan toivotaan houkuttelevan uusia kuluttajia musiikkikauppaan ja auttavan kuluttajia musiikkivalinnoissa.

Pr-tempauksen järjestää Äänitealan yhteismarkkinointi, joka on levy-yhtiöiden ja äänitekauppiaiden yhteisorganisaatio.


Game World -pelimessut Helsingin Kaapelilla

Helsingissä järjestetään viikonvaihteessa tietokonepelien messut. Game World 2000 -messut ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina Kaapelitehtaalla.

Viikonlopun keskeistä antia on pelikonsoli Playstation2:n tulo Suomen markkinoille. Entiseen pelikonsoliin verrattuna Playstation kakkosesta löytyy myös DVD, minkä on määrä tehdä konsolista koko perheen viihdepaketti.

Messuvierailla on mahdollisuus muun muassa osallistua pelikilpailuihin ja pelimestaruuskisoihin. Kävijöiden nähtävillä ovat molempina päivinä myös Miss Internet -kisan finalistit.

Messuilla käsitellään mm. aiheita, jotka koskettavat jokaista kuluttajaa. Kaapelitehtaalle rakennetaan esimerkiksi täysin tietokoneistettu koti, jossa on tietokone jokaisen perheenjäsenen profiilin mukaan. Kodista saa myös vinkkejä siitä, miten tietokoneaikaan siirrytään kodin sisustusta mukaillen.


Kerhot nettiin

Kaikille avoin kerhotoiminnan tietoverkko KerhoNetti-on avattu Internetissä. Osoitteeseen www.kerhonetti.net on koottu tietoa ja linkkejä kouluikäisten ja sitä nuorempien kerhotoiminnasta koko Suomen alueella.

- Kerhonettiin voivat rekisteröityä kaikki kerhoja järjestävät tahot kuten seurakunnat, kunnat ja järjestöt, kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta. Internetissä olevaa portaalia rahoittaa opetusministeriö ja ylläpitää Kerhokeskus-koulutyön tuki ry.


Huumorilehti Pahkasika lopettaa

Huumorilehti Pahkasialla on vitsit vähissä. Jos tarkkoja ollaan, niitä ei enää ole olemassakaan. Lehti lopettaa toimintansa 25 ansiokkaan huumorivuoden jälkeen.

Päätoimittaja Markku Paretskoi kertoo Pahkasian tarinan päättyvän mm. sen takia, että lehden tekemisestä on kadonnut uutuudenviehätys.

- Toisaalta Pahkasika on tullut tarpeettomaksi. Se, mille 1970- ja 80-luvuilla irvailimme, on tämän päivän todellisuutta. Kuten esimerkiksi älyttömät tv-visailut tai se, että joku työkseen suunnittelee kännyköihin pelejä. Ja kun keskiolutkin on saatu kioskeihin, ei Pahkasikaa enää tarvita.

- Ja lehti on nyt ilmestynyt 25 vuoden ajan. Se on mukavan pyöreä luku lopettaa.

Pahkasikaa ilmestyi kaikkiaan 77 numeroa, joissa oli sivuja yhteensä noin 5 00. Päätoimittajan varovaisen arvion mukaan Pahkasiassa esiteltiin noin 100 000 "ideaa, vitsiä, sananpläjäystä, oivallusta nokkeluutta ja niin edelleen".

Pahkasian levikki on lehden lopettaessa noin 5 000, kun se parhaimmillaan liikkui 30 000:n kieppeillä.


Nettimatkamyyjät perustivat oman liiton

Internetissä matkoja myyvät yritykset ovat perustaneet Suomen Internet-matkapalvelujen liiton (SIML). Sen perustajajäseniin kuuluvat liikematkapalveluja tarjoava Travis sekä kuluttajakauppaan suuntautuneet MrJet ja Ebookers.

Perustajajäsenet haluavat liiton perustamisella edistää sähköisen matkatoimistoalan kehitystä ja samalla lisätä asiakkaiden luottamusta alaa kohtaan.

Liiton tarkoitus on myös valvoa jäsenyritysten oikeuksia sekä edistää hyvää liiketapaa. Liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Travisin toimitusjohtaja Harri Kaijanto.


Internetin käyttö muuttunut säästeliäämmäksi

Internetin käyttö on muuttumassa aikaisempaa ekonomisemmaksi ja säästeliäämmäksi, kertoi Sonera Entrumin aluejohtaja Heikki Salo torstaina Tampereella.

Sonerassa tehtyjen havaintojen mukaan verkon käyttöaika ei kasva samassa suhteessa kuin käyttäjien määrä kasvaa. Käyttöaika käyttäjää kohden näyttää jopa vähenevän.

