Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Entiset kommunistit ja nationalistit johtavat vaalitaistoa

Köyhtyneet romanialaiset äänestävät leipää ja turvaa



- Varkaat! Ryöstitte kaikki rahani, huutaa Vranceasta kotoisin oleva Nica Berceanu parlamentin edessä Bukarestissa Romaniassa. Parlamenttitalon edustalle on kokoontunut pari sataa vihaista ihmistä, jotka menettivät säästönsä FNI-sijoitusyhtiön romahduksessa.


Mielenosoittajat vaativat menetyksistään korvauksia, mutta ärtyneet huudot kaikuvat kuuroille korville. Pääministeri Mugur Isarescun keskustalaisella hallituksella ei ole aiettakaan puuttua tilanteeseen, sillä piensijoittajat ottivat markkinataloudelle tyypillisen riskin luottaessaan rahastoon.

- En halua enempää, haluan vain omani pois. Sijoitin 150 miljoonaa leitä (4 000 mk), selvittää epätoivoinen Nica Berceanu, jonka eläke on vain muutama sata markkaa kuukaudessa.

Romaniassa hinnat ovat nousset nopeasti, ja valuutta (leu) on menettänyt vuodessa neljänneksen arvostaan. Työttömyys on kasvussa kun isoja valtionlaitoksia on yritetty yksityistää ja supistaa.

Romanialaisten palkkataso on yksi Euroopan alhaisimmista, 600-900 markkaa kuukaudessa, eivätkä ihmiset pysty maksamaan edes sähkö- ja lämmityslaskujaan.

Sosiaaliset ongelmat, riskirahastojen romahdukset, poliittiset lahjusjupakat, korruptio ja harmaan talouden huima kasvu ovat tehneet romanialaisista epäluuloisen, äkäisen ja pettyneen kansakunnan. Ensi askeleitaan ottava markkinatalous on näyttänyt monille vain huonot puolensa, eivätkä ihmiset enää usko neljä vuotta sitten valtaan päässeisiin uudistusmielisiin keskusta- ja vasemmistoliberaaleihin voimiin.

Myös presidentti Emil Constantinescun kannatus on romahtanut, eikä hän enää asettunut ehdolle, petyttyään kansaansa ja poliittisiin liittolaisiinsa, kuten hän itse asian ilmaisee.


Köyhtyvien protestivaalit

Sunnuntaina pidettävistä parlamentti- ja presidentinvaaleista on tulossa todelliset protestivaalit.

- Tässä tilanteessa en voi äänestää ketään muuta kuin Romania Marea (nationalistinen suur-Romania-puolue, PRM), sanoo eräs mielenosoitukseen osallistuva mies sujuvalla englannilla.

Nationalistisen suur-Romania-puolueen kannatus on kivunnut lähelle 20 prosenttia. Tällä viikolla julkaistun mielipidekyselyn mukaan suur-Romania-puolueen presidenttiehdokas Vadim Tudor (50) on ohittanut keskustan ja liberaalien ehdokkaat.

Tudor on vaalipuheissaan luvannut juuri sitä, mitä romanialaiset tällä hetkellä kaipaavat: järjestystä ja turvallisuutta korruption ja rikollisuuden hajottamaan yhteiskuntaan ja rangaistusta niille, jotka ovat pettäneet isänmaan.

Vaalien todennäköinen voittaja on kuitenkin entinen kommunisti ja diktaattori Nicolae Ceausescun ajan nuorisoministeri Ion Iliescu (70). Kaikki syksyn mittaan julkaistut kyselyt ovat ennakoineet Iliesculle presidentin virkaa ja hänen johtamalleen sosialistipuolueelle (PDSR) määräävää asemaa parlamentissa.

Epävarmana pidetään enää sitä, kuka on Iliescun haastaja toisella kierroksella presidentinvaalissa. Mielipidemittausten mukaan Iliescu ei saa yli 50 prosenttia vielä sunnuntaina, vaan presidentinvaalissa joudutaan toiselle kierrokselle, joka on määrä pitää 10. joulukuuta.

Ceausescujen kukistumisesta vuoteen 1996 Romanian presidenttinä toiminut Iliescu on politiikan konkari, ja hänen isällinen esiintymisensä vetoaa hylätyksi itsensä tunteviin ihmisiin.

Iliescu on luvannut mm. säilyttää Romanian raskaan teollisuuden lippulaivat, joita pääministeri Mugur Isarescun hallitus on epätoivon vimmalla yrittänyt saneerata saadakseen Romanian kipeästi kaipaamia kansainvälisiä luottoja.


Valtaa tavoittelee kymmeniä puolueita

Jäsenyysneuvottelunsa EU:n kanssa alkuvuodesta aloittanut Romania saa EU-komission tuoreessa edistymisraportissa pelkästään moitteita. Yksi asia Romaniassa on kuitenkin raportin mukaan kunnossa: demokratia toimii.

Puoluejärjestelmä ei ole vielä vakiintunut, ja näissä vaaleissa ehdokkaita on asettanut 40 puoluetta ja kaikkiaan 80 erilaista poliittista ryhmittymää. Ehdokkaita vaaleissa on yli 20 000, ja heistä 486 valitaan Romanian kaksikamariseen parlamenttiin.

Äänioikeutettuja on Romaniassa lähes 18 miljoonaa. Sunnuntaina pidettävät vaalit ovat neljännet Ceausescun kukistumisen jälkeen. Nicolae Ceausescu ja hänen Elena-vaimonsa teloitettiin jouluna 1989.

STT-IKK
24.11.2000


Ulkomaat -sivulle