Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lämminsavuporokeittoa ja marinoituja pikkupikkuahvenia



Ulkoillessa tulee tunnetusti nälkä. Asian voi ratkaista tietysti monella tapaa: ottamalla eväät reppuun, käymällä "ulkona" syömässä tai aterioimalla kotona, jos reippailu tapahtuu lähitienoolla.


Tähän aikaan vuodesta on lumi tavallisesti kattanut jo melkomoisen osan maata ja sekä laskettelijat että murtomaahiihtäjät ovat päässeet harrastuksensa pariin.

Pitkään jatkunut vesisade on saanut aikaan sen, että esimerkiksi Kuusamon korkeudella on pystytty laskettelemaan vain lumetetuilla rinteillä. Safarimatkailun puolella ovat moottorikelkat odotelleet varastoissa, eivätkä koiravaljakot ole päässet vetämään rekiä.

Ohjelmapalveluyrittäjät eivät suinkaan ole jääneet sormi suuhun, vaan järjestävät lumettomana aikana mm. koskenlaskua, porotarharetkiä ja patikkamatkoja. Matkailijat voivat testata taitojaan myös erilaisilla elämys- ja temppuradoilla.

Lunta alkoi seudulla sataa tiistaina ja seuraavaksi viikonlopuksi on luvassa valkoisen vaipan lisäksi myös muutaman asteen pakkasia.

- Armeija marssii vatsallaan, sanottiin ennenvanhaan. Myös ulkoilu sujuu helpommin, jos välillä tankkaa.

Harvapa tulee ajatelleeksi, että Kuusamossa on runsaat 11 000 ravintolapaikkaa, joista Rukan alueella noin 6 000. Tarjonta vaihtelee pizzerioista bistroihin, afterski- ja aftersafaripaikoista erämaaleireihin ja gourmetravintoloihin. Retkillä taas on mukava nauttia eväitä nuotion äärellä.

Keittiömestarit ja paikalliset pienet ruoka-alan yrittäjät pitävät kunnia-asianaan seudun omien tuotteiden käyttämistä. Pöytään päätyvät monin eri tavoin valmistetut muikut - tietysti myös kuuluisat Kitkan Viisaat eli neulamuikut - ahvenet, taimenet, siiat, porot, juustot, puolukat ja lakat.

Alueen omaa osaamista arvostetaan myös käyttämällä ravintoloissa astiastoina paikallista keramiikkaa.

Lämminsavuporokeitto
Neljälle

8 dl vettä
1 pieni sipuli
100 g rouhittua savuporoa
1 lihaliemikuutio
ripaus suolaa
ripaus pippuria
4 rkl maizenaa
1 dl ruokakermaa

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Laita sipuli, liha, lihaliemi ja vesi kattilaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita maizena 1 desilitraan kylmää vettä ja lisää seos kiehuvaan keittoon. Lisää lopuksi kerma.

Ohje: kokki Janne Junttila, Royal Ruka.

Valkoviinissä marinoidut päivän pikkupikkuahvenet

200 pikkupikkuahvenen filettä
kuivattuja paikallisia luonnonyrttimausteita
30 g suolaa
30 g sokeria
1 dl etikkaa
1,5 l kuivaa valkoviiniä

Ahvenet perataan nahattomiksi ja laitetaan marinoitumaan kuivaan, maustettuun valkoviiniin noin 1,5 vuorokaudeksi. Fileitä käännellään silloin tällöin.

Marinoinnin jälkeen kalat kuivataan ja paistetaan pannulla voissa. Lisätään yrttimausteet ja suljetaan paistamisen jälkeen paistoastian kansi. Annetaan kalojen jäähtyä. Tarjoillaan heti tai kylmänä.

200 vaaksanmittaisen ahvenen määrä tuntuu tietysti kotioloissa suurelta, mutta jokainen voi "säveltää" ohjeesta tarvitsemansa määrän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kymmenkunta filettä ja enemmänkin voi hetkessä hujahtaa yhden henkilön suuhun!

Ahvenet ovat ohjeessa pieniä nimenomaan siksi, että kala on silloin parhaimmillaan maultaan. Annoskoko on myös sopiva. Ohjeen on kehittänyt Jukka Räsänen, joka on ammattikalastaja jo kolmannessa polvessa.

STT-IKK
24.11.2000


Ajassa -sivulle