Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Poliittisiin muutoksiin mennee aikaa

Kauppa-aseman normalisoiminen vahvistaa Kiinan johtoa



Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen päätös kauppasuhteiden normalisoimisesta Kiinan kanssa vahvistaa asiantuntijoiden mukaan Kiinan johdon asemaa.


Presidentti Jiang Zemin ja pääministeri Zhu Rongji ovat johdonmukaisesti ajaneet politiikkaa, jonka mukaan talouden liberalisoiminen ja poliittinen demokratisointi eivät kulje käsi kädessä. Demokratia ja hyvä hallinto saattavatkin olla Kiinassa vielä pitkän matkan päässä.

Edustajainhuone äänesti asiasta myöhään keskiviikkona. Se päätti myöntää Kiinalle pysyvän normaalin kauppakumppanin aseman. Myös senaatin on vielä äänestettävä asiasta, mutta sen läpimenoa pidetään käytännössä varmana.

Kiinan kaupallisen aseman normalisoiminen on ollut yksi presidentti Bill Clintonin päätavoitteita. Hyväksytty laki takaa Kiinalle samat tariffit ja kauppaedut kuin muillekin Yhdysvaltain kauppakumppaneille.

Lisäksi laki tasoittaa Kiinan tietä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Yhdysvallat puolestaan saa laajan pääsyn Kiinan valtaville markkinoille.

Tarkkailijoiden mukaan laki pönkittää selvästi talousuudistuksia tukevien asemaa Kiinan johdossa.

- Tämä on selvä voitto uudistusmielisille - ei vain pääministeri Zhu Rongjille vaan myös presidentti Jiang Zeminille, joka on käyttänyt paljon poliittista pääomaa onnistuakseen neuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa ja saadakseen Kiinan WTO:n jäseneksi, sanoi Beijingissä toimiva läntinen diplomaatti.


Demokratiaan matkaa

Clinton on ajanut Kiinan kauppalakia sanomalla, että se on paras tapa muuttaa Kiinaa demokraattisemmaksi. Argumentti saattoi hyvinkin purra edustajainhuoneessa, mutta todellinen poliittinen muutos on Kiinassa vielä kaukana.

Sekä Jiangia että Zhuta pidetään poliittisesti kovan linjan edustajina, jotka eivät usko talouden avaamisen välttämättä johtavan länsimaistyyppisen demokratian leviämiseen Kiinaan.

- Kiinalaiset eivät usko, että talouden vapauttaminen välttämättä johtaa länsimaisten arvojen tunkeutumiseen Kiinaan. He uskovat voivansa ohjata talouden kehitystä ilman, että se kiihdyttää demokratisoitumista, eurooppalainen diplomaatti totesi.

Kiina on ottanut ensi askelia kohti edustuksellista hallintoa kylädemokratiakokeilujen kautta. Kommunistinen puolue ei ole kuitenkaan näyttänyt mitään merkkejä siitä, että se olisi valmis luopumaan ehdottomasta valta-asemastaan.


Kauppa ei lisää ihmisoikeuksia

Kiina on pyrkinyt uudistamaan oikeusjärjestelmäänsä ja liiketoimintakäytäntöjään läpinäkyvämmiksi himoitessaan WTO:n jäsenyyttä. Ihmisoikeusaktivistien mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä riitä Kiinan muuttamiseen todelliseksi oikeusvaltioksi.

- Emme ole samaa mieltä niiden kanssa, jotka sanovat, että kauppa automaattisesti johtaa ihmisoikeuksien parantumiseen, sanoi Ihmisoikeudet Kiinassa -järjestön tutkimusjohtaja Sophie Woodman.

- Esimerkiksi Burma on WTO:n jäsen. Tämä pistää hieman ajattelemaan, onko WTO-jäsenyydellä merkitystä oikeusvaltioperiaatteelle, hän jatkoi.

Myös amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati heti äänestyksen jälkeen, että Yhdysvaltain on jatkettava Kiinan painostusta ihmisoikeuskysymyksissä.

Kauppalakiin sisältyy vaatimus, jonka mukaan Yhdysvaltain on perustettava komissio seuraamaan ihmisoikeuksien kehitystä Kiinassa.

Kiinalaiset eivät kuitenkaan sulata ajatusta. Hallituksen edustaja kuvasi ajatusta perinteisen kiinalaisesti "yritykseksi puuttua ihmisoikeuksien varjolla Kiinan sisäisiin asioihin".

STT-MH
26.5.2000


Ulkomaat -sivulle