Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pörssiyhtiöiden nimissä kansainvälinen vetoapu on valttia



Viisaat yhtiöt turvaavat nykyisin kasvumahdollisuutensa hyvin valitulla nimellä. Nimen ei ole tarkoituskaan avautua pääkonttorin ohi tallustelevalle jalankulkijalle, vaan sen pitää antaa oikea vaikutelma tuleville sijoittajille.


Varsinkin kovaa kasvua ja kansainvälistymistä suunnittelevat IT-yhtiöt valitsevat usein englannin kielestä johdetun, käsittämättömältä tuntuvan nimen. Kasvuyrityksien pörssilistan 12 yhtiöstä kotimainen nimi on vain muutamalla.

- Englannin kieli on hiipinyt nimiin antamaan kuvaa, että yhtiöt toimivat globaaleilla markkinoilla globaalilla tavalla, selittää johtaja Pirjo Vuokko Turun Kauppakorkeakoulun johtamistaidon yksiköstä.

Sijoittajille on tärkeää se, toimiiko yritys pienillä kotimarkkinoilla vai onko sillä pyrkyä tai todellisia saavutuksia kansainvälisillä markkinoilla

. - Jos IT-yhtiön nimenä olisi Vieremän tietokone, niin kuinka moni olisi innostunut sijoitustoiminnassaan siihen mukaan, Vuokko kärjistää.

Tuloksena on Nedeconin, Baswaren ja Sysopenin kaltaisia nimiä, joiden voi nykyisin arvata liittyvän tietotekniikkaan. Alaa tuntematon osaa sentään vielä yhdistää Biohitin bioteknologiaan, mutta eQ Onlinen mieltäminen osakevälitykseen onkin jo vaikeampaa.

Viimeistään tuotantolinjoja suunnittelevan Etteplanin kohdalla kädet voikin jo nostaa pystyyn.


Nimi muuttuu tekniikan mukana

Tekniikka kehittyy nykypäivänä niin nopeasti, että yritysten nimet saattavat vanhentua ennen aikojaan. Aikanaan osuva nimi ei pian enää kerrokaan kuin pienestä osasta siitä, mitä yhtiössä puuhataan.

Esimerkiksi Saunalahden Serveri tiputti nimestään Serverin pois, koska se ei enää halua leimauta pelkäksi operaattoriksi.

Viimeksi maanantaina pörssilistautumista harkitseva ICL Data kertoi muuttuvansa ICL Inviaksi. Toimitusjohtaja Henry Ehrstedtin mukaan Invia "kertoo yhtiön ennakkoluulottomasta ja uusia uria aukovasta toiminnasta e-bisneksen edelläkävijänä voimakkaasti kehittyvillä markkinoilla".

ICL ei enää halunnut Data-nimen tuomaa laitetoimittajaleimaa, koska yhtiö toimii nykyisin ennemmin e-bisneksessä integraattorina. Invia liittyy ICL:n mukaan tiettömiin teihin ja tutkimattomiin alueisiin viittaavaan latinankieliseen sanaan.

Yritysviestintään erikoistunut Vuokko ymmärtää Datan vaihdon Inviaan. Nimenmuutoksella pyritään antamaan se kuva, että myös firma on muuttunut. Yritys haluaa viestiä, että nimi oli pakko vaihtaa koska yhtiö oli itse muuttunut.

- Ulkopuolisten tahdotaan miettivän mitä entinen ICL Data mahtaa nykyään tehdä, kun ne ovat muuttaneet nimensäkin, Vuokko pohtii.

STT-MH
26.5.2000


Talous -sivulle