Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tekesin ulkomaan verkoston painopiste USA:han ja Japaniin



Suomalaisten teknologiahankkeiden kansainväliset yhteydet ovat lisääntyneet. Neljäsosaan eli noin 700:ään Tekesin viime vuonna rahoittamaan hankkeeseen liittyy kansainvälistä yhteistyötä.


- Hankkeiden kansainväliset kontaktit painottuvat selvästi EU:n alueelle. Mutta ilahduttavasti yhteistyö USA:n suuntaan on kasvanut viime vuonna. Sinne oli yhteyksiä noin neljänneksellä kasainvälisistä hankkeistamme, sanoo johtaja Petri Peltonen Tekesistä.

- Suuntaus on Tekesin uuden kansainvälisen strategian painotusten mukainen. Siinä Yhdysvallat ja Japani ovat maita, joihin yhteistyötä erityisesti halutaan kasvattaa. Ponnistelumme näkyvät jo USA:ta koskevissa luvuissa. Japani on vielä haaste, Peltonen sanoo.

Tekes on systemaattisesti pyrkinyt lisäämään rahoittamiensa teknologiaohjelmien ja hankkeiden kansainvälisyyttä. Teknologiaohjelmien valmisteluun kuuluu oleellisena osana kansainvälinen tiedonhankinta ja esiselvitykset.

Samoin kytkentä eurooppalaisiin tutkimusohjelmiin ja muihin kansainvälisiin yhteistyöverkostoihin huomioidaan jo teknologiaohjelmien suunnitteluvaiheessa.

Tekesin rahoittamissa yksittäisissä hankkeissa kansainvälistyminen näkyy mm. kansainvälisinä markkinaselvityksinä, tutkija- ja asiantuntijavaihtona, teknologiansiirtona ja kansainvälisenä projektiyhteistyönä.

Ohjelmien ja hankkeiden kansainvälisten yhteyksien päämäärä on sama kuin koko Tekesinkin: edistää suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä ja luoda hyvinvointia.

Tekes on parhaillaan järjestämässä ulkomaan yksiköitään uuden kansainvälisen toiminnan strategiansa mukaisesti. Ensi kesän jälkeen toimipisteitä maailmalla on viisi. Ne ovat San José, Boston, Washington, Bryssel ja Tokio. Niissä työskentelee yhteensä 15 asiantuntijaa.

- Ulkomaanyksikköjemme asiantuntijat on entistä tiiviimmin liitetty Tekesin teknologiaohjelmien valmisteluun ja toteutukseen. Yksikköjen päätehtävänä on kytkeä kohdealueensa teknologiayhteistyön mahdollisuudet ja kanavat Tekesin teknologiaohjelmiin, Peltonen kertoo.

Yhdysvaltain länsirannikolla Tekes keskittää tänä vuonna toimintansa Piilaaksoon San Joséhen. Länsirannikon toinen toimisto, Los Angeles, lopettaa toimintansa heinäkuussa. Samaan aikaan päättyy toiminta myös Lontoossa ja Bonnissa.

- Ulkomaan yksiköiden verkostoamme on rakennettu teknologiatarvelähtöisesti eli toimipisteet sijaitsevat teknologian kehityksen kannalta tärkeimmillä alueilla: San José ja Boston ovat USA:ssa keskeisiä ja Tokio on yhteys koko Japaniin.

- Bryssel puolestaan on linkki Euroopan ja EU:n ohjelmiin ja Washington Yhdysvaltain liittovaltion vastaaviin järjestelmiin, luettelee Peltonen.

- EU:n alueen erilaiset yhteistyömuodot ja voimakkaasti lisääntyneet suorat kontaktit eurooppalaiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarjoavat nykyisellään kattavan verkoston teknologiaohjelmiin tarvittavan eurooppalaisen kytkennän kannalta.

- Lisäksi syvennämme Finpron eli entisen Ulkomaankauppaliiton kanssa käynnistynyttä yhteistyötä. Siten monien omien toimipisteiden säilyttäminen Euroopassa ei enää ole välttämätöntä, koska yhteydet voidaan hoitaa tehokkaasti muiden kanavien kautta, Peltonen sanoo.

IA
25.2.2000


Talous -sivulle