Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koukkupolvinen ihminen on yleisin kalliomaalauksissa



Suomesta on löydetty noin kahdeksankymmentä kalliomaalausta ja parikymmentä punamultaläiskää. Pekka Kivikäs käsittelee uudessa teoksessaan Kalliokuvat kertovat näiden kalliomaalausten takana olevaa maailmaa.


- Yleisin suomalainen kalliokuvatyyppi on koukkupolvinen ihminen. Myös kämmenkuvat ovat nimenomaan suomalaisia, vastaavia on löydetty vain Uralilta, Kivikäs kertoo.

Kalliomaalaukset on ajoitettu muinaisjärvien rannansiirtymien mukaan noin 6 900-3 000 vuoden taakse. Suurin osa niistä on löydetty idästä, Kymijoen ja Saimaan lasku-uomien varsilta.

- Kuvien sanoma ei avaudu nopealla vilkaisulla, Pekka Kivikäs sanoo. Hänen oma menetelmänsä kuvan tulkinnassa on yrittää ymmärtää, mitä pyyntikulttuuriin kuuluva kuvan tekijä on itse ajatellut niitä tehdessään.


Pyhää ja arkea

Kalliokuvat kertovat ihmisten ajanviettotavoista muinaisina aikoina. Ne kuvaavat muun muassa uhraamista, palvontaa, yhdessäoloa, tanssia ja laulua.

Yleisimpiä kuva-aiheita ovat ihmiset, hirvieläimet, sarvi- tai veneaiheet ja erilaiset painamat. Muita kuvia ovat muun muassa siksak-viivat, verkkomaiset aiheet, linnut, kalat, tunnistamattomat kuviot, erilaiset viivat ja läiskät.

Kalliokuvat kertovat -kirjassa esittäytyvät muun muassa puolisuunnikas-hirvet, jousikätinen nainen, sudenpäiset ihmiset ja rapakon joutsenet. Koukkupolvisuus saattaa kuvata ihmistä tanssimassa.

- Tällä tapaa piirretty hahmo on staattinen ja muistuttaa lähinnä pyhimyskuvaa. Maalauksista on vaikea määritellä ihmisen sukupuolta. Myös jaloista muodostuvalla vinoneliöllä on saattanut olla oma merkityksensä, Kivikäs pohtii.

Hän on tutkinut kalliomaalauksia useita kymmeniä vuosia sekä Suomessa että ulkomailla ja tehnyt yhteistyötä erimaalaisten arkeologien kanssa.

Kalliokuvien toisintoihin voi tutustua myös jyväskyläläisessä Muinaistaidekeskuksessa, joka sijaitsee Kuokkalan kartanossa.

Kivikkäältä on aiemmin ilmestynyt neljä kalliomaalauksia käsittelevää kirjaa. Kalliomaalaukset - muinainen kuva-arkisto palkittiin vuonna 1996 Tieto-Finlandialla.

STT-IA
27.10.2000


Ajassa -sivulle