Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Työmoraali on Japanissa korkealla ja lojaalisuus työnantajaa kohtaan suuri



Noin 40 prosenttia japanilaisista yrityksistä pystyy nykyisin antamaan elinikäisen työmahdollisuuden. Työmoraali ja etiikka ovat Japanissa korkealla ja lojaalisuus työnantajaa kohtaan todella suuri, totesi johtaja Jukka Suomela Merita-Nordbanken Groupista.


Hän puhui eduskunnan Japani-ystävyysseuran ja Aasian koulutusverkoston järjestämässä Työkulttuuri Japanissa -seminaarissa.

Suurlähettiläs Yasuji Ishigaki kertoi tilaisuuden alussa Japanin keisariparin vierailusta.
- Miksi Japani on erilainen, pohti johtaja Suomela. Asiaan on hänen mielestään suuresti vaikuttanut maan lähes täydellinen eristäytyminen ulkomaailmasta vuosina 1633-1853.

Suomela listasi myös lapsien ns. koulutushelvetin. Pienokaiset joutuvat jo parivuotiaasta "taistelemaan" pääsystä mahdollisimman hyvään lastentarhaan ja sama jatkuu koko kouluajan yliopistoon saakka.

Yliopistossa perehdytäänkin sitten paljolti ryhmässä tapahtuvaan sosiaaliseen yhteistoimintaan. Monet suuryritykset ottavatkin työhön kokonaisen vuosikurssin, joka on jo valmentautunut toimimaan tiiminä.

Japanilaisten arvot ovat Suomelan mukaan järjestyksessä isänmaa, yritys ja koti. Miehet viettävät työpaikalla paljon aikaa varsinaisen työajan ohi.

- Ehkä on hauskempaa olla työpaikalla kuin kotona vaimon toruttavana, arveli Jukka Suomela. Japanilaiset myös viihtyvät erinomaisesti "kimpassa".


Lomaa on virallisesti 15 päivää vuodessa

Palkkaerot Japanissa ovat huomattavasti pienemmät kuin Länsi-Euroopassa, Yhdysvalloista puhumattakaan.

Palkasta 2/3 on normaalia palkkaa ja loput bonuksia. Viimemainitut maksetaan kahdesti vuodessa, heinä- ja joulukuussa. Bonusten saanti kiihdyttää luonnollisesti kulutuskysyntää. Viime vuosina bonukset ovat tosin joskus jääneet saamattakin.

Tämä koskee erityisesti pankkeja. Pankkikriisi Japanissa on ollut aivan toista luokkaa kuin meillä, totesi Suomela.

Lomaa japanilaiset työntekijät saavat virallisesti 15 päivää, mistä käytetään keskimäärin 9,6 päivää. Lakkoja ei maassa ole ollut 1950-luvun jälkeen. Todelliset irtisanomiset ovat harvinaisia. Työnantajan moraali ei kestäisi työntekijän lähettämistä kortistoon.


Japanilaisen naisen rooli miestä monipuolisempi

- Myös japanilaiset naiset haluavat tulla mukaan työelämään. He eivät kuitenkaan ole valmiita kokopäivätyöhön, totesi Aasian-koulututusverkostoa edustava kauppat. lis. Merja Karppinen.

Lasten kasvattamista arvostetaan korkealle; japanilaiset naiset eivät ole vain kotiäitejä. Muutenkin naisen rooli maassa on varsin monipuolinen.

Pitkiä aikoja työssä ja työtovereiden kanssa viettävillä miehillä ei ole aikaa perehtyä muihin asioihin. Naiset ovat miehiä tietoisempia yhteiskunnallisista kysymyksistä ja he keskustelevat niistä muiden naisten kanssa.

Vaimo huolehtii perheessä myös budjetista. Mies tuo palkkapussin kotiin ja vaimo antaa hänelle siitä taskurahaa.

Aasian-verkoston tavoitteena on alueen asiantuntemuksen kehittäminen Suomessa. Verkoston jäseninä ovat kaikki maamme 20 yliopistoa ja 15 ammattikorkeakoulua.

STT-IA
26.5.2000


Ulkomaat -sivulle