Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Venäjän ja NATO:n suhteet lämpenevät

Tutkija näkee Kurskin katastrofissa myönteisiäkin seurauksia



Monien kielteisten asioiden ohella Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Aleksandr Pikajev näkee ydinsukellusvene Kurskin katastrofissa myönteisiäkin seurauksia. Hän uskoo, että Venäjän ja NATO:n yhteistyö lisääntyy ja suhteet lämpenevät.


Vaikka apua pyydettiin ulkomailta myöhään, sitä kuitenkin lopulta pyydettiin ja se on tärkeää Pikajev sanoo.

Hän toteaa, että ensimmäisen kerran NATO-maiden kansalaiset päästetään huippusalaiseen venäläiseen ydinsukellusveneeseen.

On odotettavissa, että Venäjä ja NATO järjestävät tulevaisuudessa yhteisiä pelastusharjoituksia ja yhteistyö muutenkin lisääntyy, Pikajev arvelee.


Putinin imago kärsii

Katastrofilla on vaikutusta koko Venäjän poliittiseen tulevaisuuteen, Pikajev arvioi.

Hän uskoo, että valtiovalta joutuu tulevaisuudessa suhtautumaan vakavammin ihmiselämän suojelemiseen. Siinä asiassa valtio on Venäjällä aina ollut heikko, hän huomauttaa.

Valtiovallan ja henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinin toiminta katastrofin yhteydessä on herättänyt jyrkkää arvostelua, joka myös vaikuttaa tulevaisuuteen, Pikajev lisää.

Tärkeätä hänen mielestään on nyt se, etteivät presidenttiä arvostele oppositiojohtajat tai talouselämän johto vaan tavalliset kansalaiset. He eivät ymmärrä, miksi tapahtumaa salailtiin ja miksi ulkomaista apua kutsuttiin niin myöhään.

Putinin toimimattomuus heikentää ilman muuta hänen imagoaan, Pikajev sanoo. Ellei nopeasti tapahdu muutosta, kansansuosio voi alkaa selvästi laskea. Pikajev ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.


Kremliä voi arvostella

- Joka tapauksessa katastrofi on osoittanut, että presidenttiä ja koko valtiovaltaa voi arvostella, Pikajev korostaa. Ja valtion johto tekee arvostelusta myös johtopäätöksiä ja muuttaa toimintaansa.

Pikajevin mielestä tärkeää on myös se, että lehdistö on voinut vapaasti arvostella sekä presidenttiä että laivaston johtoa. Tämä kritiikki on jo johtanut tiedotuksen paranemiseen, hän sanoo.

Demokratian toteuttaminen Venäjällä on vaikeaa, eikä siinä ole täysin onnistuttu, Pikajev toteaa. Mutta tämäkin katastrofi osoittaa hänen mielestään, että edistystä kuitenkin tapahtuu.

Katastrofilla on vaikutuksensa myös itse armeijaan. Se osoitti, että armeijan uudistus on tarpeellinen ja kiireellinen. Ehkä uudistussuunnitelmia joudutaan vielä katastrofin vuoksi muuttamaankin, Pikajev arvelee.

Pikajev ei ole täysin varma, saavatko kansalaiset koskaan tietää lopullista totuutta Kurskin katastrofista. Mutta hän arvelee, että koko totuuden kertominen olisi valtiovallalle eduksi.

Totuus olisi tärkeää koko Venäjän kansalle ja erityisesti miehistön omaisille. Mikäli sitä vielä salataan, presidentin ja valtiovallan arvovalta saattavat pudota hyvin alas, Pikajev sanoo.

STT-IA
25.8.2000


Ulkomaat -sivulle