Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Opiskelija-asunnon saaminen hankalaa tänäkin syksynä



Yliopistojen tämän vuoden opiskelijapaikat on jaettu. Opiskelupaikan saaminen ei kuitenkaan ole ainoa koetus ennen akateemisen uran aloittamista, sillä opiskelija-asunnon saaminen on lähes yhtä vaikeaa.


Suomalaisilla opiskelija-asuntoyhteisöillä on yhteensä noin 55 000 asuntopaikkaa. Tarve on kuitenkin paikkojen määrää suurempi.

Viime elokuussa, jolloin jonot asuntopaikoille ovat pisimmillään, opiskelija-asuntoa jonotti koko maassa vajaat 13 000 yksinäistä opiskelijaa ja reilut 3 500 opiskelijaperhettä. Ruuhkat ovat tällä hetkellä vasta muodostumassa, mutta kaikki merkit viittaavat siihen ettei niihin tälläkään kertaa ole luvassa helpotusta.

- Tilanne ei ole muuttunut viime vuodesta, SYL:n tiedotussihteeri Anne Rauhamäki kertoo .

Rauhamäen mukaan suurin syy pitkiin asuntojonoihin on se, ettei ongelmalle ole tehty mitään.
- Asuntotuotanto ei ole seurannut opiskelijamäärien kasvua, Rauhamäki sanoo.


Helsingissä jo yli 6 000 hakijaa jonossa

Rauhamäen mukaan asuntotilanne on jälleen kerran hankalin pääkaupunkiseudulla, missä edullisen kämpän tarvitsijoita on eniten. Jo yksin Helsingin yliopistossa on yli 30 000 opiskelijaa.

- Pienemmissä yliopistokaupungeissa tilanne on parempi. Mitä pohjoisempaan mennään, sen lyheympiä jonot ovat, Rauhamäki kertoo.

Helsingin opiskelija-asuntosäätiöstä (Hoas) kerrotaan, että syksyn hakemustilanne ei poikkea edellisistä vuosista. Asuntojonossa on tällä hetkellä jo yli 6 000 hakijaa. Tilanne elää koko ajan, sillä säätiöön tulee päivittäin 100-150 hakemusta.

Hoas:n asuntoja vapautuu reilulle kahdelle tuhannelle opiskelijalle. Asuntoja jaettaessa etusijalla ovat uudet, syksyllä opintonsa aloittavat opiskelijat. Tällä hetkellä Hoas-asuntoa odottaa noin 1 400 yksin asuntoa hakevaa uutta opiskelijaa ja noin 150 perhettä.

Yksinäinen hakija saa paikan perheellisiä helpommin. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevat hakijat ovat erityisasemassa, ja he saavat yleensä asunnon muita nopeammin.


Ylioppilaskunnat asunnottoman apuna

Paikka opiskelija-asunnosta heltiää vain noin joka kolmannelle opiskelijalle. Vajaa puolet opiskelijoista asuukin vapailta markkinoilta vuokratussa asunnossa.

Tämän vuoksi erityisesti suurissa yliopistokaupungeissa on pulaa pienistä vuokra-asunnoista. Asunnon saamisen helpottamiseksi ylioppilaskunnat välittävät markkinahintaisia vuokra-asuntoja opiskelijoille. Tällaista välitystoimintaa on viime vuosina järjestetty ainakin Helsingin seudulla, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

Opintojen aloittamista ei kannata lykätä asunnon puutteen vuoksi. Asunnonvälityksen lisäksi monet ylioppilaskunnat järjestävät alkusyksystä hätämajoitusta niille, joilla ei ole minkäänlaista kattoa päänsä päällä. Asunnottomien opiskelijoiden kannattaakin kääntyä oman ylioppilaskuntansa puoleen.


Kuopiossa saa soluasunnon nopeasti

Opiskelijoiden asuntotilanne on Kuopiossa parempi kuin vuosi sitten. Vaikka jonossa onkin satoja hakijoita, ei merkittävää pulaa ole. Kun Kuopiossa tinkii vaatimustasosta, ratkeaa asuntopulma nopeasti. Vuokraussihteeri Mirja Jauhiainen Kuopion Opiskelija-asunnot oy:stä kertoi, että soluasuntoja on tarjolla. Sen sijaan yksiötä hakeva joutuu varautumaan pitkään jonotusaikaan.

- Jos haluaa keskustasta yksiön, saattaa joutua jonottamaan jopa yli kaksi vuotta. Soluasuntoon pääsee muutamassa viikossa, Jauhiainen kertoo.

Kuopion Opiskelija-asunnot oy:n huoneistojen keskivuokra on vajaat 40 markkaa neliö. Yhtiöllä on 3 400 asuntoa 30:ssa kiinteistössä. Jokainen soluhuonekin lasketaan asunnoksi. Yhtiöllä on myös perhehuoneistoja.

- Perheasuntoja riittää melko hyvin, ellei ole erityistoivomuksia asuinalueesta, Jauhiainen mainitsee.

Opiskelija-asuntojen kysyntä on Kuopiossakin kiivaimmillaan. Naisopiskelijat ovat aktiivisempia kuin miehet, jotka heräävät Jauhiaisen mukaan asunnon etsintään myöhemmin kesällä.

STT-IKK
28.7.2000


Kotimaa -sivulle