Ilmeisesti Internetin uutuudenviehätys on kadonnut eikä verkkoa enää käytetä sivujen selailuun eli surfailuun yhtä paljon kuin aikaisemmin. Nykyisin käyttäjät hakevat nopeasti jotain määrättyä tietoa tai käyttävät jotain ennalta tuntemaansa palvelua.

Internet-yhteyksiä on markkinoitu Suomessa aktiivisesti runsaat puoli vuosikymmentä. Käyttö ei ole lisääntynyt niin räjähdysmäisesti kuin aikaisemmin luultiin. Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuoden lopulla kolmanneksella väestöstä oli mahdollisuus verkon käyttöön.

Nuoriso käyttää verkkoa, mutta vanhemmat ikäluokat eivät ole ottaneet sitä omakseen. Jos käyttö lisääntyy vain nykynuorison vanhenemisen tahdissa, verkon käytön yleistyminen kestää vuosikymmeniä.

Aluejohtaja Salon arvion mukaan viestintätoimialan kehittyminen ei ole enää riippuvainen tekniikasta vaan pikemminkin ihmisten käyttäytymisestä. Tulevaisuudessa eri viestintävälineiden suosion ratkaisee välineen käytön helppous.


Uusi kylmyysennätys tehtiin TKK:ssa

Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratorion tutkijat ovat jälleen parantaneet matalien lämpötilojen maailmanennätystä. Uusi ennätys kirjataan lukemiin 100pK eli 0,000 000 000 1 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella.

Parannusta entiseen, seitsemän vuotta vanhaan ennätykseen tehtiin 180 pK. Uusi ennätys syntyi dipl.ins. Tauno Knuuttilan väitöskirjatyön yhteydessä, kun hän tutki rodium-metallin magneettisia ominaisuuksia.

Absoluuttinen nollapiste on -273,15 Celsius-astetta. Atomien liike pysähtyy silloin kokonaan. Fysiikan peruslakien mukaan absoluuttista nollapistettä ei voi saavuttaa, mutta sitä voidaan lähestyä äärettömän lähelle.

Kylmälaboratorion ennätyskokeessa on viisi perättäistä jäähdytysastetta, joista viimeinen magneettinen jäähdytysaste kylmensi rodium-metallin ennätyslämpötilaan. Ennätyskoetta valmisteltiin vuodesta 1993 lähtien.


Kaiken kansan arvostelupalvelu netissä

Internetissä on avattu uusi kaiken kansan palvelu, joka tarjoaa jokaiselle tietoverkon käyttäjälle mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin. Palvelu keskittyy tavallisten ihmisten kirjoittamiin arvosteluihin.

Internet-käyttäjät voivat kirjoittaa nettisivulle omia arvostelujaan uusista elokuvista, musiikkilevyistä, tietokone- ja konsolipeleistä, sarjakuvista sekä kirjoista.

- Ammattikriitikot ovat menettäneet uskottavuuttaan ihmisten silmissä. Moni uskoo mieluummin kaltaisiaan tavallisia ihmisiä kuin kriitikoita, sanoo arvostelusivun rakentaneen Onnellinen Oskari Oy:n toimitusjohtaja Petri Laine.

Kaiken kansan arvostelupalvelu toimii osoitteessa www.arvostelut.net.


Linus Torvaldsille kaksi nimikkoasteroidia

Tietokoneen Linux-käyttöohjelman suomalainen kehittäjä Linus Torvalds saa nimensä avaruuteen. Bittiguru ja hänen ohjelmansa saivat nimikkoasteroidit.

Asteroidi numero 9793 tunnetaan vastedes nimellä Torvalds. Asteroidi voidaan tunnistaa myös numero- ja kirjainyhdistelmällä 1996 BW4.

Asteroidi numero 9885 puolestaan on jatkossa Linux. Tämän pikkuplaneetan tunnuskoodi on 1994 TM14.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ilmoitti torstaina, että suomalaisten mukaan nimettyjä asteroideja on yhteensä alle kymmenen. Sukunimensä ovat saaneet avaruuteen ainakin takavuosien professorit Yrjö Väisälä ja Liisi Oterma.

Lisäksi joukko Suomen paikkakuntia jakaa nimensä pikkuplaneetan kanssa. Nimikkoasteroidilla voi röyhistellä esimerkiksi Jyväskylä.

Suomalaisnimiä löytyy niin ikään varsinaisten planeettojen seudunnimistä. Suomenkielinen paikannimi löytyy vaikkapa Venuksen maastosta.

Koonnut: IKK
24.11.2000


Ajassa -sivulle