Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Fischler: Suomi voisi isännöidä EU:n ruokavirastoa



EU:n komission maatalouskomissaarin Franz Fischlerin mielestä Suomi voisi saada unioniin perustettavan elintarvikeviraston.


Itävaltalainen Fischler sanoi tuntevansa Suomea kohtaan paljon sympatiaa. Suomi on esittänyt sijoituspaikaksi Helsinkiä.

- En näkisi mitään ongelmia siinä, jos Suomi isännöisi virastoa, Fischler sanoi pohjoismaisille EU-parlamentin jäsenille ja toimittajille keskiviikkona.

Itävaltalainen Fischler otti asiaan kantaa vastatessaan ruotsalaisen edustajan Lennart Sacredeuksen esittämään kysymykseen. Fischler kuitenkin korosti, että päätöksen viraston sijoituspaikasta tekevät jäsenmaiden päämiehet.

- Näin ollen minun näkemyksilläni ei ole niin suurta merkitystä, Fischler sanoi.

Kuluttajien turvallisuudesta vastaava EU-komissaari David Byrne kertoi, että komissiolta on tulossa ns. valkoinen kirja elintarviketurvallisuudesta marraskuun 8. päivänä. Kirjaan sisältyy esitys viraston perustamisesta.

Byrnen mukaan virasto tulee tehostamaan lainsäädäntöä, kun se tuottaa apua tieteellisissä ja teknisissä kysymyksissä. Ruokaviraston on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2002 alussa.


Bryssel ei ole virallinen ehdokas

Elintarvikevirastoa tavoittelevat Helsingin lisäksi Italian Parma ja Espanjan Barcelona. Ehdokkaaksi usein mainittu Bryssel ei sisälly EU:n komission laatimaan asiaan liittyvään muistioon.

Komissiossa valmistunut taustamuistio käsittelee Nizzassa mahdollisesti käsittelyyn tulevia asioita kuten sijaintipaikkoja koskevat kysymykset. Muistio mainitsee ruokaviraston ehdokkaina Helsingin, Parman ja Barcelonan. Brysselistä ei ole mainintaa, kertoi nimettömänä pysynyt EU-virkamies.

Brysseliä ovat sijoituspaikaksi väläytelleet lähinnä komission virkamiehet. Eräiden komissiolähteiden mukaan Bryssel ei olisi alun alkaenkaan ollut vakava ehdokas.

Asiassa voi kuitenkin tapahtua vielä paljon. Virasto on sitä hakeneille maille tärkeä, ja siksi sijoituspaikasta saatetaan käydä kauppaa, EU-virkamies huomauttaa.


Parlamentti vältti suoraa kannanottoa

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona mietinnön elintarviketurvallisuudesta. Parlamentti ei ottanut isäntäkaupunkiin varsinaisesti kantaa. Se hyväksyi kuitenkin Eija-Riitta Korholan (krist.) aloitteesta muutosesityksen, jonka katsotaan olevan myönteinen Helsingin kannalta.

Parlamentin mielestä sijoituspaikalla pitää olla hyvä maine ruokaturvallisuuden alalla, jotta yli 300 miljoonaa eurooppalaista kuluttajaa luottaisi siihen. Lisäksi paikan on tarjottava hyvä tieteellinen infrastruktuuri sekä hyvät liikenne- ja tietoyhteydet. Edelleen sijainti ei saa vaarantaa viraston riippumattomuutta ja moitteetonta mainetta.

Sen sijaan parlamentti torjui muutosesityksen, joka olisi rajannut Brysselin ulkopuolelle sijoituspaikkana. Hylätyssä muotoilussa kehotettiin asettamaan Barcelona, Helsinki ja Parma etusijalle sijainnista päätettäessä.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) ilmaisi keskiviikkona tyytyväisyytensä parlamentin linjauksiin. Parlamentin näkemyksillä on Sasin mukaan varmasti merkitystä tehtäessä lopullista päätöstä sijoituspaikasta.

STT-IKK
27.10.2000


Politiikka -sivulle