Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Perheen kuntouttaminen haaste auttajaketjulle

Liikenteessä loukkaantuu tuhat lasta vuodessa



Liikenteessä loukkaantuu vuodessa noin tuhat alle 15-vuotiasta lasta ja nuorta. Onnettomuuksien seuraukset ovat hyvin erilaisia ja vammat vaihtelevat pienistä naarmuista pysyviin, vaikeisiin vammautumisiin.


Kuopiossa järjestetyssä seminaarissa muistutettiin, että lapsen joutuminen onnettomuuteen koskettaa aina koko perhettä. Niin sanottu näkymätönkin vamma voi olla perheelle yhtä traumaattinen kokemus kuin näkyvä vamma.

- Fyysiset vammat terveydenhoitojärjestelmämme osaa hoitaa. Henkiseen ja emotionaaliseen tukeen meidän pitäisi pystyä panostamaan huomattavasti enemmän.

- Onnettomuudesta lapselle jääneet traumat, esimerkiksi pelko mennä yksin kouluun tai ylittää suojatietä, voivat olla hyvin vammauttavia asioita, kertoo projektijohtaja Timo Rautiainen Suomen Liikennevalistus ry:stä.

Perheiden auttamistyöhön haettiin uusia ideoita yhdistyksen järjestämässä Lapsi liikenneonnettomuus -seminaarissa.


Auttajien keskinäinen tiedonkulku varmistettava

Suomen Liikennevalistus on aloittanut ns. Kolmella sydämellä -hankkeen, jolla parannetaan perheiden elämänhallintaa sekä heidän tarvitsemiaan palveluja ja tukitoimia.

Rautiaisen mukaan onnettomuuteen joutuneen lapsen ja perheen hoitaminen ja kuntouttaminen on haaste auttajaketjulle. Toimijoita on paljon ja heistä suurin osa on perheille vieraita ihmisiä.

- Joissakin tapauksissa perheen kanssa työskentelee kymmeniä viranomaisia, terapeutteja ja lääkäreitä. Tällöin on tärkeää, että jokainen mukana oleva toimijataho tietää toisten mukana olevien tehtävät ja toiminnat. Tiedonkulku koetaan joskus hyvinkin ongelmalliseksi eri viranomaisten välillä, kertoo Rautiainen.


Perheiden saama apu selvitetään

Kuopion yliopiston vammaistutkimusyksikkö on aloittamassa tutkimuksen, jossa selvitetään, millaista apua ja tukea perheet ovat saaneet onnettomuuden jälkeen.

Tutkimuksessa käydään läpi "koko prosessi" onnettomuustilanteesta ja ensihoidosta sairaalahoitoon, kuntoutukseen ja vakuutusyhtiövaiheeseen saakka.

Tutkimukseen osallistuu 900 perhettä, joiden lapsi tai nuori on loukkaantunut liikenteessä. Tutkimus valmistuu ensi syksynä.

- Jos perheet osaavat tietoa kysyä, sitä varmasti annetaan. On kuitenkin paljon perheitä, jotka eivät näin tee tai joita viesti ei tavoita. Läheisin tuki pitäisi löytyä siitä palveluketjusta, joka perhettä auttaa.


Perhekursseja ja tukiperhetoimintaa

Kolmella sydämellä -hanke järjestää kohdeperheille kursseja ja tukiperhetoimintaa. Tänä vuonna kursseja on neljä Koivurannan kurssikeskuksessa Kurkimäessä lähellä Kuopiota. Perheet saapuvat eri puolilta maata.

- Kurssit ovat osa sopeutumisvalmennusta ja kuuluvat kokonaiskuntoutukseen. Siellä perheet voivat jakaa kokemuksiaan ja saada tietoa onnettomuuden aiheuttamista muutoksista.

Lisäksi järjestetään tukiperhetoimintaa. Onnettomuudessa jo olleiden lasten perheet antavat vertaistukea uusille perheille.

Suomen Liikennevalistuksen Kolmella sydämellä -hanke on valtakunnallinen. Koulutusta markkinoidaan eri puolilla maata. Pohjois-Savossa loukkaantui toissa vuonna 39 alle 15-vuotiasta lasta ja nuorta ja yksi kuoli.

STT-IKK
26.5.2000


Kotimaa -sivulle