Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tietokoneiden kierrätys yhä pulmallista



Viiden seuraavan vuoden kuluessa Yhdysvalloissa poistetaan käytöstä noin 300 miljoonaa vanhentunutta tietokonetta. Ympäristöjärjestöt ovat huolissaan niiden kohtalosta, sillä tätä nykyä korkeintaan kymmenen prosenttia koneista päätyy kierrätykseen.


Kaliforniassa sijaitsevan ympäristöjärjestö Silicon Valley Toxics Coalitionin mukaan noin 90 prosenttia tietokoneiden osista voitaisiin kierrättää.

- Kierrätys on kuitenkin erittäin kallista ja hankalaa ja haluaisimme, että tietokonevalmistajat ottaisivat lisää vastuuta koneidensa tuomista ongelmista, sanoo järjestön johtaja Ted Smith. Järjestön mukaan vuonna 1998 vain kuusi prosenttia käytöstä poistetuista koneista päätyi kierrätykseen.

SVTC-järjestö moittii amerikkalaisviranomaisia myös siitä, että tietokoneiden aiheuttamaan ongelmaan ei kiinnitetä mitään huomiota. Kuluttajille ei kerrota koneiden mahdollisista ympäristöhaitoista, eivätkä he tiedä niissä käytetyistä myrkyllisistä materiaaleista.

Ympäristöjärjestön mukaan monet tietokoneissa käytetyt materiaalit, mm. raskasmetallit, kaasut ja hapot, ovat erittäin myrkyllisiä.

- Myös muissa uusissa elektroniikkatuotteissa, mm. matkapuhelimissa, on runsaasti näitä myrkkyjä, muistuttaa Smith.


Myrkyistä päästävä eroon

Silicon Valley Toxics Coalition väittää, että Yhdysvaltain kauppavaltuutetut yrittävät kaikin voimin vastustaa EU:n pyrkimyksiä tietokoneiden kierrätyksen vauhdittamiseksi.

Järjestön mukaan EU:ssa valmisteilla oleva WEEE-direktiivi (Waste of Electrical and Electronic Equipment) yrittää taivuttaa eurooppalaiset elektroniikkayhtiöt vaihtamaan myrkylliset materiaalit vähemmän haitallisiin, mutta Yhdysvalloissa vastustetaan tällaista kehitystä.

- Yhdysvalloissa pelätään, että Euroopan tiukat säännökset tulevat tännekin ja aiheuttavat lisäkustannuksia teollisuudelle, sanoo SVTC:n johtaja Ted Smith.

- Yhdysvaltain kauppaviranomaisilla ei ole kuitenkaan mitään oikeutta toimia suurten firmojen puolesta ja amerikkalaisten parasta vastaan, painottaa Smith.

Järjestö syyttää Yhdysvaltojen kauppaviranomaisia siitä, että nämä ovat aktiivisesti nostattaneet maan elektroniikkateollisuutta ympäristönsuojeluyrityksiä vastaan.

STT-IKK
19.5.2000


Ajassa -sivulle