Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAjan suunnassa lyhyestiStar Trek -näyttely kertoo tieteestä Tampereen Vapriikissa

Tampereella museokeskus Vapriikissa on koko kesän ajan esillä Star Trek -televisiosarjaan perustuva tiedenäyttely. Näyttelyyn kuuluu yli 30 laitetta, jotka havainnollistavat luonnontieteellisiä ilmiöitä Star Trek -sarjasta tuttujen hahmojen ja tapahtumien avulla.

Näyttelyssä voi esimerkiksi perehtyä lämpökameraan tai puheentunnistukseen ja kokeilla tekotodellisuutta eli tietotekniikan avulla luotuja harhoja. Esillä on myös Star Trek -elokuvien teossa käytettyä aineistoa.

Näyttelyn ovat alun perin valmistaneet Yhdysvalloissa Oregon Museum of Science and Industry ja Paramount Pictures. Eurooppalaisen kiertonäyttelyn on toteuttanut tanskalainen United Exhibits Group.

Tampereen museotoimi vuokraa näyttelyn tanskalaisyhtiöltä. Vapriikin näyttelyn tulisi kerätä noin 30 000 kävijää, jotta se pysyisi talousarvion puitteissa.

Star Trek: Federation Science -näyttely on esillä 20. elokuuta saakka. Tampereen jälkeen tiedenäyttely matkaa Lontooseen.


Pohjoismaiden suurin Internet-matkatoimisto aloitti Suomessa

Pohjoismaiden suurin matkapalveluiden online-järjestelmä MrJet aloitti keskiviikkona toimintansa Suomessa. Yritys toimii pelkästään Internetissä. Palvelun kautta voi varata ja maksaa lentoja ja hotellimajoituksen sekä vuokrata auton.

Ennen Suomea palvelu on avattu Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ruotsissa MrJet on verkkokaupan johtava palvelu, joka myy päivittäin matkapalveluita noin 350 000 Suomen markan arvosta.

- Tavoitteenamme on olla myös Suomen markkinoilla johtava online-matkakaupan yritys, kaavailee MrJet Inc:n pääjohtaja Hördur Bender.

Palvelun valikoimissa on 50 lentoyhtiöitä, joiden kautta asiakas saa markkinointijohtaja Hanna Kourin mukaan "yleistasoltaan halvimman lennon". Varsinaisia äkkilähtöjä sivuilla ei myydä.

Matkansa asiakas maksaa joko netissä luottokortilla tai saamallaan viitenumerolla vaikkapa oman pankin tiskillä. Kourin mukaan käytäntöön on päädytty, jotta asiakaskunnasta ei tarvitse rajata pois ketään. Myös nettimaksamisen turvallisuus saattaa joitakin arveluttaa.

MrJetin omistaa ruotsalainen verkkokaupankäyntiä harjoittava E-Lab, joka kuuluu Ruotsin suurimpaan uusmediakonserniin Spray AB:hen.


Veteraanien perintö elää Internetissä

Suomen nuoriso ei jää kylmäksi veteraanien edessä, eikä heidän sanomansa nuorisolle katkea - nyt se on sijoitettu myös Internetiin. Torstaista lähtien voi sotilaiden ja siviilien vaiheista Suomen kohtalonvuosina lukea netistä osoitteesta www.veteraanienperinto.fi/.

Kadettikunta ry valmistaa multimediaohjelman kokonaisuuden veteraanien henkisen perinnön siirtämiseksi nuorisolle. Tässä se toimii yhteistyössä veteraanijärjestöjemme, puolustusvoimien ja Opetushallituksen kanssa. Ohjelman pääkohderyhmänä ovat koululaiset.

Tähän mennessä ovat valmistuneet jo Suomi on hyvä maa -CD-levy ja nyt myös Veteraanien perintö Internet-sivusto. Veteraanien perintö -videoelokuva ja Veteraanien perintö CD-ROM valmistuvat puolestaan ensi vuoden huhtikuussa.

Nettisivustot on saatu kiinnostaviksi: siellä voi tutustua vaikkapa Talvisodan aikaiseen aseistukseen, esimerkiksi polttopulloon eli "Molotovin cocktailiin" tai tehokkaaseen Suomi-konepistooliin.

Nettisivuilta löytyy myös veteraanien omia kertomuksia. Taustaosuus antaa syvempää perspektiiviä tuon ajan maailman tapahtumiin, eikä siviilienkään toimia ole unohdettu.


Pokémonit tulilinjalla myös Britanniassa

Lasten villitykseksi nousseet Pokémon-kortit ovat joutuneet arvostelun kohteeksi nyt myös Britanniassa. Brittien opettajajärjestön johtaja syyttää korttien valmistajia vastuuttomista markkinoinnin keinoista.

Suomessa ja Ruotsissa taas selvitetään paraikaa, onko tv:n Pokémon-ohjelmasarjassa käytetty mainonnanomaista viestintää.

