Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nuoret surevat serbien kohtaloa

Slovenialaiset eivät usko Balkanin rauhoittumiseen



Sloveniassa uskotaan, että entisen Jugoslavian alueen rauhoittumiseen kuluu vielä vuosikymmeniä.


- Jos rauhanturvaajat poistuvat Bosnia-Hertsegovinasta, uusi sota alkaa välittömästi. Kosovosta on puolestaan tulossa alueen ainoa etnisesti puhdas alue, arvioi tilannetta Ljubljanan yliopiston rehtori professori Joze Mencinger.

Mencingerin mukaan rauhanturvaajia näissä kriisipesäkkeissä tarvitaan kymmeniä vuosia. Mencinger toimi Slovenian talousministerinä maan itsenäistymisvaiheen kriittisillä hetkillä vuosina 1990-91.

Hän kuitenkin erosi hallituksesta ja sosialidemokraattisesta puolueesta erimielisyyksien vuoksi ja on siitä lähtien tarkastellut Slovenian ja Balkanin alueen kehitystä yliopiston professorin silmin. Hänen näkemyksensä eivät ole kovin optimistisia.

- Entisen Jugoslavian tasavaltojen poliittiselle yhteistyölle ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia. Taloudellisesti tasavallat kuitenkin tarvitsevat toisiaan, ja käytännössä myös tekevät kauppaa keskenään, Mencinger sanoo.


EU-epäilijäkin äänestää "Kyllä"

Professori Mencinger on tunnettu EU-epäilijä ja väittää olevansa yliopistossa ainoa lajissaan muutaman opiskelijan lisäksi. Ljubljanan kaduilta löytyy kuitenkin hänen ajatustensa jakajia enemmänkin.

- Kymmenen vuotta sitten olimme Belgradin talutusnuorassa, nyt meidän pitäisi ryhtyä Brysselin käskyläisiksi, tiivistää pelkonsa astronomi Herman Mikuz Kongressiaukion puistossa. Mikuz sanoo olevansa EU-epäilijä myös maataloustuotannon takia.

- Slovenian maatalous perustuu puhtaaseen ja hyvälaatuiseen ruokaan. En halua EU:n hormoni- ja tautiongelmia ruokapöytääni, Mikuz sanoo.

Kaikesta huolimatta ja samoin perustein kuin professori Mencinger, Mikuz aikoo kuitenkin äänestää "Kyllä" EU-jäsenyyttä koskevassa kansanäänestyksessä, joka on määrä pitää jäsenyysneuvottelujen päätteeksi.

- Rikkailla, kuten Norjalla, on varaa jäädä ulos, pienellä Slovenialla sen sijaan ei, perustelee Mikuz kantaansa.

Viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan 65 prosenttia slovenialaisista kannattaa maansa EU-jäsenyyttä.


Belgradin kohtalo Ljubljanan suruna

Ljubljanalaiset nuoret uskovat vahvasti maansa tulevaisuuteen, eivätkä he suunnittele ulkomaille muuttoa, mikä puolestaan on belgradilaisten nuorten ainoa toivo Serbiassa.

- Minua säälittää Belgradin kohtalo. Ennen se oli kaikkien tapahtumien ja kulttuurin keskus. Nyt se on eristyksissä, ja ihmiset kykenevät elämään vain päivän kerrallaan. Jos he miettivät tulevaisuutta päivänkin pidemmälle, he tulevat hulluiksi, sanoo talousministeriössä työskentelevä Alma Zidanek.

Sloveeninuoret muistelevat Jugoslavian aikoja "vanhoina hyvinä aikoina" vihaa ja katkeruutta tuntematta.
- Serbit eivät ole sen pahempia kuin muutkaan Jugoslavian kansat, minulla on yhä ystäviä kaikkialta, sanoo Sezanasta Etelä-Sloveniasta kotoisin oleva 20-vuotias Erika Kariz.

Hänen lakia opiskeleva poikaystävänsä Igor Pirc puolestaan sanoo, että syyllisiä Jugoslavian hajoamiseen on etsitty jo riittävän kauan.
- Nyt voisimme alkaa elää taas tyynen rauhallisesti, Igor toteaa.

STT-IA
26.5.2000


Ulkomaat -sivulle