Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kliinisen päihdetutkimuksen merkitys korostuu uuden lainsäädännön myötä



Viime vuoden lopulla uudistuneet liikennerikossäännökset edellyttävät muutoksia myös lääkärien tekemiin kliinisiin päihdetutkimuksiin. Lääkärin tulee tehdä kliininen päihdetutkimus aina kun poliisi pyytää sitä epäillyn huumaantuneena ajamisen perusteella.


Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt asiaa koskevan määräyksensä lääkäreille, terveyskeskuksiin, sairaaloille ja sairaanhoitopiireihin.

Määräyksessä on tietoa uudistuksen taustasta, päihdenäytteiden ottamisesta ja itse kliinisen tutkimuksen teosta. Mukana on uusi tutkimuslomake täyttöohjeineen.

Uusi päihdetutkimuslomake poikkeaa aiemmin käytössä olleesta lomakkeesta siinä, että se kuvaa entistä paremmin huumaavien aineiden vaikutuksia.

Kliinisellä tutkimuksella katsotaan, mikä on epäillyn toimintakyky. Testeihin on lisätty mm. tajuntaa, mielentilaa ja muita oireita kuvaavia kohtia sekä silmien ja injektiojälkien tutkimista käsitteleviä kohtia.


Yhden sijasta kaksi vakavuusastetta

Nyt huumaantuneena ajaminen porrastetaan kahteen eri vakavuusasteeseen entisen yhden sijasta.

Alkoholia nauttineella rattijuopumus määräytyy veren tai uloshengitysilman alkoholipitoisuuden perusteella. Sen sijaan muille huumaaville aineille ei pitoisuuksiin perustuvia rajoja ole asetettu.

Pelkkä huumaavan aineen käyttö ei sinänsä ole rangaistavaa, vaan rangaistavuus edellyttää lisäksi ajokyvyn huonontumista.

- Jos henkilö käyttää esimerkiksi rauhoittavia lääkkeitä sairauteensa lääkärin ohjeiden mukaisesti, ei tämä ole rangaistavaa, kertoo ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.


Uusia ja vanhoja lomakkeita

Käytössä on päihtyneiden varalle edelleen suuria määriä vanhoja näytepakkauksia vanhoine lomakkeineen ja ohjeineen. Siksi poliiseja on kehotettu ottamaan mukaansa uusia lomakkeita mennessään päihtyneen kanssa lääkärin vastaanotolle.

Jos rattijuopumuksen epäillään johtuvan pelkästään alkoholista, ei kliinistä tutkimusta tehdä, vaan otetaan pelkästään verikoe. Silloin kelpaa vanhakin lomake.

Tuomioistuimen rattijuopumusta koskeva päätös perustuu poliisin, lääkärin ja kansanterveyslaitoksen lausuntoihin. Tuomioistuin voi lisäksi kuulla todistajia.

Henkilön ajokykyä ajohetkellä koskevat tiedot saadaan poliisilta. Lääkäri antaa kliinisen päihdetutkimuksen perusteella tiedot tutkimushetken toimintahäiriöistä ja arvion niiden syistä.

Kansanterveyslaitos antaa lausunnon huumaantuneena ajamisesta verinäytteen (ja mahdollisen virtsanäytteen) löydöksistä.

STT-MH
25.2.2000


Kotimaa -sivulle