Brittiopettajien liiton johtaja David Hart valittaa, että Pokémonit aiheuttavat tappeluja koulujen pihoilla. Syynä ovat hänen mukaansa sarjan tietyt harvinaiset kortit, joiden vaikea saatavuus on yllyttänyt lasten "pakkomiellettä".

- Markkinoijat eivät tuo saataville tiettyjä kortteja, jolloin ne muuttuvat yhä harvinaisemmiksi. Lapset näyttävät olevan valmiit tekemään yhtä jos toistakin saadakseen Pokémon-korttisarjansa täyteen.

- Olen todellakin sitä mieltä, että näiden korttien markkinointitavat ovat vastuutomia, Hart alleviivaa.

Pokémon-villitys lähti alkuun vuonna 1996 julkaistusta Nintendon videopelistä. Suositun pelin oheistuotteiksi on sittemmin kehitetty muun muassa tv- ja korttisarjat sekä pitkä animaatioelokuva.


Seksivideoita pandoille

Kiinalaiset pandatutkijat yrittävät saada lisää kipinää lisääntymishaluttomiin jättiläispandoihin. Pandoille näytettään videoita, joissa toiset pandat parittelevat. Toiveena on saada urokset innostumaan asiasta.

Tutkijoiden mukaan nuoret urospandat oppivat parittelun salat luonnossa eläessään seuraamalla kokeneempien pandojen puuhia. Vankeudessa parittelu ei maistu pandoille ja niitä on vaikea saada lisääntymään eläintarhoissa.

Kiinalaistutkijoiden mukaan koulutus näyttää tepsivän, ja impotenssista kärsivien jättiläispandaurosten määrä on laskenut Sichuanin maakunnassa sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa. Laitoksessa on 46 pandaa, puolet niistä uroksia.

Lisääntymisohjelmaan kuuluu myös lisäravinteiden antaminen pandoille. Niiden liikuntaa lisätään, ja pandat seurustelevat ryhmissä useammin. Tutkijat kieltävät kuitenkin huhut siitä, että pandoille on suunniteltu Viagra-kuuria.

Kiinalaiset koettavat elvyttää maan uhanalaista jättiläispandakantaa. Harvinaisia eläimiä on jäljellä luonnossa vain noin 1 000 yksilöä, ja eläintarhoissa ympäri maailmaa on 125 pandaa.


Bakteereista vastustuskykyisiä tekevät geenit löydetty

Penisilliini tehoaa yhä harvempiin bakteeritauteihin. Rockefellerin yliopistossa New Yorkissa tehdyt tutkimukset osoittavat tämän johtuvan kahdesta geenistä, jotka tekevät bakteereista vastustuskykyisiä antibiooteille.

Tutkimuksissa löytyneet MurM- ja MurN-nimiset geenit auttavat bakteeria rakentamaan uudestaan penisilliinin hajottamat soluseinämänsä. Tämän vuoksi lääke ei tehoa bakteereista johtuviin tulehduksiin. Geenien tuhoaminen kuitenkin vie bakteereilta vastustuskyvyn, ja saa antibiootin jälleen toimimaan täydellisesti.

Tuoreen löydön uskotaan auttavan kehittämään lääkkeitä, jotka tehoavat nykyisiä paremmin. Suuri osa esimerkiksi stafylokokkibakteereista on tällä hetkellä vastustuskykyisiä penisilliinille. Noin miljoona ihmistä kuolee joka vuosi stafylokokkien aiheuttamiin tulehdussairauksiin.


Suomalaista sahtia Singaporeen?

Suomalaiselle sahdille saattaa avautua vientiväylä Singaporeen. Sikäläiset ravintola-alan ammattilaiset olivat erittäin kiinnostuneita matkulaisen Finlandia Sahti Ky:n tuotteesta, jota esiteltiin pääsiäislauantaina päättyneillä Wonderful World of Beer -messuilla Singaporessa.

- Näytepullot vietiin käsistä ja jouduimme tilaamaan kotoa lisää kesken messujen. Olemme toiveikkaita viennin aloittamisen suhteen, kertoo Finlandia Sahdin sahtimestari Antti Vesala.

Vesalan tietojen mukaan suomalaista sahtia ei toistaiseksi viedä ulkomaille. Sahdin viennissä onkin omat ongelmansa.

- Sahtihan on nautittava kuuden viikon sisällä sen valmistumisesta eli se vaatii nopean kylmäkuljetuksen, mikä nostaa hintaa. Lisäksi ravintoloiden henkilökunta on koulutettava sahdin käsittelyyn, Vesala kertoo.

Forssan lähellä Matkussa toimivan Finlandia Sahdin 8-prosenttinen nimikkotuote valittiin viime vuonna Helsingin olutfestivaalien parhaaksi olueksi. Singaporen messuilla ei järjestetty olutkilpailua.

Koonnut: IA
28.4.2000


Ajassa -sivulle