Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Porkkalan Parenteesi täyttää historian elämällä

Porkkalan miehitysaika kääntyi matkailuhankkeeksi



Neuvostoliiton vuokra-aikaa hyödyntävä ja tutkiva projekti Porkkalan Parenteesi on runsaan vuoden kuluessa luonut Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon kuntiin kattavan matkailualan palveluverkoston. Alan yrityksiä on mukana 30.


Kaikki eivät suinkaan etsi teemojaan ristiriitaisia tunteita herättävästä miehitysajasta. Sehän karkotti kotikonnuiltaan 10 000 ihmistä ja 8 000 kotieläintä vuonna 1944.

Suurvaltapoliittisten suhdanteiden muututtua alue saatiin jälleen Suomen hallintaan vuonna 1956. Parenteesi eli historiallinen välivaihe päättyi, mutta kaikki eivät Porkkalaan palanneet.

Porkkalan Parenteesin matkailutunnuksen alla toimii esimerkiksi Siuntion vanhan aseman kahvila, jossa pala 50-luvun henkeä on säilytetty.

Toisaalta Porkkalan alueelta löytyy huippumoderneja konferenssikeskuksia, viinitila, museoita, opastettuja kiertoajeluita ja monenlaisia kulttuurikohteita. Niistä merkittävin on vasta entistetty Hvitträskin taiteilijakoti.


Vanha linjuri liikennöi

Nostalgisia tuntoja matkaajassa herättää kiertoajeluilla palveleva Volvo-linja-auto vuosimallia 1954. Linjuri liikennöi entisessä elämässään Helsingin ja Inkoon väliä.

Porkkalan vuokra-ajan historiaa hyödyntää suoraan elämysmatkailuun erikoistunut Kopinniemi Inkoon rannikolla. Rajavartioasema N:o 2 Degerössä palvelee aitoine kalustoineen sotaisista elämyksistä kiinnostuneita.

Valtatietä Kirkkonummelta länteen ajaessaan matkailija saattaa tien tuntumassa havaita entisöidyn bunkkerin, jonka katolta neuvostotykin putki sojottaa uhkaavasti peltoaukeamalle.

Entisistä vuokralaisista muistuttaa myös Sjundbyn kartanon makasiinirakennus. Sen päätyseinästä voi tavailla kyrillisin kirjaimin ikuistettuja iskulauseita vapunpäivän toivotuksineen.

Kirkkonummen elinkeinojohtaja Jouko Lahtinen on tyytyväinen EU:n tuella toteutettuun hankkeeseen.
- Aktiivisten yrittäjien tuella projekti onnistui. Kunnat eivät suoranaisesti ole rakentaneet tähän uusia kohteita, Lahtinen sanoi viikonvaihteessa Siuntion asemalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.


Ruusuisia muistikuvia

Paikalla oli myös vuonna 1946 Porkkalassa syntynyt Alla Gorshkova. Vuodesta 1955 eli Porkkalasta lähdöstään saakka hän on asunut Vuoksen varrella, muutaman kilometrin päässä Laatokan rannalta sijaitsevassa Käkisalmessa, nykyisessä Priozerksissa.

Alla Gorshkovan muistikuvat Porkkalasta ovat ruusuisia.
- Meillä oli täällä kaikkea, mitä ajatella saattaa. Sotilastukikohdassa huolto toimi hyvin, eikä esimerkiksi etelän hedelmistä ollut puutetta. Perheillä oli omat kasvimaat ja kotieläimiäkin pidettiin, hän kertoo.

Luukut ikkunoiden päällä ohi ajaneet junat jäivät luonnollisesti lapsen mieleen.
- Joskus muistan miettineeni, että mitähän ne ihmiset siellä junassa oikein ovat ja ajattelevat.

Gorshkovan mielessä synnyinseutu Porkkala on herättänyt aina lämpimiä muistoja.
- Kun matkustaminen vapautui 90-luvun taitteessa, päätin heti matkustaa Porkkalaan. Lipun osto onnistui Helsingistä. Muutoksista huolimatta löysin helposti Jorvakseen, jossa lapsuuden kotitalo yhä on paikoillaan.

Gorshkovan ihmetystä herätti ensimmäisellä matkalla erityisesti ihmisten ystävällisyys. Tämä tapahtui vuonna 1990. Sen jälkeen Alla Gorshkova on käynyt synnyinsijoillaan lähes vuosittain ja aikoo tehdä näin vastakin. Kotikaupungissaan hän toimii paikallisen Venäjä-Suomi-seuran puheenjohtajana.

STT-IA
26.5.2000


Kotimaa -sivulle