Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Etelä-Libanonin asukkaat toivovat rauhaa



Libanonilainen Hani Tawbe uskoo ja toivoo, että Etelä-Libanoniin on Israelin vetäytymisen myötä koittamassa rauha. Kunnia Israelin vetäytymisestä kuuluu kokonaan Israelia miehitystä vastaan taistelleelle Libanonin vastarintaliikkeelle, sanoo kotikyläänsä Bourj Kalawaihin vuosi sitten palannut Tawbe.


Tawbe ehti asua parikymmentä vuotta Australiassa ennen paluutaan Libanoniin. Mukanaan hän toi englantilaissyntyisen vaimonsa Brendan, joka oli valmis katsomaan, millaista on elämä Etelä-Libanonissa.

Rauhaan uskoo myös Hanin serkku Mohammed Tawbe, joka neljä vuotta sitten palasi kotimaahansa asuttuaan vuosia Kuwaitissa ja Venäjällä.

Hani Tawbe kuittaa pelkäksi propagandaksi puheet siitä, että Etelä-Libanonissa voi puhjeta entistä pahempi sota Israelin vetäytymisen jälkeen.

Hän uskoo tiukasti rauhaan mutta sälyttää vastuun sen säilymisestä israelilaisille: Israelin on oltava tosissaan vetäytymissuunnitelmissaan ja sen on lopetettava hyökkäykset Etelä-Libanoniin.

Jos ja kun vetäytyminen toteutuu, Tawbe lupaa juhlia. Hänen mukaansa puhetta on ollut myös siitä, että lopullinen vetäytymispäivä nimettäisiin uudeksi itsenäisyyspäiväksi Libanonissa.

Sisällissodan runteleman Libanonin asukkaat kykenevät asumaan yhdessä, vaikka edustavatkin eri uskontoja, eläkkeellä oleva Tawbe vakuuttaa. Esimerkiksi hän nostaa sen, että hän itse on muslimi, hänen vaimonsa kristitty.

Tawben mukaan YK-joukot ovat tarpeen palauttamaan vakautta Libanoniin Israelin vetäydyttyä.
- Me tarvitsemme YK:n apua, hän sanoo.

Libanonissa oleville 35 000 syyrialaissotilaalle Tawbe on sen sijaan valmis sanomaan hyvästit.
- Syyrian joukot tulivat tänne meidän pyynnöstämme - jatkossa niiden on lähdettävä ja ne myös lähtevät.


Hizbollah ei anna Israelin lähteä rauhassa

Libanonin viidestä miljoonasta asukkaasta arviolta 400 000 asuu Etelä-Libanonissa. Valtaosa Etelä-Libanonin asukkaista on shiamuslimeja.

Israelin miehitti Etelä-Libanonin ensimmäisen kerran 1978 ja seuraavaksi neljä vuotta myöhemmin. Vuonna 1985 Israel veti osan joukoistaan pois, mutta perusti rajalle ns. turvallisuusvyöhykkeen suojellakseen Pohjois-Israelia sissien iskuilta.

Toistaiseksi Israelin vetäytymisaikeet eivät ole tuoneet rauhaa vaan lisää taisteluja Etelä-Libanoniin. Aseelliset ryhmittymät Hizbollah-järjestö etunenässä ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään, ja Israelin hävittäjät ovat vastanneet iskuihin.

Voitonriemua uhoava Hizbollah ei aio päästää israelilaissotilaita vetäytymään rauhassa. Järjestö haluaa antaa maailmalle kuvan siitä, että sen taistelijat ajavat Israelin voimakkaan armeijan sotilaat ulos maasta. Alueelle onkin ennustettu verisiä lähiviikkoja.

Meneillään on myös kilpailu siitä, mikä ryhmittymä pystyy keräämään eniten poliittisia pisteitä Israelin vetäytymisestä myöhemmin tänä vuonna pidettäviä Libanonin parlamenttivaaleja ajatellen.
- Israelin vetäytyminen on sataprosenttisesti Libanonin vastarintaliikkeen ansiota, sanoo Hani Tawbe.

Hänen mukaansa Israel vetäytyy, koska sen on pakko vetäytyä. Tawbe ei halua puhua erikseen esimerkiksi Hizbollahista vaan nimenomaan yhteisestä vastarintaliikkeestä.

Israelin rinnalla taistelleen Etelä-Libanonin armeijan SLA:n tulevaisuus on edelleen täysin avoin. Hani Tawbe ei ole valmis lupaamaan SLA:n sotilaille kovin hyvää tulevaisuutta. SLA:n sotilaat ovat tappaneet veljiään vihollisen rinnalla ja heidät on saatava oikeuteen vastaamaan teoistaan, hän vaatii.

Hani Tawbe aikoo viettää loppuelämänsä Libanonissa, niin myös libanonilaisista lämpimästi puhuva Brenda.
- Tämä on vahvaa kansaa, Brenda Tawbe sanoo.

STT-IA
26.5.2000


Ulkomaat -sivulle