Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valtio säilyttää teollisuusyhtiöistä 10-15 prosenttia



Hallituksen keskeiset ministerit tarkensivat odotetulla tavalla keväistä ehdotustaan eräiden valtion omistamien yhtiöiden myyntivaltuuksien lisäämiseksi. Valtuuksien myöntämisestä päättää eduskunta.


Uuden linjauksen ydin on erikseen ilmoitettava osuus, jonka valtio pitää. Jos sen alle mennään, hallitus hakee eduskunnalta luvan kauppoihin. Lisäksi työntekijöille luvataan kertoa hyvissä ajoin, jos valtion omistusta vähennetään. Linjaus menee vielä koko hallituksen käsittelyyn. Fortumista linjaukset siirrettiin myöhemmäksi.

Kiistanalaisissa Kemirassa ja Rautaruukissa valtio säilyttäisi vähintään 15 prosentin osuuden. Outokummussa osuus säilyisi vähintään 10 prosentissa.

Myös energiayhtiö Kemijoessa valtion luvataan säilyttävän vähintään yhden kolmanneksen siivun. Aiemmassa esityksessä rajaa ei erikseen mainittu. Kemijoella on paljon vesivoimaa.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta joutui ottamaan ratkaisun uuteen harkintaan, koska vasemmisto ja ay-liike vastustivat aiempaa suunnitelmaa.

Johtaja Markku Tapio kauppa- ja teollisuusministeriöstä toisti, että nyt vain tarkennettiin keväistä ehdotusta. Ongelmia syntyi, koska tuolloinen linjaus olisi mahdollistanut valtion omistuksen pudottamisen nollaan Kemirassa, Rautaruukissa, Outokummussa, Inspectassa ja Kemijoessa.

Nyt valtio voisi luopua kokonaan vain teknisiä tarkastuksia tekevästä Inspectasta. Se on vielä täysin valtion omistuksessa.


Fortumia koskevat linjaukset edessä

Kevään ratkaisusta poiketen energiayhtiö Fortumia koskevat linjaukset ovat luvassa vasta myöhemmin. Tapion mukaan tämä johtuu vain siitä, että ensin halutaan Fortumin uuden johdon linjaus yhtiön tulevaisuudesta.

Voimassa olevien valtuuksien mukaan Paavo Lipposen hallitus voisi pudottaa valtion omistusosuuden Fortumista 50,1 prosenttiin.

Alkoholia valmistavan Altia Groupin ja energiayhtiö Vapon linjaukset ovat samat kuin keväällä. Altiasta valtion osuus voisi laskea kolmannekseen ja Vapossa 50,1 prosenttiin.

Vaposta osa on menossa Metsäliitolle. Siitä tiedotettiin heti linjauksen jälkeen. Tapion mukaan Altiaa koskevat ratkaisut on tarkoitus tehdä aiemman ilmoituksen mukaisesti tämän vuoden puolella.

- Sen enempää ei ole vielä kerrottavaa, hän sanoi.
Molemmat yhtiöt ovat vielä kokonaan valtion omistuksessa.


Valtio-omistaja hakee joustoa

Ministerit korostivat hakevansa lisävaltuuksilla joustoa valtio-omistajalle.

- Riittävät valtuudet antavat valtio-omistajalle mahdollisuudet tilanteen vaatiessa toimia markkinoilla tasavertaisesti muiden osapuolten kanssa ja ajaa valtion etua mahdollisimman tehokkaasti, ministereiden kanta ilmaistiin kauppa- ja teollisuusministeriön tiedotteella.

Tapio korosti, että myynti harkitaan aina tilanteen mukaan, eikä uusilla myyntipäätöksillä ole kiire.


AvestaPolarit syy 10 prosenttiin

Valtiolla pidettävät osuudet vaihtelevat, koska yhtiöillä on erilainen merkitys valtiolle.

Tapion mukaan Outokummun muista poikkeava 10 prosenttia johtuu vastikään tehdystä ratkaisusta, jolla yhtiön jaloterästuotanto yhdistetään brittiläis-ruotsalaisen Avesta Sheffieldin kanssa. Uuden yhtiön nimi on AvestaPolarit.

- On mahdollista, että sen jatkona jotakin järjestelyjä toteutetaan ja siltä varalta halutaan riittävästi valtuuksia, hän sanoi.

STT-IKK
24.11.2000


Politiikka -sivulle