Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nato-tiedottaja Jamie Shea:

Tv tekee sodan



Viestimillä on suuri rooli yleisen mielipiteen muokkaajana silloin, kun kansainvälinen yhteisö päättää puuttua johonkin selkkaukseen, Naton tiedottaja Jamie Shea arvioi Helsingissä seminaarissa, jossa pohdittiin viestimien roolia sodassa.


- Televisiokameroiden läsnäolo tekee sodan. Zairen selkkauksissa on kuollut kymmenen viime vuoden aikana miljoona ihmistä, mutta kukaan ei tiedä siitä, koska siellä ei ole tv-kameroita.

- Ilman CNN:n Christiane Amanpourin raportteja Nato ei olisi koskaan pommittanut Bosniassa Sarajevoa piirittäneitä serbejä vuonna 1995.

- Jos BBC ei olisi raportoinut Racakin joukkomurhista Kosovossa tammikuussa 1999, poliittinen ja yleinen mielipide ei olisi kääntynyt tukemaan Naton Kosovo-operaatiota, Shea sanoi Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutin ja ulkoministeriön järjestämässä seminaarissa.

Shean mielestä tv-raportointi, joka sekoittaa pieniä tapauksia ja suuria linjoja, ei kuitenkaan kykene välittämään koko kuvaa selkkauksista, ja yleinen mielipide heilahtelee sen mukaan, minkälaista tietoa sille syötetään: eilisen konna onkin tänään uhri.


Nato ei tunaroinut

Läntisen puolustusliiton edusmiehenä Shea puolusti terhakkaasti Natoa, jota on laajasti arvosteltu Kosovo-operaation tunaroinnista. Pommituksissa sai surmansa 450-550 siviiliuhria "ihmepommien" osuessa pakolaisiin tai Kiinan suurlähetystöön.

- Operaation aikana pudotettiin 24 600 pommia, joista vain 30 osui harhaan. Teimme kaikkemme välttääksemme uhreja, mutta jotain voi mennä vikaan, Shea muistutti.

Hänen mukaansa tv-katsojat näkivät ruuduillaan vain "jäävuoren huipun" siitä, mitä Kosovossa tapahtui, koska esimerkiksi albaaniväestön massamurhista ei ollut saatavissa juurikaan kuvamateriaalia.

Nato jäi myös tappiolle propagandasodassa, jossa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin hallinto hyödynsi taitavasti Naton harhaiskuja: toimittajia kärrättiin bussilasteittain Kosovoon silloin, kun serbeillä oli näyttää pommitusten uhreja. Muutoin alueelle pääsy oli vaikeaa.

- Me hallitsimme ilmatilaa, mutta Milosevic hallitsi radioaaltoja, Shea sanoi.

Nato yritti käydä tiedotussotaa Milosevicia vastaan muun muassa Internetissä avaamallaan verkkosivulla ja suunnitteli radioaseman perustamista Makedoniaan, jotta serbit saisivat tietoa vastapuolelta.


Lounastauolta sotaan

Viestimet voivat myös kiihdyttää selkkauksia. Brittiläisen televisioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtaja David Shukman kertoi tuoreita kokemuksiaan palestiinalaisten ja israelilaisten yhteenotoista Länsirannalla.

- Joka päivä iltapäivällä noin kello 13 osapuolet alkavat kivittää ja ammuskella toisiaan, kun CNN:n kuvausryhmä palaa lounastauoltaan, Ramallahissa käynyt Shukman kertoi.

Tv-kuva on harhaanjohtava toisellakin tavalla: kamera tuskin koskaan kääntyy mellakoitsijoista kivenheiton päässä sijaitsevaan kebabravintolaan, jossa asiakkaat ruokailevat kaikessa rauhassa.

Shukman yhtyi Shean käsitykseen siitä, että johtavilla viestimillä on suuri vaikutusvalta sodasta ja rauhasta päätettäessä, mutta viestimet eivät hänestä näytä tietävän miten käyttää sitä.

- Parhaimmillaan viestimet käyttävät mahtiaan hyvän edistämiseksi. Pahimmillaan ne ovat ahneita ja valikoivat kohteensa sen mukaan, mistä saa hyvää kuvaa. Hyvää kuvaa on sota, huonoa konferenssikeskus Brysselissä, Shukman tiivisti.

STT-IKK
24.11.2000


Ulkomaat -sivulle