Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lapsen vammat voivat paljastaa pahoinpitelyn



Lapsen vammat kirjataan lääkärin vastaanotolla usein vain vammadiagnoosin mukaan, mikä tekee lasten pahoinpitelytilastot epäluotettaviksi.


Dokumentoidut lasten pahoinpitelyt ovatkin vain jäävuoren huippu, arvioi Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian ylilääkäri Juhani Merikanto.

Merikanto viittaa tutkimustuloksiin, joiden mukaan 72 prosenttia alle 13-vuotiasta lapsista on kokenut lievää läimäystasoista kiinnikäymistä ja seitsemän prosenttia on joutunut vakavamman pahoinpitelyn kohteeksi.

Merikannon mukaan Suomessa pahoinpideltiin 70 lasta kuoliaaksi 25 vuoden aikana vuosina 1970-1994. Osassa tapauksista lasta oli ennen kuolemaan johtanutta pahoinpitelyä käytetty lääkärissä tapaturmien ja mahdollisesti myös pahoinpitelyiden vuoksi.

Lastensuojelulaki velvoittaa terveydenhuoltoalan työntekijöitä suojelemaan lasta fyysiseltä pahoinpitelyltä ja ilmoittamaan jo vahvoista epäilyistäkin lastensuojeluviranomaisille.

Lääkäri rupeaa yleensä epäilemään pahoinpitelyä, jos lapsen vamma ja selitys sen synnystä eivät täsmää.


Talonpoikaisjärki tarpeen

- Tässä on käytettävä talonpoikaisjärkeä, omaa kliinistä kokemusta sekä kirjallisuuden antamaa tukea. Tyyppiesimerkkinä on alle vuoden ikäisen lapsen putoaminen sohvalta lattialle, jolloin kirjallisuuden mukaan on erittäin epätodennäköistä, että syntyisi luunmurtumia, Merikanto selvittää.

- Muutenkin alle kaksivuotiaiden ja erityisesti alle yksivuotiaiden luunmurtumien ja varsinkin reisiluunmurtumien kohdalla pitäisi tapaturmamekanismia selvittää erityisen tarkoin. Joidenkin raporttien mukaan jopa 80 prosenttia näistä on pahoinpitelyjen seurausta, hän opastaa.

Merikannon mukaan pahoinpitelyepäilyn käsittely vaatii yliopistosairaalaan keskitettyä erityistyöryhmää, jossa tulee olla lääketieteen asiantuntijoiden lisäksi myös sosiaalityöntekijä, psykologi tai lastenpsykiatri sekä lastensuojeluviranomainen.

Työryhmä antaa alkuvaiheessa pahoinpitelyepäilyn herättäneelle lääkärille taustatukea ja ottaa jatkossa koko perheen hoitaakseen.

STT-IKK
26.5.2000


Kotimaa -sivulle