Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lopettamisessa turvaudutaan mielikuviin

Hypnoosi on monen tupakoitsijan viimeinen toivo



Jopa tuhannet suomalaiset ovat etsineet apua tupakkariippuvuuden katkaisemiseen hypnoosista - silloin kun kaikki muut keinot on kokeiltu. Hypnoosiin turvautuvat myös ne, joilla into lopettaa on kaikkein voimakkain.


- He ovat näitä sitkeitä sissejä eli korvaushoidoilla tai akupunktiolla yrittäneitä, raskaaksi tulleita naisia, terveydestään huolestuneita tai vain pitkään lopettamisajatustaan hautoneita, 30-vuotiaan Suomen Hypnoosiyhdistyksen suggestoterapeutti Väinö Pertamo Espoosta mainitsee.

Pertamo on pitkän linjan jo eläkkeelle jääneitä tupakkaterapeutteja. Hän ja muutama muu aloittivat nikotiiniriippuvuuden hoidot hypnoosilla 1970-luvulla, mutta isoksi piiri ei viime vuosikymmeninä ole paisunut.

- Arvelisin, että tällä hetkellä tupakkariippuvuutta hoitaa noin parisenkymmentä terapeuttia. Useimmat heistä tekevät sitä sivutöinään ja vain harva on lääkäri. Itse asiassa kliininen lääketiede ei kunnolla edes tunnusta hypnoosia nikotiiniriippuvuuden hoidossa, Pertamo sanoo.


"Hypnoosi on apuväline"

Pertamon mukaan kynnys tulla hypnotisoitavaksi on aina jonkinkorkuinen. Hän muistuttaa, että television raflaavat lavashow't ovat asia erikseen ja ne kannattaa unohtaa, kun puhutaan tupakkavieroituksesta.

- Ei hypnoosi ole mitään muuta kuin apuväline tupakoinnin lopettamisessa. Terapeutti ei asiakkaan tupakointia lopeta, sen tekee tupakoitsija itse ja hänen mielikuvansa, Pertamo painottaa.

Suggestoterapiaa eli tuttavallisemmin hypnoosia Pertamo vertaa opittuihin ja syvällä mielenperukoilla vaikuttaviin ajatuskulkuihin.

- Armeijassa rojahdetaan käskystä vaikka kuralätäkköön ja mainosten vaikutuksesta kaupassa ostetaan se tietty pesuainemerkki. Samoihin tiedostamattomiin käsityksiin hypnoosikin perustuu, Pertamo sanoo.

Ehtona kolmen-neljän hoitokerran sessiolle Pertamolla on, että asiakas haluaa selvästi lopettaa.
- On turha tulla, jos vaimo on tilannut ajan, hän veistää.

Pertamon mukaan iso osa hänen hoidokeistaan irrottautuu tupakasta kokonaan, osa ratkeaa uudestaan. Varsinaisia tutkimustuloksia tupakkariippuvuuden parantamisesta hypnoosilla ei suomalaisittain ole.


Mielikuvissa kieltäydytään

Hypnoosissa valveen ja unen rajamailla päästään Pertamon mukaan vaikuttamaan ihmisen tiedostamattomiin ajatusrakenteisiin, sinne, mihin terveysvalistus ei ulotu.

- Hypnoosissa tupakoitsijalle vakuutetaan, että hän on tupakoimaton. Hypnotisoitu käy terapeutin avulla läpi mielikuvia ja tilanteita, joissa tupakka yleensä eksyy käteen, Pertamo kertoo.

Terapian mielikuvissa mennään työpaikan tupakkahuoneeseen ja ollaan siellä polttamatta. Niin ikään harjoitellaan kieltäytymistä tarjotusta tupakasta.

Koko terapian tavoitteena terapeutin mukaan on, että tupakkaan ja tupakansavuun suhtaudutaan myöhemmin välinpitämättömästi.

Edes perheenjäsenen tupakoinnin ei pitäisi Pertamon mukaan häiritä tai houkuttaa, jos terapia on pitänyt kutinsa.
- Tupakasta tulee yhdentekevä juttu.


Lääkäri epäilee hypnoosin tehoa

Turun yliopistollisen keskussairaalan psykiatrian professoria, ylilääkäri Hannu Lauermaa tupakkariippuvuuden hoito hypnoosilla arveluttaa.
- Tutkimukset kyllä osoittavat, että yksi jos toinenkin lopettaa, mutta hypnoosilla ei sen asian kanssa ole mitään tekemistä.

- Hypnoosin teho perustunee siihen, että senkaltaista hoitoa hakevat ovat lopettamisessaan jo valmiiksi hyvin motivoituneita, Tieteellinen hypnoosi -yhdistyksen hallituksessa toimiva Lauerma sanoo.

Lauerman mukaan suomalainen lääkärikunta käyttää hypnoosia tarvittaessa, sillä hypnoosista on näyttöä monien muiden ongelmien hoidossa.

- Itse olen käyttänyt hypnoosia potilaisiin, jotka sitä erityisesti haluavat. Eettisesti hypnoosi on oikein, kun uskoa lopettamiseen on syytä vahvistaa, hän huomauttaa.

Lauerma kannattaa perusterveydenhuollossa hyväksi havaittuja hoitomenetelmiä, kun rahat julkisella sektorilla ovat vähissä.

- Niin mukavaa kuin se olisikin, näyttöä hypnoosin itsenäistä tehosta ei ole. Ainoa, mistä sitä on kiistatta, on nikotiinikorvaushoito.

Lauerman käsityksen mukaan tupakoinninlopettamishypnooseja tehdään Suomessa paljonkin.

- Kyllä tuhansista puhutaan. Mutta nykytiedon valossa se on - ellei kaivoon - niin terapeutin kukkaroon heitettyä rahaa, lääkäri kritisoi.

STT-IA
25.8.2000


Ajassa -sivulle