Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomeen saa pian tuoda entistä enemmän olutta



EU-maista saa pian tuoda Suomeen aiempaa enemmän olutta. Jo tänä keväänä matkustajille sallittua tuontimäärää korotetaan nykyisestä 15 litrasta 24 litraan.


Vuoden 2004 alusta Suomeen voi tuoda ilman valmisteveroa 110 litraa olutta. Euroopan unionin komissio antoi torstaina esityksensä Suomen asteittain nousevista uusista olutrajoituksista, jotka pitää vielä hyväksyttää ministerineuvostossa.

Suomi saa oikeuden rajoittaa kolmansista maista - käytännössä Virosta ja Venäjältä - tuotavan oluen määrän 15:stä kuuteen litraan vuoden 2005 loppuun. Komissio myöntyi Suomen pyyntöön asiassa.

Ylijohtaja Lasse Arvela valtiovarainministeriöstä kertoo, että uudet säännöt halutaan voimaan jo keväällä.

Ehdotus menee nyt jäsenmaiden käsittelyyn virkamiestasolla. Todennäköisesti ehdotus hyväksytään ns. A-kohtana eli ilman keskustelua jossakin ministerineuvoston kokouksessa.

Samanaikaisesti viedään eteenpäin kotimaista lainsäädäntöä - lakiesitys olutmäärien lisäämisestä on viimeistä silausta vaille valmis.


Viinit ja väkevät myöhemmin

Arvelan mukaan on mahdollista, että myöhemmässä vaiheessa nostetaan myös viinien ja väkevien tuontimääriä. Hän olettaa silti, että tässä vaiheessa lakiesitys koskee pelkästään olutta.

Suomessa seurataan mielenkiinnolla myös Ruotsin pyrkimyksiä säilyttää omat tuontirajoituksensa ohi niille säädetyn takarajan. Arvela uskoo Ruotsin saavan lopulta samat säännöt kuin Suomella ja Tanskalla on, eli että yleisiin EU-kiintiöihin mennään vuoden 2004 alusta.

Suomelle oli tässä vaiheessa kuitenkin tärkeintä se, ettei Virosta ja Venäjältä tuotavan oluen määriä tarvitse nostaa EU-sääntöjen mukaisiksi.

Veroasioista vastaavan EU-komissaari Frits Bolkesteinin mukaan komissio näkee kuuden litran rajoituksen tarpeelliseksi, jotta Virosta ja Venäjältä omaan käyttöön tuotavia suuria olutmääriä saadaan vähennettyä.

Komissio toteaa, että Suomen hintoja huomattavasti halvemman oluen tuonti Venäjältä ja Virosta on lisääntynyt Suomen liityttyä unioniin.

Olutta tulee Suomeen erityisesti Venäjän rajaseudun verottomista myymälöistä sekä Suomen ja Viron välillä liikennöivistä matkustaja-aluksista.


Komissaari tyytyväinen

Suomi ja komissio olivat jo etukäteen sopineet aikataulusta, jonka mukaan olutrajoituksia puretaan. Kuluvan vuoden jälkeen 24 litran tuontimäärä nousee ensi vuoden alusta 32 litraan. Vuoden 2003 alusta olutta saa tuoda verotta 64 litraa.

Vuoden 2004 alusta Suomi on sitoutunut noudattamaan EU:n yleisiä sääntöjä alkoholin tuonnista. Niiden mukaan matkustaja saa tuoda ilman valmisteveroja 110 litraa olutta, 90 litraa viinejä ja 10 litraa väkeviä.

Tämä edellyttää sitä, että tuotteista on jo kertaalleen maksettu verot jossakin EU-maassa, juomat tuodaan itse ja omaan käyttöön.
- Olen tyytyväinen siihen, että Suomi on jo ryhtynyt valmistautumaan vuoden 2004 alun tilanteeseen, komissaari Bolkestein sanoo.

Komission Suomea koskevaan ehdotukseen ei sisälly lukuja viineistä tai väkevistä, koskei Suomi ole pyytänyt poikkeusta kolmansista maista tuotaville viineille ja väkeville.

Liittyessään EU:hun Suomi sai oikeuden jatkaa nykyrajoituksia vuoden ajan, sen jälkeen lupaa jatkettiin vuoden 2003 loppuun. Ennen jäsenyyttä Suomi sovelsi kahden litran rajoitusta kaikista maista. Raja nostettiin 15 litraan liittymisen jälkeen.

Suomen rajoitukset ovat poikenneet unionin sisämarkkinoiden periaatteesta, jonka mukaan muista jäsenmaista saa tuoda tavaroita tietyin ehdoin vapaasti, kunhan niistä on vero jo toisessa maassa maksettu.


Ruotsin aikataulu vielä avoinna

Ruotsissa on myös rajoitettu alkoholin tuontia, mutta poikkeuksen voimassaolo päättyy heinäkuun alussa. Ruotsin hallitus on vaatinut lupaa pidentää rajoitusta vuoteen 2005. Komission mielestä perusteita tuontirajoituksen jatkamiselle ei ole.

Nyt Ruotsi olisi tiettävästi valmis tyytymään samaan aikatauluun kuin Suomi ja Tanska, mutta ainakaan toistaiseksi komissio ei ole lämmennyt ajatukselle.

Ruotsissa alkoholin tuonnin rajoittamista on perusteltu lähinnä terveyssyillä kuten Suomessakin. Bolkestein saa parhaillaan joka päivä tuhansia viestejä ruotsalaisilta, jotka vaativat rajoitusten nopeaa purkamista.

STT-MH
25.2.2000


Politiikka -sivulle