Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ekonomistit: Suomella edellytykset pitää inflaatio kurissa



Teollisuusmaiden järjestö OECD varoitteli kuukausi sitten, että Suomen inflaatio kiihtyy lähelle euroalueen huippua. Varoituksen sanat olivat paikallaan, sillä heinäkuussa edellemme kiilasi ainoastaan Irlanti.


- On varmasti hyvä pitää esillä inflaation uhkaa, mutta toistaiseksi tilanne on hallinnassa. Kaikki on omissa käsissämme, ennustepäällikkö Markku Kotilainen Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta toteaa.

Syyt inflaation kiihtymiseen löytyvät maamme rajojen ulkopuolelta. Tärkeimmät tekijät ovat öljyn tuntuva kallistuminen ja euron heikko kurssikehitys.

Heinäkuun 3,7 prosentin inflaatiosta neljännes kertyi kalliin öljyn aiheuttamasta bensiinin hinnannoususta.
- Kotimaisista tekijöistä inflaatiota ruokkivat lähinnä kovat asuntojen hinnat ja korkojen nousu, Kotilainen toteaa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pekka Sauramo on Kotilaisen kanssa osittain samoilla linjoilla. Hänenkään mielestään tilanne ei ole erityisen huolestuttava, koska inflaation kiihtyminen johtuu ulkoisista tekijöistä.

- Sitä tosin on vielä vaikea sanoa, kuinka laajalti inflaatio leviää koko kansantalouteen. Ennusteissa lähdetään siitä, että inflaatio hidastuu ensi vuonna. Itse olen valmis nämä arviot allekirjoittamaan, Sauramo pohtii.

Kotilaisen mukaan keskimääräinen inflaatio kipuaa tänä vuonna noin kolmeen prosenttiin eli ylemmäs kuin vielä keväällä arvioitiin. Hän kuitenkin uskoo, että ensi vuonna lukemat voivat painua alle kahden prosentin.

Näkymiä parantaa se, että öljyn hinta ei enää ensi vuonna ruoki inflaatiota. Vertailutasot nimittäin ovat ensi vuonna jo niin kovat, että öljy tuskin voi kallistua yhtä rutkasti kuin tänä vuonna.


Palkkaratkaisut tärkeässä asemassa

OECD:n heinäkuun Suomi-raportissa palkkojen nousukierre nostettiin merkittäväksi uhkatekijäksi. Monet ekonomistit ovatkin todenneet, että maamme inflaatiokehitys ja kilpailukyky riippuvat hyvin pitkälle tulevan tupokierroksen tuloksista.

- Pahimmillaan palkkaratkaisut voivat johtaa hintojen nousukierteeseen. Yhden prosenttiyksikön nousu ansiotasossa kiihdyttää inflaatiota noin 0,3 prosenttiyksiköllä, Kotilainen laskeskelee.

Usein toistetun näkemyksen mukaan liian kovat palkankorotukset sysäisivät inflaation pitkäksi aikaa euroalueen huipputasolle. Samalla yritysten kilpailukyky heikkenisi ja työllisyysnäkymät synkistyisivät.

Sauramon mukaan sellaista ekonomistia tuskin löytää, jonka mielestä palkkamaltista ei tarvitse piitata. Hän kuitenkin valittelee, että Suomen nykyinen tilanne ei edusta tasapainoista talouskasvua.

Vientiteollisuuden kilpailukyky ja kannattavuus ovat huipussaan heikon euron vuoksi, mutta samasta syystä palkansaajan tilipussia nakertaa inflaatio.

- Mielestäni vientiteollisuuden poikkeuksellisen hyvää kannattavuutta ei pidä pyrkiä ehdoin tahdoin säilyttämään pitämällä palkankorotukset pieninä, Sauramo korostaa.


EKP nostamassa ohjauskorkoa

Suomen ja koko euroalueen korkotasoa ohjailee Euroopan keskuspankki. Sen hintavakaustavoite edellyttää inflaation pysyvän keskipitkällä aikavälillä alle kahdessa prosentissa. Tällä hetkellä euroalueen inflaatio ylittää tämän kipurajan.

- Uskon, että EKP nostaa ohjauskorkoaan syyskuussa. Toinen koronnosto voi olla edessä vielä loppuvuonna. Ensi vuoden puolella tuskin on enää suurta tarvetta rahapolitiikan kiristämiseen, etenkin jos öljyn aiheuttama hintasysäys menee ohi, Kotilainen arvioi.

EKP:n ohjauskorko on tätä nykyä 4,25 prosenttia. Monet ekonomistit uskovat EKP:n hilaavan korkoa ylöspäin puolella prosenttiyksiköllä viimeistään syyskuun puolivälissä.

- Suomen tilanteeseen koronnosto sopisi hyvin, koska täällä tarvitaan jäähdyttelyä. Hallituksen lupaamat veronkevennykset vastaavat noin 3,5 prosentin palkankorotuksia, ja asuntomarkkinoilla kierrokset ovat edelleen kovat, Kotilainen toteaa.

STT-MH
25.8.2000


Talous -sivulle