Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Huumeneuloja vaihdetaan kohta joka puolella Suomea



Suonensisäisten huumeiden käyttäjille suunnattuja neulanvaihto- ja neuvontapisteitä on tulossa melkein joka puolelle Suomea. Yli 15 paikkakuntaa on jo aloittanut tai suunnittelee aloittavansa toiminnan.


Päihdeasiantuntijoiden piirissä ollaan hyvin tyytyväisiä siihen, että kunnissa on herätty suonensisäisten huumeiden käyttövälineiden aiheuttamiin terveysriskeihin. Suomessa on tilastoitu 10 000 ruiskuhuumeista C-hepatiitin saanutta, ja HIV-tapauksia on varmistunut jo yli 120.

Ongelmatonta vaihtopisteiden pyörittäminen ei silti ole vieläkään, sillä osa pisteistä ei ole tavoittanut huumeiden käyttäjiä toivotulla tavalla.

Johtava ylilääkäri Rauno Mäkelä A-klinikkasäätiöstä sanoo, että toiminnan onnistuminen riippuu siitä, miten se on järjestetty. Onnistumisen ehto on, että huumeiden käyttäjien luottamus saavutetaan.

- Pisteiden käyttö ei riipu niinkään siitä, kuinka paljon tarvitsijoita on, vaan siitä, uskaltavatko ja haluavatko käyttäjät tulla niihin, Mäkelä sanoo.

Esimerkiksi Helsingin Vinkissä, Tampereen Nervissä ja Turun Millissä toiminta on Mäkelän mukaan saatu niin joustavaksi, että se toimii.

- On kuitenkin esimerkkejä paikoista, jotka on laitettu esimerkiksi jonkun virkalääkärin toimiston yhteyteen, jolloin sinne ei uskalleta mennä. Neulat ostetaan apteekista tai - mikä on se huonoin vaihtoehto - lainataan kavereilta, Mäkelä pahoittelee.

Alkuvaikeuksista huolimatta myönteistä on Mäkelän mukaan se, että asenteet neulanvaihtoa kohtaan ovat muuttuneet.

- Asenteellinen kynnys on ylitetty, ja toisaalta HIV-tapausten yleistyminen on kiirehtinyt asiaa, Mäkelä arvioi.


Neulojen lisäksi opastusta ja neuvontaa

Kaikille vaihtopisteille on yhteistä se, että toimintaan kuuluvat olennaisena osana neuvonta, opastus ja sosiaaliset palvelut. Tärkeää on myös luoda ensikontakteja narkomaaneihin, jotta luotaisiin pohjaa myöhemmille vieroitushoidoille.

Pisteissä annetaan myös muun muassa hepatiittirokotuksia ja ensiapua pintahaavoihin.

Suomen ensimmäinen neulanvaihtopiste on Helsingin Vinkki, joka aloitti keväällä 1997 ja on myöhemmin laajentunut kahteen eri toimipisteeseen. Tampereen Nervi aloitti kesällä 1998, ja viime syksynä neulojen vaihto alkoi Kuopiossa.

Toiminta on jo ehditty aloittaa tai aloittamista ainakin harkitaan myös Turussa, Espoossa, Vantaalla, Imatralla, Oulussa, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Keravalla, Riihimäellä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kemissä ja Rovaniemellä.

Pisteen perustamista suunnittelevista kunnista osassa kaavailut ovat jo hyvinkin pitkällä, kuten Vantaalla. Osassa kunnista taas ollaan vielä hahmotusvaiheessa.

Tärkeä osansa verkostossa on myös apteekeilla. Apteekkariliitto on antanut suosituksen, että apteekit myisivät ruiskuja ja neuloja. Enemmistö apteekeista noudattaa suositusta, ja osassa niistä neulojen mukaan pakataan esite paikkakunnan hoitopalveluista.

Apteekkariliitossa on suunniteltu myös erityisten neulojen kierrätyslaatikoiden käyttöönottoa. Käytössä voisi olla esimerkiksi apteekin eteiseen laitettava metallilaatikko, johon voisi pudottaa käytetyt neulat.

STT-IKK
26.5.2000


Kotimaa -sivulle