Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Amerikkalaisäänestäjillä vaikea valinta presidentinvaalissa



Vaalihuoneistot avautuvat Yhdysvalloissa vajaan kahden viikon kuluttua, mutta lukuisat äänestäjät horjuvat edelleen päätöksessään.


Presidenttiehdokkaan valinta on yhä monelle amerikkalaiselle vaikeaa: kumpi kahdesta epätyydyttävästä ehdokkaasta pitäisi valtuuttaa Valkoiseen taloon seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Juanita on päättänyt äänestää vihreiden edustajaa Ralph Naderia.

- En pidä Bushista, vaikka kallistun yleensä republikaanien puolelle. Gore on kuin Clintonin klooni ja Naderin äänestäminen on lähinnä protesti, Juanita perustelee.
- Tämä on ensimmäinen kerta, kuin äänestän jonkin kolmannen puolueen ehdokasta, hän kertoo.

Suzannen valinta on ollut varma jo pitkään: demokraattien Al Gore.
- Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa yksityistää terveydenhuoltoa Bushin kaavailujen mukaan. Nykytilannekin on jo katastrofaalinen, vaikka Clinton on yrittänyt parhaansa.

- Vanhalla äidilläni ei ole varaa ostaa lääkeitään, kalliit kolesterolilääkkeet hän jättää jo ostamatta, huolehtii Suzanne.
- Mieheni on juutalainen, ja Liebermanin valinta varapresidentiksi naulitsi lopullisesti hänen kantansa.


Persoona ratkaisee?

Miehiä oli vaikea saada perustelemaan presidenttikantojaan.
- Tietysti Bush, huikkasi Wally ohi kulkiessaan. Valinnan syitä hän ei halunnut sen tarkemmin puida.

- Al Gore, sanoi puolestaan Vincent.
- Olen aina kuulunut ammattiliittoon ja äänestänyt demokraatteja, hän sanoo lyhyesti.

Asiantuntijoiden mukaan on lukuisia syitä, miksi valinta on nyt niin vaikea. Amerikkalaiset eivät ole enää selkeästi sitoutuneet jompaankumpaan puolueeseen kuin aiemmin.

Nykyisin arvioidaan, että noin 30 prosenttia kannattaa demokraatteja ja 30 prosenttia republikaaneja. Jäljelle jäävät 40 prosenttia äänestäjistä ovat siis puolueiden tavoiteltavissa.

Joidenkin mielipidemittausten mukaan jopa neljännes äänestäjistä horjuu yhä kannassaan näissä vaaleissa. Yksi heistä on Loretta.
- Aion kyllä äänestää, mutta en tiedä vieläkään, kumpaa, hän huokaa.

Äänestäjät näyttävät keskittyvän näissä presidentinvaaleissa enemmänkin ehdokkaan persoonallisuuteen kuin asiakysymyksiin. Hyvässä talous- ja työllisyystilanteessa sosiaaliset kysymykset eivät tunnu koskettavan äänestäjiä.

- Se on synti ja häpeä, että puhutaan vain henkilöstä, kun pitäisi ajatella tärkeitä asioita, puhisee valkotukkainen, seitsemänkymppinen Annie.

- Uusi presidenttihän nimittää muun muassa uudet korkeimman oikeuden tuomarit ja ne valinnat vaikuttavat vielä vuosikymmenten kuluttua, hän muistuttaa.

Anniella ei ole epäilyksen häivääkään ehdokkaastaan.
- Tietysti Al Gore. Bush ei ole lainkaan kelvollinen virkaan ja Texas on kauheassa jamassa hänen jäljiltään, vakuuttaa Annie, joka käy säännöllisesti tapaamassa sukuaan Texasissa.

- Nyt pitäisi vaan saada demokraattien äänestäjät liikkeelle, hän huolehtii.


Nixonin äänitteet Bushin huolena

Bushin vaalikampanjaa varjostavat presidentti Richard Nixonin kaudella äänitetyt nauhat, joista osa on määrä avata torstaina.

Nixonin Valkoiseen taloon asennuttamien nauhoituslaitteiden äänittämissä keskusteluissa Bushin isää George Bush vanhempaa kuullaan useaan otteeseen. Hän toimi Nixonin kaudella Yhdysvaltojen suurlähettiläänä YK:ssa.

Yhdysvaltojen hallitus takavarikoi nauhat, kun Nixon erosi Watergate-skandaalin yhteydessä presidentinvirasta. Maan kansallisarkisto on avannut vähitellen nauhoja yleisölle.

- Olemme jatkuvasti huolissamme siitä, aikoo tämä (Clintonin) hallinto luoda ulkoisia tapahtumia, jotka vaikuttaisivat (presidentin)vaalien lopputulokseen, sanoi Bushin kampanjatiedottaja Ari Fleisher.

- Olemme ihmetelleet ajoitusta, mutta meille sanottiin, että päivämäärät (Nixonin nauhojen julkistamisesta) oli päätetty etukäteen ja hyväksymme tämän, Fleisher jatkoi.

Yhdysvaltojen kansallisarkisto aikoo torstaina avata yli 4 000 Nixonin nauhoittamaa keskustelua vuodelta 1971.

STT-MH
27.10.2000


Ulkomaat -sivulle