Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ekonomistit vaativat vanhalle mantereelle rakenneuudistuksia

Yhdysvaltain talousmenestys jättää Euroopan varjoonsa



Yhdentoista euromaan talousnäkymät ovat juuri nyt parhaat kymmeneen vuoteen. Jos ekonomistien ennusteet toteutuvat, euroalueen talouskasvu kohoaa tänä vuonna 3,5 prosentin tietämille. Samalla työttömyys jatkaa laskuaan.


Mutta myönteisistä näkymistä huolimatta euroalue häviää talouden suorituskyvyssä edelleen Yhdysvalloille. Atlantin takana eletään historian pisintä nousukautta, ja jenkkitalouden vahvuus on yllättänyt arvioitsijat toistuvasti.

Ensi vuonna meno Yhdysvalloissa alkaa kaiken järjen mukaan hiipua, mutta tästä huolimatta siellä ylletään suunnilleen samoihin kasvulukuihin kuin suhdannehuippuaan elävällä euroalueella.

Joidenkin arvioiden mukaan Yhdysvaltain talouden pitkän ajan kasvuluvut asettuvat keskimäärin neljän prosentin seutuville, kun euroalueella jäädään 2,5-2,75 prosenttiin. Kuilu on siis selvä.

Myös työllisyydessä amerikkalaiset pesevät eurooppalaiset. Yhdysvalloissa on työttömiä noin 4 prosenttia työvoimasta, kun taas euroalueella työttömyysluvut painuvat ensi vuonna hädin tuskin 9 prosentin alapuolelle.

Näitä taustoja vasten ei ole vaikea ymmärtää, miksi yhteisvaluutta euron dollarikurssi on rypenyt alamaissa. Talouksien väliset kasvuerot nimittäin määrittävät hyvin pitkälle valuuttakurssien kehityksen.


Uudistusvaatimuksia lyödään pöytään

Se, että ruoho näyttää Atlantin takana vihreämmältä, käy paitsi eurooppalaisten kunnian päälle, vaikuttaa myös talouskehitykseen.

Heikko euro nostaa tuontihintoja ja ruokkii inflaatiota, mikä pakottaa Euroopan keskuspankin hilaamaan korkoja ylöspäin.

Jos korkoruuvia joudutaan kiristämään liikaa, siinä saattaa inflaation ohella nujertua myös talouskasvu. Tällaisessa tilanteessa euroalue voisi taas leimautua harmaaksi, alavireiseksi alueeksi.

Talousviisaat eivät ole epäröineet lyödä pöytään omia reseptejään siitä, millä keinoin euromaat voivat kuroa kiinni Yhdysvaltain taloudellista etumatkaa.

Lähes arvioitsijasta riippumatta toimenpidelistan kärkeen nousevat rakenteelliset uudistukset. Saksan hallituksen talousneuvonantaja, professori Rolf Peffekoven painotti kuluvalla viikolla, että yhteisvaluutan kurssi matelee jatkossakin, ellei euromaiden poliitikoilta löydy uudistustahtoa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF katsoo raskaiden verojen olevan yksi tärkeimmistä syistä siihen, miksi euroalue jää talouden dynamiikassa Yhdysvalloista jälkeen.

Lisäksi IMF patistaa euromaiden päättäjiä etsimään ratkaisuja, jotka lisäävät työmarkkinoiden joustavuutta.

Ja kun reseptilistalle nostetaan vielä valtionyhtiöiden yksityistäminen, sääntelyn purkaminen ja kilpailun edistäminen, koossa ovat tutut rohdot, joita euromaille tarjoavat IMF:n ohella useat muutkin talousvaikuttajat.


Uusi talous ei ole lyönyt läpi

Asiantuntijoiden tarjoamissa talousrohdoissa on se ongelma, että ne usein sotivat perinteistä eurooppalaista hyvinvointiajattelua vastaan. Vaikka poliitikot rakenneuudistuksia puoltaisivat, niiden myyminen miljoonille äänestäjille ei ole helppoa.

Tosin viime aikojen merkit kertovat uudistustahdon hiljalleen leviävän. Saksassa hyväksyttiin pari viikkoa sitten laaja verouudistuspaketti, jota ekonomistit luonnehtivat piristysruiskeeksi koko euroalueelle.

Tosin professori Peffekoven ja monet muut talousviisaat kiirehtivät huomauttamaan, että paljon on vielä tekemättä.

Uudistusten puolestapuhujat korostavat rakenteiden muokkaamisen edistävän paitsi euroalueen yleistä menestystä, myös niin sanotun uuden talouden hedelmien korjaamista.

Yhdysvalloissa koettu ennätyksellinen kasvuputki tuskin olisi ollut mahdollista ilman tietotekniikan kehityksen luomaa tuottavuuden nousua.

Euroopassa ekonomistit eivät näe vielä merkkejä Yhdysvaltain kaltaisesta läpimurrosta. Kuten Bear Stearns -pankin ekonomisti David Brown totesi uutistoimisto Reutersille, täällä uuden talouden vallankumous odottaa yhä tulemistaan.

Niinpä inflaation ja ylikuumenemisen vaarat varjostavat vanhan mantereen talouskasvua.

Mutta vaikka ekonomistien papereissa Yhdysvallat ajaa monessa mielessä Euroopan ohi, täytyy muistaa että talouskehitys on kuitenkin vain yksi totuus yhteiskunnasta.

Suuri osa eurooppalaisista tuskin suostuisi nielemään Amerikan mallia karvoineen päivineen, vaikka Yhdysvaltain taloudellinen menestys näyttääkin kiistattomalta.

STT-IA
25.8.2000


Talous -sivulle