Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Toiveikkuus lämmittää ihmisten mieliä energiapulan kylmentämässä Serbiassa



Näin juuri kadulla Mladan Dinkicin. Se lämmitti mieltäni ja teki minut niin onnelliseksi, että sitä on vaikea kuvata, sanoo 30-vuotias koneteknikko Rista Aleksandrovic Tasavallan aukiolla Belgradissa.


Mladan Dinkic on tällä hetkellä Serbian tunnetuin taloustieteilijä, jonka oppien mukaisesti G17 Plus -järjestö uskoo nostavansa Jugoslavian uudelleen taloudellisesti jaloilleen.

Aukio, jolla Aleksandrovic kohtasi Dinkicin, oli vielä muutama viikko sitten kuumien "vallankumousjuhlien" keskus. Nyt ilma on viilentynyt ja Dinkic oli juuri palaamassa tiedotustilaisuudesta, jossa hän esitti vetoomuksen lämmitysöljyn, kaasun ja sähkön kansainvälisestä hätäavusta uudelle vapaalle Jugoslavialle.

- Me jaksamme kyllä nyt odottaa ja selviämme ensi talvesta. Vihdoinkin meillä on toivoa paremmasta, sanoo Rista Aleksandrovic keinuttaen kaksivuotiasta Dorde-poikaa olkapäillään.

- Hänen vuokseen peruimme suunnitelman lähteä Jugoslaviasta, sanoo puolestaan vaimo Danijela osoittaen vieressä olevaa rakennusta, jonka kahdeksannessa kerroksessa sijaitsee Mladan Dinkicin työhuone.

Tuhansien belgradilaisten tavoin Aleksandrovicitkin ovat heränneet tällä viikolla syksyn kylmyyteen. Lämpötila on pudonnut öisin nollaan ja ajoittaisia sähkö- ja lämpökatkoja on kaikkialla Serbiassa. Venäjä on sulkenut kaasuhanat viime talven maksamattomien laskujen takia.


Yhteiskunnallinen sekasorto jatkuu

Myllerrys jatkuu uudessa Jugoslaviassa Serbian demokraattisen opposition (DOS) yrittäessä vallata yhteiskuntaa haltuunsa kaikilla elämän aloilla.

Hätäisimmät eivät ole jaksaneet odottaa laillisia keinoja työpaikoillaan, vaan ovat pakottaneet vanhat johtajat ulos ja ottaneet ohjat omiin käsiinsä.

Entinen valtapuolue sosialistit (SPS) puolestaan pitää kynsin hampain kiinni asemistaan politiikassa ja elinkeinoelämässä ja on viivyttänyt Jugoslavian liittohallituksen ja Serbian väliaikaisen hallituksen muodostamista.

- Serbia on aina ollut demokraattinen valtio ja nyt demokratiaa opetellaan uudelleen. Yhteiskunnalliset uudistukset ovat hitaita, ja kaikkein vaikeinta on ennustaa, milloin muutokset näkyvät ihmisten henkilökohtaisessa elämässä, pohtii tilannetta eläkeläisprofessori Petar Opacic päiväkävelynsä lomassa.

Muutoksia ei tapahdu, eikä niitä voi odottaakaan, ennen Serbian joulukuisia parlamenttivaaleja, sillä serbihallinto tekee kaikki ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset.

- Oppositio voittaa vaalit, sosialistit häviävät ja radikaalit (Vojislav Seseljin johtama radikaalipuolue) pyyhkäistään politiikasta, ennustaa 68-vuotias Veljko, vaikka uskookin Slobodan Milosevicin pystyvän vaikuttamaan politiikassa vielä pitkään.


Otpor liputtaa punaväreissä

Opposition vaalivoiton äänekkäimpänä iloitsijana esiintynyt nuorisoliike Otpor (vastustus) on vaihtanut mustavalkoisen lippunsa punavalkoiseksi, ja iloisesti syystuulessa hulmuava lippu onkin harvoja silmin havaittavia muutoksia vallanvaihdon jälkeisessä Belgradissa.

Samalla Otpor on muuttanut iskulauseensa Milosevicin vastaisesta "Häivy jo" oppositiota varoittavaksi "Me vahdimme teitä". Nuorten on vaikea hyväksyä riemurinnoin sitä tosiseikkaa, että DOS ja SPS joutuvat tekemään kompromisseja toimivan vallan takaamiseksi.

Vanhemmat jaksavat suhtautua hymyillen nuorten iloon ja intoon, vaikka arki tuokin tullessaan uusia ongelmia. Monet peruselintarvikkeiden hinnat ovat moninkertaistuneet ja dinaarin arvo on heilahdellut rajusti.

- Kahden, kolmen vuoden kuluttua kaikki on varmasti paremmin ja ehkä mekin löydämme oman asunnon ja voimme hankkia toisen lapsen, sanovat Rista ja Daniela Aleksandrovic, jotka asuvat tällä hetkellä yhdessä huoneessa Danielan vanhempien luona.

STT-IA
27.10.2000


Ulkomaat -sivulle