Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ruotsin kokoomusjohtaja Bo Lundgren:

Tietotekniikka auttaa myös puoluetyötä



Kokoomuksen ruotsalaisen veljespuolueen Moderata Samlingspartiet´n puheenjohtaja Bo Lundgren pitää tietotekniikkaa mahdollisuutena puoluetyön kehittämiseen, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja yhteydenpitoon, vaikka ei Internet-demokratiaan luotakaan.


Lundgren käsittelee tuoreimmassa viikkokirjeessään laajasti ja syvällisesti yhteiskunnallisten instituutioiden tarpeellisuutta, asemaa, tehtäviä ja kehittämistarpeita. Suuren osan kirjoituksessa saa puoluetyön kehittäminen.

Lundgren kertaa puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan koko puoluelaitoksen olemassaolo. Yhdeksi syyksi näille mielipiteille hän arvelee ideaa siirtymisestä eräänlaiseen Internet-demokratiaan, jossa jokainen äänestäjä ottaa jokaisen kysymyksen ratkaisemiseen osaa.

- Ei ole kuitenkaan todennäköistä, että tietotekniikan sinänsä huikea kehitys mahdollistaisi jotain tällaista näköpiirissä olevan ajanjakson kuluessa. Sitä vastoin teknologia antaa mahdollisuuden merkittävästi laajempaan osallistumiseen, Lundgren kirjoittaa.

Puolueiden suurimpana ongelmana Lundgren pitää toimintaa ympäristössä, jossa ihmiset oikeutetusti vaativat suurempaa avoimuutta, jossa muutokset tapahtuvat nopeammin, mutta jossa itse poliittinen järjestelmä säilyy jäykkänä - eikä vähiten siksi, että valtiosäännön on toimittava pitkään.

- Silloin on kyettävä toimimaan sekä valtiosäännön puitteissa että kosketuksissa äänestäjiin, hän sanoo.


Jäsenten värväys vaikeaa

Suurelta osin hänen mielestään on kyse sopeutumisesta uuden ajan vaatimuksiin. Monet eri tavoin suuntautuneet aatteelliset yhdistykset joutuvat Lundgrenin mukaan Ruotsissakin havaitsemaan, kuinka vaikeaa on saada ihmisiltä aktiivisia työpanoksia.

- Vielä vaikeampaa on värvätä varsinaisia jäseniä. Luulenpa, että syynä on ihmisten aikaisempaa laveampi kyky arvioida aikaisempaa suurempaa aktiviteettien tarjontaa, mitä ei pidä missään tapauksessa nähdä negatiivisena asiana, Lundgren arvelee.

Lundgren sanookin olevansa varma, että tietotekniikan ajan puoluekin tarvitsee jäseniä sanan perinteisessä merkityksessä; ihmisiä, jotka ovat valmiita tukemaan taloudellisesti ja tekemään aatteellista työtä aatteidensa puolesta.

- Sen lisäksi uskon tulevaisuudessa menestymään pyrkivälle puolueelle olevan välttämätöntä kohentaa yhteyksiään niihin ihmisiin, jotka eivät ole jäseniä, mutta jotka ovat kiinnostuneita poliittisesta keskustelusta ja joilla on samat tai samansuuntaiset arvot kuin puolueella, Lundgren kirjoittaa.

- Noihin viimeksi mainittuihin kannattajiin on välttämätöntä luoda yhteyksiä erilaisten verkostojen avulla. Sen lisäksi tarvitaan useampia tilapäisempiä mahdollisuuksia keskustella niiden ihmisten kanssa, jotka haluavat olla mukana ainoastaan vaalikampanjassa, Lundgren linjaa.


Perusarvojen puolesta uudella teknologialla

Elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin tietotekniikka vaikuttaa ratkaisevasti. Lundgrenin mielestä poliittisen järjestelmän ja puolueiden on hyödynnettävä kokoomusjohtajan mukaan uusia viestintämahdollisuuksia samoin tavoin.

- Toimiva Internetin käyttö mahdollistaa jatkuvan mielipiteidenvaihdon, jonka ympärillä puolue parhaiten voi puolustaa perusarvojaan nopeasti muuttuvassa ympäristössä, Lundgren kirjoittaa.

Internet tuo hänen mukaansa parempia edellytyksiä myös puolueiden sisäiseen työskentelyyn. Ihmisten väliset yhteydenotot lisääntyvät ja eri tason toimijoiden väliset yhteydet helpottuvat.

- Mutta ennen kaikkea web tarjoaa mahdollisuuden saada olennaisesti yhteys kannattajiin, jotka eivät ole valmiita ottamaan askelta jäsenyyteen, Lundgren kirjoittaa kehaisten tnr.comissa julkaistua artikkelia, (What the Swedes can teach Americans about online politics) jossa kehutaan Ruotsin moderaattien satsausta webin kehittämiseen tavalla, josta amerikkalaisetkin kampanjamaakarit voivat oppia paljon.

IKK
28.7.2000


Politiikka -sivulle