Lämminsavuporokeittoa ja marinoituja pikkupikkuahvenia
Ulkoillessa tulee tunnetusti nälkä. Asian voi ratkaista tietysti monella tapaa: ottamalla eväät reppuun, käymällä "ulkona" syömässä tai aterioimalla kotona, jos reippailu tapahtuu lähitienoolla.
Tähän aikaan vuodesta on lumi tavallisesti kattanut jo
melkomoisen osan maata ja sekä laskettelijat että
murtomaahiihtäjät ovat päässeet harrastuksensa pariin.
Pitkään
jatkunut vesisade on saanut aikaan sen, että esimerkiksi
Kuusamon korkeudella on pystytty laskettelemaan vain
lumetetuilla rinteillä. Safarimatkailun puolella ovat moottorikelkat
odotelleet varastoissa, eivätkä koiravaljakot ole päässet
vetämään rekiä.
Ohjelmapalveluyrittäjät eivät suinkaan ole jääneet sormi suuhun,
vaan järjestävät lumettomana aikana mm. koskenlaskua,
porotarharetkiä ja patikkamatkoja. Matkailijat voivat testata
taitojaan myös erilaisilla elämys- ja temppuradoilla.
Lunta alkoi seudulla sataa tiistaina ja seuraavaksi viikonlopuksi on
luvassa valkoisen vaipan lisäksi myös muutaman asteen pakkasia.
- Armeija marssii vatsallaan, sanottiin ennenvanhaan. Myös ulkoilu
sujuu helpommin, jos välillä tankkaa.
Harvapa tulee ajatelleeksi, että Kuusamossa on runsaat 11 000
ravintolapaikkaa, joista Rukan alueella noin 6 000. Tarjonta
vaihtelee pizzerioista bistroihin, afterski- ja aftersafaripaikoista
erämaaleireihin ja gourmetravintoloihin. Retkillä taas on mukava
nauttia eväitä nuotion äärellä.
Keittiömestarit ja paikalliset pienet ruoka-alan yrittäjät pitävät
kunnia-asianaan seudun omien tuotteiden käyttämistä. Pöytään
päätyvät monin eri tavoin valmistetut muikut - tietysti myös
kuuluisat Kitkan Viisaat eli neulamuikut - ahvenet, taimenet, siiat,
porot, juustot, puolukat ja lakat.
Alueen omaa osaamista
arvostetaan myös käyttämällä ravintoloissa astiastoina paikallista
keramiikkaa.
Lämminsavuporokeitto
Neljälle
8 dl vettä
1 pieni sipuli
100 g rouhittua savuporoa
1 lihaliemikuutio
ripaus suolaa
ripaus pippuria
4 rkl maizenaa
1 dl ruokakermaa
Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Laita sipuli, liha, lihaliemi ja vesi
kattilaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja
pippurilla.
Sekoita maizena 1 desilitraan kylmää vettä ja lisää seos
kiehuvaan keittoon. Lisää lopuksi kerma.
Ohje: kokki Janne Junttila, Royal Ruka.
Valkoviinissä marinoidut päivän pikkupikkuahvenet
200 pikkupikkuahvenen filettä
kuivattuja paikallisia luonnonyrttimausteita
30 g suolaa
30 g sokeria
1 dl etikkaa
1,5 l kuivaa valkoviiniä
Ahvenet perataan nahattomiksi ja laitetaan marinoitumaan
kuivaan, maustettuun valkoviiniin noin 1,5 vuorokaudeksi. Fileitä
käännellään silloin tällöin.
Marinoinnin jälkeen kalat kuivataan ja paistetaan pannulla voissa.
Lisätään yrttimausteet ja suljetaan paistamisen jälkeen
paistoastian kansi. Annetaan kalojen jäähtyä. Tarjoillaan heti tai
kylmänä.
200 vaaksanmittaisen ahvenen määrä tuntuu tietysti kotioloissa
suurelta, mutta jokainen voi "säveltää" ohjeesta tarvitsemansa
määrän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kymmenkunta filettä ja
enemmänkin voi hetkessä hujahtaa yhden henkilön suuhun!
Ahvenet ovat ohjeessa pieniä nimenomaan siksi, että kala on
silloin parhaimmillaan maultaan. Annoskoko on myös sopiva.
Ohjeen on kehittänyt Jukka Räsänen, joka on ammattikalastaja jo
kolmannessa polvessa.
STT-IKK
24.11.2000
Ajassa -sivulle
|