Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Keksijöiden arvostus noussut



Keksijöiden arvostus ja heidän työnsä merkityksen ymmärtäminen ovat viime vuosina selkeästi kasvaneet maassamme.


- Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että riippumattomat keksijät eläisivät keksinnöillään muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, sanoo Suomen keksijäin keskusliiton (KEKE) uudelleen valittu helsinkiläinen puheenjohtaja Timo Kivi-Koskinen.

- Työsuhdekeksijät ovat asia erikseen. He saavat työstään palkan ja sen lisäksi keksintöpalkkion. Olisi hyvä, jos yrityksissä ylipäätään oltaisiin nykyistä paremmin selvillä keksijöiden työstä.

Keksijät haluavakin valistuksen avulla lisätä tietämystä työstään varsinkin yritystoiminnan piirissä. Eduskunnan käsittelyssä olevaan keksintöjä koskevaan lakiin olisi saatava liite, joka auttaisi tällä saralla.

Työvoima- ja elinkeinokeskukset ovat nykyisin aiempaa paremmin keksijöiden apuna, sillä ne voivat palvella myös yksityisiä. TE-keskusten kautta uskotaan löytyvät myös taloudellista tukea.


Pohjois-Karjala keksintötyössä eturintamassa

Pohjois-Karjalan yhdistys on Kivi-Koskisen mukaan "yllättävää kyllä" hoitanut keksintöleiviskänsä parhaiten Suomessa. Maakunnassa on maan ainoa päätoimenaan keksintöjä hoitava henkilö.

- Se näkyy siten, että yhdistys on maan suurin. Rekisteröityjä keksijöitä on noin 300 ja määrä nousee nopeasti, sanoi Kivi-Koskinen.

- Suosittelemme maan muillekin yhdistyksille ainakin jossain määrin vakituiseksi palkattavaa henkilöä.

Tietotekniikkaan, ympäristöön ja terveyteen liittyvä keksinnöt ovat tällä hetkellä suosiossa. Samoin Kivi-Koskisen mukaan tehdään runsaasti ns. sosiaalikeksintöjä esimerkiksi parantamaan vanhustenhuoltoa.

- Niille ei saa patenttia, mutta ne helpottavat alan töitä, huomautti Kivi-Koskinen.


Järjestössä lähes 2 000 jäsentä

Keksintöjen on laskettu hyödyntävän kansantaloutta, vaikka niiden toteuttaja olisi ulkomainen yritys. Valmistus saattaa siitä huolimatta tapahtua aivan hyvin maassa, missä tuote on keksitty.

Nykyisin keksijöiden piirissä ymmärretään, että harvoin keksijä on mikään yritysjohtaja. Vastapainoksi heille "ei enää naureta vaan pyritään auttamaan".

KEKE on 27 alueellisen keksijäyhdistyksen kattojärjestö. Järjestö tulee ensi vuonna toimineeksi 30 vuotta. Siinä on lähes 2 000 jäsentä.

STT-IKK
24.11.2000


Ajassa -sivulle