Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







USA jakaa 3G-taajuudet aikaisintaan vuonna 2002

Uusien mediapuhelimien markkinat kasvavat nopeasti



Teleyhtiöt ja laitevalmistajat ennakoivat kolmannen sukupolven matkapuhelimien markkinoiden lähtevän hurjaan kasvuun, kun laajakaistaverkot alkavat tulla käyttöön lähivuosina. Alan teollisuus arvioi yhteistyöjärjestö UMTS Forumin mukaan mediapuhelimien määrän nousevan vuonna 2010 jopa yli 800 miljoonaan päätelaitteeseen.


Ennusteen toteutuessa noin 40 prosenttia käytössä olevista matkapuhelimista olisi vuosikymmenen lopussa mediapuhelimia. Tällä hetkellä maailmassa on käytössä noin 650 miljoonaa matkapuhelinta. Matkapuhelimien kokonaismäärä nousee UMTS Forumin ennusteen mukaan vuonna 2010 jo yli kahteen miljardiin puhelimeen.

Miljardin matkapuhelimen raja maailmassa ylitetään UMTS Forumin julkaiseman tutkimuksen mukaan jo vuonna 2002. Samana vuonna teollisuus odottaa matkapuhelimien tilaajamäärän ohittavan kiinteiden puhelinlinjojen määrän.

Kolmannen sukupolven tekniikka tuo markkinoille Internetiin kytketyt mediapuhelimet, joissa konvergoituvat jo monet eri laitteet ja palvelut sekä ääni, kuva, video ja paikkatieto. Laajakaistaverkon tiedonsiirtonopeus kohoaa 200-kertaiseksi nykyisestä eli enimmillään 2 megabittiin sekunnissa.

Mediapuhelimien kapasiteettikaan ei vielä riitä korkealaatuisten televisiolähetysten välittämiseen matkapuhelimissa, joka edellyttää karkeasti kaksinkertaista siirtonopeutta. Se tulee mediapuhelimiin kehitettävänä olevien neljännen sukupolven tekniikoiden kypsyessä. Ne johtavat lähivuosina tietokoneen ja puhelimen konvergenssiin sulautetuissa verkoissa.


UMTS johtava 3G-standardi

Kolmannen sukupolven matkapuhelimien maailmanstandardiksi on käytännössä jo noussut Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n piirissä kehitetty IMT-2000 eli eurooppalaisittain UMTS. Sen käyttöön ovat jo sitoutuneet Euroopan ja lukuisten Aasian maiden lisäksi monet muut maat eri puolilla maailmaa.

Merkittävin valkoinen läiskä matkapuhelimien maailmankartalla on Yhdysvallat. Sen tulevasta kolmannen sukupolven tekniikasta ei vielä ole mitään tietoa. Yhdysvalloissa ei toistaiseksi ole myöskään pystytty osoittamaan radiotaajuuksia kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmien käyttöön.

Euroopassa kolmannen sukupolven verkkojen käyttöönotto alkaa ensi vuonna. Suomi myönsi 3G-toimiluvat ensimmäisenä maailmassa ja on yksi ensimmäisistä maista, joissa UMTS tulee käyttöön.

Telehallintokeskuksen matkaviestinyksikön päällikön Pasi Toivosen mukaan kaikki operaattoreille myönnetyt taajuudet ovat käytettävissä ensi heinäkuun alussa.

Ensimmäiset UMTS-verkot aloittavat toimintansa Suomessa vuonna 2002. Järjestelmän odotetaan olevan laajassa käytössä Euroopassa vuonna 2005.


USA useita vuosia jäljessä Eurooppaa

UMTS Forumin yrityskyselyn mukaan informaatioteknologia- ja teleyhtiöt ennustavat Euroopan ja Aasian säilyttävän matkaviestinnän etumatkan Yhdysvaltoihin koko alkaneen vuosikymmenen ajan. Teollisuuden arvion mukaan Yhdysvallat on useita vuosia jäljessä Eurooppaa matkaviestinnässä.

Yhdysvaltain asema voi edelleen heikentyä kolmannen sukupolven myötä, koska sille ei ole vielä pystytty osoittamaan järjestelmän tarvitsemia radiotaajuuksia.

Yhdysvallat jäi matkaviestinnän kehityksessä jälkeen jo 90-luvulla, eikä maa ole pystynyt kuromaan umpeen Euroopan ja Aasian johtavien maiden etumatkaa.

Syynä tähän on Yhdysvaltain markkinoiden pirstoutuneisuus ja yhtenäisten standardien puute. Ellei Yhdysvallat pysty nopeasti osoittamaan riittävän suurta taajuusaluetta laajakaistaiseen matkaviestintään, kasvaa välimatka edelleen.

Euroopan etumatkan perustana ovat yhteiset standardit. Niiden varaan rakennettiin analoginen ensimmäisen sukupolven matkapuhelinverkko. Sitä seurasi räjähtävään kasvuun lähtenyt toisen sukupolven digitaalinen GSM-verkko, joka saavutti nopeasti maailmalaajuisen johtoaseman. Yhdysvalloissa käytössä olevista matkapuhelimista suurin osa on edelleen analogisia.

Maailmassa oli GSM Worldin keräämien tietojen mukaan viime kesäkuun lopussa käytössä kaikkiaan 577 miljoonaa matkapuhelinta, joista digitaalisia puhelimia oli 495 miljoonaa. Kaksi kolmasosaa kaikista puhelimista, 332 miljoonaa puhelinta, oli GSM-puhelimia. GSM-standardia käytti 130 maata.


Clinton aloitti taajuuksien valinnan

Yhdysvaltain tulevan kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmän yhteen sopivuus muun maailman kanssa riippuu pitkälle siitä, mitkä radiotaajuudet operaattoreille annetaan.

Presidentti Clintonin hallitus aloitti kolmannen sukupolven taajuusvalinnan lokakuussa. Lähtökohtana selvitystyössä on kahden Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n kolmannelle sukupolvelle varaaman taajuusalueen käyttö myös Yhdysvalloissa.

USA:n hallituksen ilmoittamana tavoitteena on, että Yhdysvallat voisi huutokaupata kolmannen sukupolven radiotaajuudet teleoperaattoreille syyskuussa vuonna 2002.

Laajakaistaverkkojen standardien valintaan hallitus ei ota kantaa, vaan jättää sen yrityksille. Aikataulun pitävyys puolestaan riippuu siitä, pystytäänkö Yhdysvalloissa osoittamaan 3G-verkoille vapaita radiotaajuuksia.

Yhdysvaltain aikataulu laajakaistaisten matkapuhelimien käyttöön ottamiseksi on selvästi hitaampi kuin muissa maissa. Ensi vuoden loppuun mennessä maailmassa arvioidaan myönnettävän noin 150 kolmannen sukupolven toimilupaa ja monissa maissa verkkojen rakentaminen on jo aloitettu tai sitä valmistellaan.

Yhtenä syynä Yhdysvaltain muita maita hitaampaan kehitykseen on se, ettei USA aiemmin ollut valmis yhteisten standardien käyttämiseen, vaan pyrki kehittämään matkaviestintää puhtaasti omilla ehdoillaan.

Se heijastui voimakkaasti jo toisen sukupolven digitaalisten puhelinverkkojen rakentamiseen. Markkinoilla eurooppalainen standardiajattelu veti kuitenkin pitemmän korren.

STT-VT
24.11.2000


Talous -sivulle