Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomalaisyritykset mukana Kaakkois-Aasian kasvavilla IT-markkinoilla



Tietoyhteiskunta tekee tuloaan Kauko-Itään. Useita suomalaisyrityksiä osallistuu Kiinassa ja Malesiassa järjestettäville IT-alan suurmessuille.


Kiinan voimakkaasti kasvava talous on seurausta markkinoiden avaamisesta ulkomaisille sijoittajille. Tietotekniikka- ja tietoliikennemarkkinoiden kasvupotentiaali Kauko-Idän markkinoilla on melkoinen.

IT-alan kasvu on vasta alkuvaiheessaan, ja sijoittajilla riittää nyt kiinnostusta Kauko-Idän markkinoita kohtaan toisin kuin ennen Aasian talouskriisiä muutama vuosi sitten.

Kaupankäynnissä Kiinan markkinoilla on tunnetusti ollut omat ongelmansa, jotka ovat olleet pitkälti poliittisia. Kaakkois-Aasian maat ovat viime aikoina tiivistäneet huomattavasti kauppapoliittista yhteistyötään pystyen näin paremmin vastaamaan euro-alueen kilpailuun.

Maat ovat yhteistuumin pyrkineet torjumaan myös kaiken länsivaltojen kritiikin muun muassa ihmisoikeuksien toteutumisesta.


Internetin käytössä kasvua

Kaakkois-Aasian maiden taloudellista menestystä selittää kyky omaksua helposti uutta teknologiaa. Tästä esimerkkinä on Pekingissä järjestettävä PT/Expo Comm China 2000 tapahtuma 24.-28.10. Näyttely on Aasian suurin ja tärkein alan tapahtuma, johon odotetaan yli 640 näytteilleasettajaa 23 maasta ja yli 300 000 kävijää Kiinasta ja muualta Kaakkois-Aasiasta.

Kiinassa Internet-käyttäjien lukumäärän odotetaan nousevan muutamassa vuodessa maailman toiseksi suurimmaksi heti USA:n jälkeen. Kesäkuussa käyttäjiä oli yli 16 miljoonaa, ja langattoman viestinnän asiakkaita yhteensä yli 60 miljoonaa. Kiinassa on tietotekniikkayrityksiä noin 182 000.

Internetin käytön kasvu Kiinassa kielii myös asenteiden muuttumisesta vapaammiksi. Avaahan Internet täysin uudenlaisia mahdollisuuksia rajat ylittävään kanssakäymiseen esimerkiksi länsimaiden tarjoamien ja ylläpitämien palveluiden muodossa.


Suomella hyvät asemat

Expo Comm China -näyttelyn suomalaisten yhteisosaston järjestää Finpro. Suomi alkaa olla Kiinan markkinoilla tunnettu ja myös arvostettu kauppakumppani. Suuret suomalaisyritykset ovat raivanneet tietään Kiinan kaupassa jo jonkin aikaa, mutta nyt tilaa on myös pienille yrityksille, kuten alihankkijoille.

Suomesta PT/Expo Comm China 2000-tapahtumaan osallistuvat ohjelmistotalo Capslock Oy, Comptel Oyj, Elektrobit Oy, testilaitteita tarjoava Nemo Technologies Oy, Nixu Oy, tietotekniikan palvelutalo Novo Group Oyj, sääpalveluita tuottava Oy Weather Service Finland ltd., tietojärjestelmien kehittäjänä tunnettu TietoEnator Oyj, Wecan Electronics Oyj, ViolArt Oy, Datart Finland sekä telekommunikaatioverkkojen testauslaitteita myyvä X-Net.

Juuri huipputuloksen julkistanut Nokia panostaa edelleen Kiinan markkinoille, sillä Kiina on jo nyt maailman suurin GSM-markkina-alue.

Malesia on Kiinan rinnalla uudistanut nopeasti omia tietoliikennejärjestelmiään. Vuoden 1999 aikana Malesian talouskehitys kääntyi voimakkaaseen kasvuun telekommunikaatio- ja elektroniikkateollisuuden vetäminä.

Malesiaa pidetään Kaakkois-Aasian maista IT-alan kehityksessä pisimmälle ehtineenä. Maassa on kokeiltu uuden tietotekniikan mukaista virtuaalihallintoa ja maa on ottanut johtavan aseman kommunikaatio- ja multimediayritysten toimintaedellytysten kehittäjänä muun muassa käynnistämällä Multimedia Super Corridor -nimisen projektin Kuala Lumpurissa.

Projektin tavoitteena on aikaansaada parhaat toimintaedellytykset tietotekniikkaa ja Internet-palveluita tarjoaville ja niitä käyttäville yrityksille sekä vahvistaa Malesian roolia alueellisena keskuksena.

Kaakkois-Aasia on paikoitellen tietoteknologian kehityksessä pitkällä. Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin katukuvaa ovat jo muutamia vuosia värittäneet älykorteilla toimivat Internet-kioskit.

Suomalaiset kommunikaatio- ja multimedia-alan yritykset osallistuvat Kuala Lumpurissa 31.10.-3.11. järjestettävään ASEAN Communications & Multimedia 2000 -tapahtumaan.

Suomi on valittu näyttelyn partnerimaaksi, mikä kasvattaa suomalaisyritysten huomioarvoa. Suomalaisista alan yrityksistä ovat edustettuina Nemo Technologies, Wapit, Akumiitti, Tekla ja Tecnomen.

Samaan aikaan messujen kanssa järjestetään Wireless Future in Finland -seminaari, joka painottaa suomalaisyritysten tietotaitoa.


Heinonen vierailee Kiinassa

Perjantaina järjestetään Pekingissä tietoyhteiskuntasymposiumi, jossa suomalaiset ja kiinalaiset yritysjohtajat esittelevät tapausesimerkein tietoyhteiskuntahankkeiden vaikutuksia.

Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen osallistuu tilaisuuteen Kiinan matkansa yhteydessä. Heinonen puhuu tilaisuudessa maailmanlaajuisesta tietoyhteiskunnasta.

Tilaisuudella juhlistetaan samalla Suomen ja Kiinan 50-vuotisia diplomaattisuhteita.

Loppuviikosta myös Suomen ja Kiinan viranomaiset tapaavat televiestintäpolitiikkaa käsittelevässä seminaarissa, jossa keskustellaan alan lainsäädännöstä.


Valtio rajoittaa kilpailua

Mielenkiintoinen kysymys koskien Kaakkois-Aasian IT-alan markkinoita on kilpailun vapautuminen. Vaikka Kaakkois-Aasian maat ovat avanneet talouttaan ulkomaisille sijoituksille, kaupan tasapainoa on perinteisesti säädelty muun muassa tiukalla lainsäädännöllä.

Nyt taloutensa ulkomaisille sijoittajille avannut Kiina imee investointeja Kaakkois-Aasian maista ja heikentää samalla niiden tuotannollista pohjaa.

Sijoittajat katsovat Kaakkois-Aasiaa yhtenäisenä alueena. Niinpä Aasian talouskriisin seuraukset vaikuttivat myös niihin maihin, joiden tuotantopohja on hyvä.

Monissa Aasian maissa kilpailukapitalismi toimii valtion autoritaarisessa valvonnassa. Jopa Japanissa isoja kotimaisia yrityksiä suojataan ulkomaiselta kilpailulta. Aasian mallissa voimakas hallinto pitää työvoiman ja valuutan kurissa.

Maailmantalouden vapautuminen ja alati koveneva kilpailu pakottavat myös Kaakkois-Aasian maat avaamaan edelleen markkinoitaan.

MIKKO LAITINEN
27.10.2000


Talous -sivulle