Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uusi revontulitutka avattiin Hankasalmella



Ilmatieteen laitos on avannut uuden revontulitutkan Hankasalmella. Ensimmäiset revontulikuvat on jo tallennettu tutkimuskäyttöön ja Internetiin.


Jatkossa kuvia voidaan nähdä myös kaikille avoimessa tietokonejärjestelmässä, joka avataan lomakeskus Revontuleen.

MIRACLE-niminen mittalaiteverkko ulottuu Nurmijärveltä Huippuvuoden pohjoisreunaan ja Norjan rannikolta Kuolan niemimaalle. Siihen kuuluu 25 magnetometria, 8 revontulikameraa ja kaksi revontulitutkaa.

Järjestelmän päävastuu on sitä koordinoivalla Ilmatieteen laitoksella. Järjestelmää täydentävät maata kiertävillä radoilla kulkevat neljä Cluster-satelliittia, jotka aloittavat havaintotoimintansa tammikuussa. Niistä saadaan tietoa myös Hankasalmen järjestelmiin.


Hankasalmi avaruustutkimuksen keskiössä

Ilmatieteen laitoksen avaruusmittaukset alkoivat Hankasalmella 25 vuotta sitten. Vuonna 1975 kaivettiin maan sisään magnetometri ja vuonna 1976 rakennettiin revontulitutka.

1970-1980-lukujen vaihteessa alueella toimi revontulikamera viiden vuoden ajan. Vuonna 1992 paikalle tuotiin uuden sukupolven magnetometri, 1995 revontulitutka ja nyt lokakuussa tämä uusin kamera, joka on samanlainen kuin seitsemän muutakin MIRACLE-järjestelmään kuuluvaa revontulikameraa.

- Tässä digitaalisessa revontulikamerassa on herkkä kalansilmäoptiikka, valonvahvistin ja sähköinen kuvapinta. Kuvat tallentuvat tietokoneen muistiin, mistä ne Internet-yhteyden kautta siirretään toisiin tietokoneisiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen geofysiikan osaston johtaja, professori Risto Pellinen.

Kameralla kuvattiin ensimmäiset näyttävät revontulet 29. lokakuuta aamulla neljän aikaan.


Kaikille avoin sääruutu avataan

Ilmatieteen laitos aikoo kokeilla yhteistyötä Hankasalmen Sauvamäen mittausaseman lähellä sijaitsevan Revontuli-matkailukeskuksen kanssa. Matkailukeskuksessa avataan talven aikana tietokonejärjestelmä, joka kertoo tietoja paikallisesta säätilasta ja sen muuttumisesta lähivuorokauden aikana.

- Erona jo olemassa oleviin sääennustuksiin on se, että tästä saa paikallista tietoa ja tietoa tarjotaan muillekin kuin sääennustuksia ammattinsa takia käyttäville. Siitä on hyötyä paitsi lomailijoille, myös tiellä liikkujille, maanviljelijöille ja avaruuden tarkkailusta kiinnostuneille, Pellinen sanoo.

Sääruutu esittelee satelliittikuvia, tutka-animaatioita sekä sade- ja ukkosrintamien liikkeitä. Myöhemmin on tarkoitus mukaan liittää myös revontuliennusteita, -yhteenvetoja ja -kuvia sekä kuvia Auringon pinnasta ja pikkutarkkoja kuvia Marsin pinnasta.

- Kunhan avaruudessa toimivista luotaimista saadaan kuvia, voidaan esimerkiksi Marsin pinnasta erottaa rantapallon kokoisia kohteita, Risto Pellinen sanoo.

Ilmatieteen laitoksella aiotaan harkita sääruutujen tarjoamista muillekin matkailukeskuksille, mikäli kokeilu matkailukeskus Revontulen kanssa onnistuu.


Revontuliaika tulossa

Tuleva talvi on auringonpilkkumaksimin aikaa, jolloin revontulia nähdään tavallista etelämpänä. Paras aika revontulien tarkkailuun on kevättalvi.

- Silloin kun ei ole kuutamoa ja kello on noin 23.30, mikä on magneettinen keskiyön aika, Risto Pellinen kertoo.

- Päiväntasaukset keväällä ja syksyllä ovat revontulien kannalta hyvää aikaa.

Pelkkää hyvää revontulet eivät kuitenkaan maan pinnalla tee. Häiriintyneet ionosfäärit synnyttävät sähkökaapeleihin tasavirtaa, jonka tiedetään räjäyttävän esimerkiksi voimajohtojen päässä olevia muuntajia.

- Öljyputkien liitoskohdat ovat myös vaarassa alueilla, joissa on paljon revontulia, koska hitsaussaumat syöpyvät helposti. Myös korroosiota voi revontuli-alueella syntyä sellaisissakin oloissa, missä metalli ei tavallisesti ruostu, Risto Pellinen kertoo.

Öljy- ja kaasuputkien rakentajat työskentelevät Suomessa yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

- Revontulirätinät voivat aiheuttaa maakaasuputken haarassa useiden kymmenien ampeerien tasavirtoja. Näihin on varauduttava eristystöiden ja maadoituksien avulla, Pellinen selittää yhteistyön perusteita.

Revontulikuvia voi käydä katsomassa Internet-osoitteessa http://sumppu.fmi.fi/MIRACLE/GALLERIA/.

STT-IKK
24.11.2000


Ajassa -sivulle